Tove Alexandersson svensk mästare efter överlägsen seger

Dela

Idag avgjordes orienterings-SM i långdistans strax söder om Örnsköldsvik. Tävlingarna bjöd på tuff norrländsk vildmarksterräng med mycket kupering och det gällde att vara både fysiskt stark och noggrann i orienteringen för att ha chans i toppen. Detta var definitvt löparna från Borlängeklubben Stora Tuna OK.

Tove Alexandersson springer i mål som segrare på Lång-SM
Tove Alexandersson springer i mål som segrare på Lång-SM

I både herrarnas och damernas klass så togs en tidig övertygande ledning i form av Marie Olaussen, Stora Tuna OK och Jerker Lysell, Hagaby GoIF. Efter en lång väntan i ledarsoffan så kom till slut Tove Alexandersson i mål på tiden 90.42 och tog över ledningen med hissnande 11 minuter och 33 sekunder.

– Jag har haft det väldigt bra, jag tycker om den här terrängen och denna typen av orientering, säger Tove till SM-arrangörerna.

Du vinner med över 11 minuter, hur kan du vara så överlägsen?

– Det här är en av de terränger som passar mig allra bäst och jag har haft en bra dag i skogen, säger Tove ödmjukt och berättar mer om loppet.

– Jag har legat på ganska jämt fysiskt hela vägen. Det är mest huvudet som blir trött. Jag kände att det var lite svårare att orientera mot slutet. Jag har försökt vara väldigt noggrann och hellre tagit ett extra stopp när jag känner mig osäker.

I H21 fick Jerker Lysell också sitta länge i ledarsoffan efter att ha gjort ett bra lopp. En efter en kom topplöpare i mål utan att lyckas slå hans tid. Men det höll bara nästan hela vägen, endast Viktor Svensk lyckades matcha tiden och gick till slut i mål som segrare på tiden 99.25 och vann med 2 minuter och 21 sekunder före jerker. På tredjeplats var Martin Regborn även han löpandes för Hagaby GoIF. Viktor var nöjd med dagens lopp.

– Det var jättebra första halvan. Sen såg jag Martin Regborn som startade tre minuter före mig vid fjärde kontrollen och försökte gå rätt hårt för att gå ikapp, men fick inte riktigt tag i honom. Sen småmissade jag lite men lyckades komma ifatt Martin och vi har sprungit tillsammans därifrån, säger Viktor och kommenterar hur han nästan haltade i mål. 

– På slutet kom krampen... Först kom vaderna, sen fick jag sendrag i fötterna och till sist baksidan av ljumskarna så det var inte kul på slutet, men jag tog mig i mål, säger Viktor och pustar ut och tillägger.

– Det var det värt för ett SM-guld, men skönt att inte behöva spurta om det på slutet.

Härnäst väntar SM även nästa helg i Medeldistans och stafett.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Publikkontroll uppe i bergen på Lång-sm
Publikkontroll uppe i bergen på Lång-sm
Ladda ned bild
Viktor Svensk springer i mål som segrare på Lång-sm
Viktor Svensk springer i mål som segrare på Lång-sm
Ladda ned bild
Marie Olaussen Stora Tuna OK, Tove Alexandersson, Stora Tuna OK och Veronika kalinina, IFK Lidingö på prispallen i D21-klassen
Marie Olaussen Stora Tuna OK, Tove Alexandersson, Stora Tuna OK och Veronika kalinina, IFK Lidingö på prispallen i D21-klassen
Ladda ned bild
Jerker Lysell, Hagaby GOIF, Viktor Svensk, Stora Tuna OK och Martin Regborn, Hagaby GOIF på prispallen i SM Långdistans
Jerker Lysell, Hagaby GOIF, Viktor Svensk, Stora Tuna OK och Martin Regborn, Hagaby GOIF på prispallen i SM Långdistans
Ladda ned bild

Länkar

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

O-Ringen Åre blev en fullträff för besöksnäringen6.12.2023 09:54:01 CET | Pressmeddelande

Sommarens O-Ringen, som genomfördes 22-28 juli 2023 i Åre, lockade hela 15 045 unika turister till regionen. Den del av turistomsättningen som omsattes i Åre beräknas vara ca 116,3 miljoner kronor medan ca 1,1 miljoner kronor hamnar i kringliggande kommuner. Den totala turistekonomiska omsättningen hamnar alltså på hela 117,4 miljoner kronor där de svenska turisterna står för ca 94, 6 miljoner av summan.

Tove Alexandersson framröstad som Årets orienterare – för tionde gången19.11.2023 10:10:00 CET | Pressmeddelande

2012 var första gången Tove Alexandersson röstades fram som Årets orienterare. I år tar hon hem titeln – för tionde gången. Det stod klart när orienteringssverige samlades under lördagskvällen i Jönköping för att summera det gångna året. Andra som prisades var bland annat Sara Hagström som årets sprinter och Hudiksvall som årets Hitta ut-projekt. Se alla pristagare i listan nedan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum