Specsavers Sweden AB

Så upptäcker du att ditt barn kan ha synfel

Dela

Skolstarten avklarad, en tid på året då barns synfel kan göra sig påminda under långa skoldagar. Som förälder kan man lära sig känna igen tecken på synfel.

– Var vaksam på om barnet sitter nära skärmar, gnuggar sig regelbundet i ögonen och blir extra trött i skolan, säger Erik Ryderberg, optiker och klinisk chef på Specsavers.

Syntester ingår som en del av svenska barns medicinska undersökningar under uppväxten, men är inte lika grundliga som en omfattande synundersökning hos en optiker. Barn under 8 år behöver få sina ögon undersökta av en ögonläkare innan de kan få glasögon för att korrigera eventuella synproblem. Men som förälder kan du vara observant på tecken på nedsatt syn hos dina barn, och vid skolstart brukar dessa framträda tydligare för många barn:

– Ofta sitter barn med nedsatt syn nära TV och skärmar, gnuggar ögonen regelbundet och kisar mycket – och de kan i vissa fall också ha en tendens att snubbla och gå in i föremål, och barnen kan bli extra trötta i skolan, säger Erik Ryderberg, optiker och klinisk chef.

Att upptäcka problemen så tidigt som möjligt är viktigt:

– Att inte se tydligt kan fördröja ditt barns utveckling – hur de lär sig, hur de känner sig och hur de leker. Därför är det mycket viktigt att vara proaktiv när det gäller ditt barns syn.

Barn har fått ett nytt synbeteende med skärmar, och inte sällan sker det på bekostnad av tiden för utomhusvistelse. För lite tid utomhus ökar risken för att utveckla närsynthet hos vissa barn, och ögonen mår bra av att ta regelbundna pauser från skärmen. Specsavers tog bland annat med anledning av det nyligen fram Eyes Up*, ett sällskapsspel i form av en kortlek som innehåller såväl en kunskapsdel om ögonhälsa som utmaningar som uppmuntrar till utomhusvistelse.

– Tanken är att spelet på ett roligt sätt hjälper familjer att komma överens om skärmanvändning och utomhusvistelse, det funkar bättre än pekpinnar och skrämselpropaganda tror vi. Och på kuppen lär man sig på roligt och enkelt sätt en hel del om barns ögonhälsa.

*Spelet “Eyes Up” finns gratis att hämta i Specsavers butiker i hela landet.

Typiska tecken på att barn ser dåligt:

Sitter för nära TV, dator eller andra digitala skärmar

Gnuggar ögonen regelbundet

Snubblar eller stöter ihop med föremål ofta

Kisar med ögonen

(Källa: Erik Ryderberg, optiker och klinisk chef, Specsavers)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Välkommen till Specsavers

Specsavers är en av Sveriges största optikkedjor. Genom att erbjuda bra  priser, god service och hög professionell kunskap ger Specsavers sina  kunder värde för pengarna. Specsavers är ett familjeägt företag som grundades 1984 på Guernsey. Företaget har över 2000 butiker med cirka  40 000 medarbetare i Storbritannien, Irland, Nederländerna, Sverige, Norge, Danmark, Finland, Spanien, Nya Zeeland, Australien och Kanada. Specsavers etablerade  sig i Sverige 2004 och har idag 118 butiker över hela landet. 

Följ Specsavers Sweden AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Specsavers Sweden AB

Ögats dag med fokus på synskadades vardag: Grön linje i centrala Uppsala11.10.2023 12:27:29 CEST | Pressmeddelande

Uppsalaborna möts idag av en ovanlig syn – en lång grön linje som löper längs gator centrala Uppsala. Linjen tar omvägar runt hinder som en synskadad kan möta i vardagen. Syftet: att rikta uppmärksamhet mot Synlinjen, en jourhjälp som synskadade kan vända sig till med utmaningar och problem i vardagen. – Med den gröna linjen vill vi påminna om att vardagen för människor med synnedsättning kan vara fylld av utmaningar, säger Tomas Wallén, Synskadades Riksförbund, SRF Uppsala, som idag också arrangerar Ögats Dag i Missionskyrkans lokaler.

Fokus på synskadades vardag: Grön linje i Stenungstorg centrum9.10.2023 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Stenungsundsborna möts idag av en ovanlig syn – en flera hundra meter lång grön linje som löper inne i Stenungstorg centrum. Linjen tar omvägar runt hinder som en synskadad kan möta i vardagen. Syftet: att rikta uppmärksamhet mot Synlinjen, en jourhjälp som synskadade kan vända sig till med utmaningar och problem i vardagen. Idag genomförs även Ögats dag på Folkets hus med fokus på ögonhälsa. – Med den gröna linjen vill vi påminna om att vardagen för människor med synnedsättning kan vara fylld av utmaningar, säger Camilla Svensson, ombudsman, SRF Synskadades Riksförbund Bohuslän

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum