Aleris

Aleris öppnar ny ögonmottagning i Umeå

Dela

Allt fler människor drabbas och söker specialistsjukvård för ögonproblem. I höst öppnar Aleris en ny ögonmottagning för att möta det ökade vårdbehovet.

— Alla har varit fokuserade att hitta konstruktiva lösningar för att möta behovet hos patienter som väntar på specialistvård, säger Ida Ankar, ögonsjuksköterska och chef för Aleris Ögon.

Mottagningen öppnar den 1 september och vänder sig till patienter med behov av specialistsjukvård. Uppdraget avser utredning och behandling inom ögonsjukdomar och gråstarr via avtal med Region Västernorrland. Beskedet innebär att fler ögonpatienter får ökad tillgänglighet och inte behöver resa orimligt långt för behandling, då patientgruppen ofta är äldre och multisjuka.

— Antalet remisser ökar och idag flyger vi ned patienter från norra till södra Sverige för ögonspecialistvård. På plats i Umeå får vi andra förutsättningar att möta patienter som är i stort behov av vård, säger Ida Ankar.

Inom Aleris Ögon arbetar erfarna specialistläkare som tillsammans med kompetent sjukvårdspersonal behandlar ögonsjukdomar som anpassas efter patientens individuella behov. Förundersökning och operation sker samma dag, om det inte finns medicinska hinder för det, vilket patienterna uppskattar. Det blir inte lika många besök för dem och det underlättar speciellt för äldre och multisjuka. Kataraktoperationer sker under lokalbedövning. Vid ingreppet, som tar 10 till 30 minuter, tas den grumlade linsen bort och ersätts med en konstgjord lins.

Om Aleris Ögon
Aleris ögonkliniker finns på åtta orter i Sverige. Umeå blir den nionde och nordligaste mottagningen. På mottagningen arbetar specialistläkare, ögonsjuksköterskor, undersköterskor och optiker som är specialiserade på ögonsjukvård. Under 2022 opererades drygt 16 000 ögon för gråstarr på Aleris Ögon.

Statistik

Förändring i totalt väntande patienter exkl. PVV inom specialistområdet ögon. Förändring mot samma period föregående år, mars 2022 – mars 2023.

null

Förändring i totalt väntande patienter > 90 dagar exkl. PVV inom specialistområdet ögon. Förändring mot samma period föregående år.

null

Fördjupad statistik

Totalt antal väntande patienter inom specialistområdet ögon Region Västernorrland.

Klinik

Totalt antal väntande exkl. PVV

Totalt antal väntande > 90 dagar exkl. PVV

2022
(mars)

2023

(mars)

Förändring i procent

2022

(mars)

2023

(mars)

Förändring i procent

Länsverksamhet Ögonsjukvård

1303

1577

+17%

591

641

+8%

Totalt antal väntande patienter inom specialistområdet ögon Region Västerbotten.

Klink

Totalt antal väntande exkl. PVV

Totalt antal väntande > 90 dagar exkl. PVV

2022
(mars)

2023

(mars)

Förändring i procent

2022

(mars)

2023

(mars)

Förändring i procent

Ögon Lycksele

175

215

+19%

9

30

+70%

Ögon Skellefteå

259

566

+54%

8

206

+96%

Ögon Umeå

738

1 183

+38%

53

256

+79%

Totalt antal väntande patienter inom specialistområdet ögon Region Norrbotten.

Klinik

Totalt antal väntande exkl. PVV

Totalt antal väntande > 90 dagar exkl. PVV

2022
(mars)

2023

(mars)

Förändring i procent

2022

(mars)

2023

(mars)

Förändring i procent

Länsverksamhet Ögonsjukvård

588

624

+6%

294

248

-19%

Förklaring begrepp: PVV, Patientvald väntan

Källa: SKR Väntetider i vården. Väntetidssiffror för operationer och åtgärder

Nyckelord

Kontakter

Pressjour

Aleris presstjänst nås dygnet runt på +46 (0)730 – 38 38 20 (ej sms). Du kan även kontakta oss på press@aleris.se.

Bilder

Ida Ankar, affärsområdeschef Aleris Ögon
Ida Ankar, affärsområdeschef Aleris Ögon
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Aleris vision är att leda vägen till morgondagens hälsa och vård. Genom innovativa lösningar skapar vi möjligheter till ett bättre och friskare liv samtidigt som vi bidrar till ökad tillgänglighet och samhällsnytta. Aleris är en skandinavisk vårdgivare med två miljoner patientbesök om året och bedriver specialistsjukvård på över 130 platser i Sverige, Norge och Danmark.

Följ Aleris

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aleris

Aleris deltar i konferens om Sveriges hälso- och sjukvårdsstöd till Ukraina30.11.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Den 1 december deltar Aleris i en konferens om det samlade hälso- och sjukvårdsstödet till Ukraina från Sveriges sida. På konferensen medverkar Acko Ankarberg Johansson, sjukvårdsminister, Jakob Forssmed, socialminister, Viktor Liashko, hälsominister i Ukraina, tillsammans med representanter från svenska myndigheter, sjukhus, lärosäten, privat sektor och civilsamhälle.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum