Linköpings stift

Biskop Marika deltar i Global Walk for Future Day

Dela

Lördag 2 september, är det ”Global Walk for Future Day" med pilgrimsvandringar för klimatet i hela landet. Dagen uppmärksammas stort I Vadstena med bland annat ett panelsamtal med biskop Marika Markovits och Världsnaturfondens generalsekreterare Gustaf Lind samt en minnesgudstjänst för utrotade djurarter.

”Mångfalden i vårt ekosystem är hotad. För en del arter är det redan för sent. Vi står inför mänsklighetens största omvändelseutmaning”, säger Marika Markovits, biskop i Linköpings stift.

Linköpings stifts biskop vill lyfta hur viktigt det är för alla, också i församlingarna i Svenska kyrkan att stötta varandra, att dag för dag, beslut för beslut leva mer hållbart.

”Det är aldrig för sent att rädda det som går att rädda från och med nu.”

Dagen i Vadstena blir startskottet för den årliga period (1 sep-4 okt) som kallas Skapelsetid, ett ekumeniskt, världsvitt initiativ där kyrkor och samfund i bön, gudstjänst och handling söker vägar att värna den jord Gud älskar.

På eftermiddagen anländer två pilgrimsvandringar som under en månad varit på väg mot Vadstena. De startade i Dalarna respektive Värmland och arrangeras av Pilgrim's Walk for Future, Nordens största vandrande folkrörelse för klimaträttvisa.

17.30 börjar ett panelsamtal vid Vadstena klosterkyrka om hur vi i Sverige kan leva upp till den nya globala räddningsplanen för naturen. Deltar gör biskop Marika, kardinal Anders Arborelius, Johan Einarsson som är kyrkoledare i Equmeniakyrkan Öst, Världsnaturfondens generalsekreterare Gustaf Lind och Hanna Soldal från Act Svenska Kyrkan.

19.00 medverkar de i en minnesgudstjänst tillsammans med pilgrimer och folkmusikerna Ulrika Bodén, Sofia Sandén, Rostam Mirlashari och Daniel Ek som framför allt från fäbodmusik till gregorianska sånger.

Mer information om ”Global Walk for Future Day" i Vadstena finns här:

https://walkforfuture.se/HEM/vandringar/2-sep-global-walk-for-future-day/

Nyckelord

Kontakter

Katarina Sandström Blyme
Pressekreterare
0705-18 21 29
katarina.blyme@svenskakyrkan.se

Bilder

Länkar

Linköpings stift
Ågatan 65 (Box 1367)
581 13 Linköping
013-24 26 00
https://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift

Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar Östergötland och norra Småland. Stiftsnivåns uppgift är att stötta de 102 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Marika Markovits är biskop i Linköpings stift.

Följ Linköpings stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum