Röda korset

Röda Korsets matutdelning räddar liv i Niger

Dela

Väpnad konflikt, matbrist och fattigdom förvärrar allvarligt livet för miljoner människor i Niger, där nästan en av fem av landets 26 miljoner invånare är i behov av humanitär hjälp. Internationella rödakorskommittén (ICRC) fortsätter sina hjälpinsatser till de mest utsatta. Även Svenska Röda Korset stödjer det livsviktiga arbetet i denna svåra humanitära kris.

Röda Korsets matutdelning i Tera i Niger.
Röda Korsets matutdelning i Tera i Niger. ICRC ICRC

Ta Issoufou Agaly som flytt från Téra i Tillabéri-regionen, är en av de 7 700 människor som nåtts av Röda Korsets omfattande hjälpinsats.

− På grund av matkrisen går vi ofta utan tre dagliga måltider. Denna matutdelning kom precis i rättan tid. Jag känner folk som går och lägger sig hungriga varje kväll, säger han.

Människor i sydöstra Niger – det område som drabbats hårdast av konflikterna och våldet –är oroliga att situationen snart kommer att förvärras.

− Vi är rädda och lider redan av bristen på säkerhet. Baslivsmedel blir ännu svårare att ha råd med. Priset på allt skjuter i höjden: ris, hirs, majs … Ett kilo importerat ris som brukade kosta 350 CFA-franc säljs nu för 500 på marknaden, säger Alzouma Nouhou, en bonde från Anzourou.

− Jag är särskilt orolig för vid den här tiden på året är grödorna ännu inte redo att skördas och våra spannmålsmagasin är tomma. Den nuvarande situationen kan göra saker ännu värre.

Sedan början av juli har team från Nigers Röda Kors och ICRC gett hjälp till människor i områden som drabbats hårdast av striderna i regionerna Diffa, Tillabéri och North Tahoua.

• Mer än 2 700 människor som flytt, främst kvinnor och barn, fick nödvändiga husgeråd, inklusive kläder, hinkar, presenningar, myggnät, tvål och köksredskap.

• Nästan 60 000 personer fick akut livsmedelshjälp.

• Över 8 150 hushåll (57 000 personer) fick vardera 92 500 CFA-franc för att köpa mat från lokala producenter som samlades på en tillfällig marknad av ICRC. Denna marknad kommer också att bidra till att stimulera den lokala ekonomin.

• Mer än 2 500 bönder (350 hushåll) fick utsäde för att säkra mattillförsel.

• 60 ton vete transporterades till tre livsmedelsbanker för boskap i Tahoua-regionen. Vetet kommer att säljas till ett överkomligt pris för att hjälpa 8 400 djuruppfödare och agropastoralister (1 200 hushåll) i områden där det råder brist på foder.

Förutom ekonomiska sanktioner har inställt utvecklingsbistånd till Niger aviserats av flera länder, vilket riskerar att påverka situationen för många människor.

− På spannmålsmarknaderna kommer efterfrågan snart att överträffa utbudet eftersom jordbrukslagren tar slut, särskilt i områden som drabbats av konflikter eller osäkerhet. Efterfrågan på mat och livsmedelsbistånd i områden som tar emot fördrivna människor, flyktingar och återvändande kommer att öka kraftigt, säger Ronald Ofteringer, delegationschef för ICRC i Niger.

ICRC har varit på plats i Niger sedan 2007 och fortsätter sitt opartiska och neutrala humanitära stöd till människor drabbade av oroligheterna.

Svenska Röda Korset har bistått med 4,4 miljoner kronor för att hjälpa befolkningen i ett land som redan före oroligheterna drabbats hårt av hunger och klimatförändringar. 

Nyckelord

Kontakter

Om Svenska Röda Korset

Svenska Röda Korset är en ideell organisation som funnits sedan 1865. Idag är vi Sveriges största humanitära frivillighetsorganisation med omkring 25000 volontärer.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Fortsatt starkt folkligt stöd för familjeåterförening20.11.2023 07:50:00 CET | Pressmeddelande

Den 8 november har riksdagen gått vidare med ett av de lagförslag som aviserades i Tidöavtalet 2022. Lagändringen som börjar gälla den 1 december innebär bland annat att det blir ännu svårare för familjer att återförenas och leva tillsammans i Sverige och begränsningar möjligheten till uppehållstillstånd av humanitära skäl. Undersökningsföretaget Novus har på uppdrag av Röda Korset genomfört en opinionsundersökning som visar att lagändringarna strider mot folkviljan och att en majoritet av den svenska befolkningen stöder en mer human migrationslagstiftning.

Svenska Röda Korset i nytt forskningsprojekt kring avfallshantering i humanitära insatser6.11.2023 11:05:00 CET | Pressmeddelande

Svenska Röda Korset har inlett ett forskningsprojekt med målet att undersöka och utveckla avfallshanteringen i humanitära insatser. I ett första steg fokuserar studien på att utforska möjligheterna att använda förgasning som teknisk lösning för att hantera det avfall som oundvikligen uppstår under kriser. Projektet finansieras av Europeiska Unionen (DG ECHO).

Internationella rödakorsrörelsen kraftsamlar mot psykisk ohälsa10.10.2023 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Den 10 oktober är Världsdagen för psykisk hälsa, World Mental Health Day. Nästan en miljard människor över hela världen lever med psykisk ohälsa, och denna siffra ökar dramatiskt på grund av pågående konflikter, naturkatastrofer och andra kriser. Som ett led i att svara upp mot de enorma behoven anordnar Svenska Röda Korset en stor internationell konferens – men fler insatser och investeringar behövs.

3 400 anhöriga saknas av personer i Sverige30.8.2023 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Krig, konflikter och katastrofer fortsätter att orsaka svåra och långvariga humanitära konsekvenser, bland annat att familjer splittras och förlorar kontakten med varandra. Just nu saknar minst 1000 personer i Sverige information om vad som hänt nästan 3 400 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum