Uppföljning på distans av CPAP-behandling vid sömnapné ger likvärdig följsamhet som vid besök

– Vår hypotes var att telemedicin (fjärrövervakning) skulle möjliggöra effektivare stöd och insatser i rätt tid om en patient får problem med behandlingen hemma, alternativt behöver mer intensivt stöd. Men följsamheten var i princip likvärdig mellan grupperna som antingen fick CPAP uppföljt på traditionellt sätt, med mottagningsbesök, eller uppföljning med telemonitorering, säger Jenny Theorell-Haglöw, sjuksköterska på sömnapnémottagningen vid Akademiska sjukhuset och docent vid Uppsala universitet, som lett studierna.
Sömnapné drabbar cirka tre procent av den vuxna befolkningen, med ökad risk för högt blodtryck, stroke och diabetes. Det är den vanligaste formen av sömnrelaterad andningsstörning och innebär upprepade episoder av korta andningsuppehåll under sömnen, så kallade apnéer. Orsaken är att den övre luftvägen är helt eller delvis blockerad. Återkommande korta uppvaknanden gör att sömnen störs vilket ofta leder till besvärande dagsömnighet och sämre livskvalitet. Andningshjälp med CPAP är en vanlig behandling som ges för att förebygga hjärt-kärlsjukdom.
Att forskarna valt att studera nya telemedicinska arbetssätt hänger samman med att dagens teknik möjliggör övervakning av CPAP-tryck, luftläckage och behandlingseffekt. Användningstid och överföring av dessa uppgifter kan ske till patientens vårdgivare på daglig basis.
Forskarna undersökte vilka faktorer som hade en negativ inverkan på följsamheten. Det som påverkade mest var, enligt Jenny Theorell-Haglöw, torrhet i halsen, ökat antal uppvaknanden och problem med att andas ut vid behandling. Personer med dessa besvär använde CPAP kortare tid jämfört övriga. De kunde också se att rökning påverkade CPAP-användandet negativt.
– Det är positivt att veta att uppföljning på distans fungerar, att ett telemedicinskt arbetssätt ger likvärdig följsamhet som vid mottagningsbesök. Att rökning påverkar följsamhet stärker oss i övertygelsen att det är viktigt att arbeta med livsstilsfaktorer i denna patientgrupp, framhåller hon och fortsätter:
– Telemedicinsk uppföljning ger utökade möjligheter att organisera vården för dessa patienter. Studien pekar dock vikten av att kunna hjälpa till och motverka/åtgärda eventuellt uppkomna biverkningar oavsett vilket sätt patienterna följs upp på.
I studierna utgick forskarna från en randomiserad kontrollerad studie där man undersökte ett telemedicinskt arbetssätt vid CPAP-behandling av obstruktiv sömnapné. Syftet var att undersöka om telemonitorering (uppföljning på distans) kunde minska tiden personalen och patienterna lägger på uppföljning och utvärdering efter CPAP-utprovning.
De studerade även hälsoekonomiska effekter vid införandet av telemonitorering.
– Totalt sett var kostnaderna lägre för patientgruppen som följdes upp via telemonitorering jämfört med kontrollgruppen. Samtidigt var patienterna lika nöjda med vården i de två grupperna. Slutsatsen är att uppföljning med telemonitorering är kostnadseffektivt samtidigt som patienterna förefaller nöjda med den vård de får. Eftersom allt fler drabbas av obstruktiv sömnapné, ökar också behovet av vård och uppföljning för denna patientgrupp. Att visa att ett telemedicinskt arbetssätt är kostnadseffektivt ger utökade möjlighet i hur man kan organisera vården för dessa patienter, avrundar Jenny Theorell-Haglöw.
Länk till vetenskaplig artikel i Journal of clinical sleep medicine//
Länk till artikel i Journal of Clinical Sleep Medicine (JCSM)
För mer information/intervju om studierna, kontakta:
Jenny Theorell-Haglöw, sjuksköterska på sömn- och andningscentrum/lung- och allergimottagningen, Akademiska sjukhuset, tel: 018-611 02 42, e-post: jenny.theorell.haglov@akademiska.se
FAKTA: Sömnapné och andningshjälp
- Obstruktivt sömnapnésyndrom (OSAS) är en folkhälsosjukdom som dagtid orsakar flera symtom såsom sömnighet, försämrad kognition och minne och minskad funktionsförmåga och livskvalitet.
- Obehandlad är sömnapné kopplat till flera negativa hälsoeffekter, inte minst kardiovaskulära och metabola sjukdomar, men också säkerhetsaspekter relaterade till motorfordonsolyckor.
- Andningshjälp med CPAP (continuous positive airway pressure) ges för att förebygga kardiovaskulär sjukdom. CPAP är en maskin som skapar ett övertryck för att hålla andningsvägarna öppna och underlätta syresättning av blodet. Det vanliga är att lufttrycket ligger mellan 4-20 mbar.
FAKTA: Studiernas upplägg
- Pågick 2017-2019 vid sömnapnémottagningen (lung- och allergikliniken), Akademiska Sjukhuset.
- Patienter fick information och erbjöds deltagande i studien i samband med kallelse till utprovning av CPAP. Utprovningen skedde gruppvis med cirka sex deltagare per grupp. De patienter som accepterade att delta i studien fick svara på frågeformulär om sinnesstämning, livskvalité, patienttillfredsställelse efter utprovningen samt förväntningar på behandlingen.
- Patienterna lottades in i studien; varannan utprovningsgrupp fick uppföljning med telemonitorering och varannan grupp fick uppföljning på sedvanligt sätt genom mottagningsbesök efter cirka två veckor och utgjorde därmed kontrollgrupp.
- Patienterna som följdes upp med telemonitorering fick ett uppföljande telefonsamtal cirka två-fem dagar efter utprovningstillfället. Data om följsamhet till behandlingen avlästes ur CPAP:en eller via telemonitorering.
- Beroende på hur väl behandlingen fungerade och om behandling behövde justeras eller biverkningar eller problem åtgärdas skedde fortsatta uppföljningar (distans eller med besök på CPAP-mottagningen) tills en tillräckligt god behandlingseffekt uppnåtts.
- Utprovningen ansågs klar då en tillräckligt god behandlingseffekt uppnåtts. Vid det avslutande besöket/telefonsamtalet ombads patienterna i både studie- och kontrollgruppen att fylla i ett frågeformulär angående patienttillfredsställelse/patientnöjdhet.
Nyckelord
Bilder


Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.
Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.
Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.
Akademiska fortsatt rankat som ett av världens 100 bästa sjukhus27.2.2025 11:50:29 CET | Nyheter
Akademiska sjukhuset klättrar på den internationella tidskriften Newsweeks rankning World's Best Smart Hospitals 2025, från plats 54 till 53. Rankningen speglar hur sjukhusen ligger till med digitalisering och implementering av ny medicinsk teknologi. I en annan rankning över världens bästa sjukhus hamnar Akademiska på plats 82. Endast tre svenska sjukhus placerar sig bland de 100 främsta i världen enligt undersökningen.
Rapport om Gränbyprojektet: Patienterna uppskattar cancervård i köpcentrum och kostnaden per behandling har halverats19.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Gränbyprojektet är ett utvecklingsprojekt där Akademiska sjukhuset, tillsammans med läkemedelsföretag och vårdutvecklingsföretag, skapat en behandlingsavdelning i Gränby köpcentrum för patienter med blod- och tumörsjukdomar där patienterna bland annat får blodtransfusion, enklare cytostatikabehandling och immunterapi. En ny rapport visar att patienterna uppskattar den lugna och lättillgängliga miljön och att kostnaden per behandling är cirka 50 procent lägre i Gränby jämfört med på sjukhuset.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum