Transportstyrelsen

Skärpta regler för A-traktorer ska öka trafiksäkerheten

Dela

Idag skärps reglerna för att köra A-traktor. Förändringarna ska öka säkerheten för A-traktorförare, passagerare och andra trafikanter: "Det är ett viktigt steg för att göra trafiken tryggare för alla", säger Josefin Hallenberg, utredare vid Transportstyrelsen.

Person i bil sätter på sig bilbälte.
"De skärpta reglerna ska höja trafiksäkerheten och minska antalet olyckor. Vår bedömning är att de nya reglerna tillsammans med kommande planerade förändringar ska vända olyckstrenden," säger Josefin Halleberg, utredare vid Transportstyrelsen. Foto: Adobe Stock

Från och med den 31 augusti skärper regeringen reglerna för att köra A-traktor. Ändringarna införs i trafikförordningen och innebär att:

  • den som färdas i en A-traktor ska använda bilbälte
  • det får sitta max en passagerare per plats
  • högsta tillåtna hastighet är 30 kilometer i timmen.

Oroväckande olycksutveckling

Antalet A-traktorer har mer än fördubblats sedan 2019. I dag finns över 50 000 registrerade A-traktorer. I takt med att antalet A-traktorer blivit fler har också antalet olyckor ökat. 2021 ökade antalet olyckor kraftigt till 369 (547 skadade personer), under 2022 minskade sedan olyckorna något till 348 olyckor (491 skadade personer). En övervägande majoritet av de skadade var under 18 år.

Under 2022 avled också 4 personer i A-traktorsolyckor. Det är det högsta antal döda i A-traktorolyckor under ett och samma år sedan sammanställningarna startade 2016.

– De skärpta reglerna ska höja trafiksäkerheten och minska antalet olyckor. Vår bedömning är att de nya reglerna tillsammans med kommande planerade förändringar ska vända olyckstrenden, säger Josefin Halleberg.

Fakta: Fler förändringar på gång för A-traktorer

  • Krav på vinterdäck. Det tekniska kravet anmäldes till EU i maj 2023, med ambitionen att regeringen ska kunna fatta beslut inför vintern. Föreskriftsförslaget planeras träda i kraft den 1 december 2023.
  • Försvåra manipulation. Föreskriftsförslag planeras träda i kraft i slutet av 2024.
  • Ny förarutbildning. Möjliggöra utbildning för fyrhjuliga mopeder, fastställa utbildningslängd och göra utbildningen mer riskbaserad. Föreskriftsförslaget planeras träda i kraft i slutet av 2024.

Mer statistik

Utvecklingen av dödade och svårt skadade redovisas i tabeller på Transportstyrelsens webbplats under sidorna Statistik över vägtrafikolyckor där hittar du också årsolycksstatistik för A-traktorer.

Trafikanalys har årsstatistik över antalet A-traktorer: Hur många mopedbilar och A-traktorer finns det? (trafa.se)

Kontakter

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

Återkallat tillstånd för snöskoterutbildare i norra och Mellansverige3.7.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

En snöskoterutbildare lever inte upp till kraven som ställs för att få utbilda. ”Det handlar om att kunna leverera en god utbildning som främjar trafiksäkerheten. Som tillståndshavare inom förarutbildningen är det grundläggande att ha rutiner för egenkontroll som säkerställer att verksamheten bedrivs enligt fastställda krav,” säger Björn Strandh, sektionschef vid Transportstyrelsen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye