Linköpings kommun

Fler val för kvinnor som lämnar våldsamma relationer

Dela
Linköpings kommun placerar idag kvinnor med barn utanför kommunen när det finns akut behov av skydd vid våldsutsatthet. Detta har en stor påverkan på barnen som behöver bryta upp från förskola, skola och kamrater. Genom att istället erbjuda möjlighet till skydd och stöd på hemmaplan får barnet behålla kontakten med förskola, skola, kamrater, som är viktiga skyddsfaktorer för ett barn.

Att placera våldsutsatta kvinnor med barn utanför kommunen innebär en stor förändring och får negativa konsekvenser för barnet som behöver bryta upp med skola och vänner. Det försvårar även utredningsarbetet för att bedöma det fortsatta behovet när placeringen är extern. För att stärka barnperspektivet vill Tillsammans för Linköping istället erbjuda möjlighet till akut placering i lägenhet försedd med skalskydd på hemmaplan, samt ett ökat emotionellt och praktiskt stöd till kvinnan och barnet under en kort intensiv utredningstid.

Detta för att bättre och snabbare kunna bedöma det fortsatta behovet av skydd och stöd. Att ge den akuta situationen den tid som krävs för en korrekt och samlad bedömning av kvinnans eller barnets behov borgar för en mer kvalitativ och hållbar utredning med utgångspunkt i att så lite som möjligt påverka barnets situation.

– Det är viktigt att vi gör allt vi kan för att sänka tröskeln att lämna en destruktiv relation. I och med denna förändring kommer det bli lättare för fler att söka hjälp vilket är precis det vi strävar efter, säger Annika Krutzén (M), kommunalråd och ordförande för social- och omsorgsnämnden. 

– Social- och omsorgsnämnden arbetar hårt med att få till en kostnadseffektiv verksamhet som ska räcker till ännu fler. Det här är ett tydligt exempel på åtgärder som kommer förbättra livet för fler samtidigt som det blir en mer kostnadseffektiv verksamhet, fortsätter Annika Krutzén (M). 

Beslut tas av social- och omsorgsnämnden den 23 augusti 2023.

Nyckelord

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 43
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Lägsta antalet hushåll med ekonomiskt bistånd på tio år21.2.2024 08:00:06 CET | Pressmeddelande

Under flera år har antalet hushåll med ekonomiskt bistånd sjunkit i Linköping. Januari 2024 var antalet utbetalningshushåll 616 stycken färre än i januari 2021. I januari 2024 erhöll 2087 hushåll ekonomiskt bistånd vilket är det lägsta antalet på åtminstone 10 år. Även det långvariga ekonomiska biståndet fortsätter att minska. Under hela 2023 har trenden varit nedåtgående. Januari 2024 var det 287 färre långvariga hushåll jämfört med januari 2023.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye