Riksteatern

Klimakteriemanifest ger svar på menopausens gåtor

Dela

Är det hett här? är en komedi om klimakteriet som är lika delar monolog som manifest. I en varm föreställning delar en av Finlands stora skådespelare, Anna Hultin, med sig av sin personliga forskning i menopausens biologi och historia. I regi av komikern André Wickström. Ett gästspel från Svenska Teatern i Helsingfors. Sverigepremiär 25 september.

Är det hett här? Foto: Cata Portin
Är det hett här? Foto: Cata Portin Foto: Cata Portin Foto: Cata Portin

– När jag hamnande i klimakteriet var det så svårt att få ett grepp om vad som egentligen hände mig. Är det hett här? blev till som ett svar på mitt och andras behov av kunskap och vägledning om den här fasen i livet. Det var viktigt för mig att humorn i föreställningen skulle få oss att skratta tillsammans, åt mig och åt oss själva, säger skådespelaren Anna Hultin.  
 
Klimakteriet angår många ändå är kunskapen låg om det skedet i livet. Vad händer när mensen tar slut? Varför funkar inte minnet eller humöret som förr? Varför sover man plötsligt inte? Och varför vet vi inte svaren? Är det hett här? handlar om allt som Anna Hultin själv ville veta om klimakteriet men inte fick svar på. 
 
– Jag visste ju ingenting om klimakteriet! Men efter att Anna läst upp monologen för mig var det inte svårt att tacka ja till att regissera den. Det var med stor nyfikenhet jag tog mig an uppdraget, föreställningen har ju så mycket värme, upplysning och humor i sig. Och jag hoppas att Är det hett här? också ska locka män till teatrarna som ju från sin horisont erfar klimakteriet, säger regissören André Wickström. 
 
Anna Hultin är verksam vid Svenska Teatern där hon spelat huvudrollen i över tjugo pjäser. Pjäsen är regisserad av André Wickström, komiker och skådespelare, som många känner igen från bland annat Parlamentet och Solsidan. 
 
Sverigepremiär 25 september, Söråker.  
Är det hett här? spelar på uppemot 30 platser runt om i Sverige från Överkalix till Åstorp.  
Pressvisning 22 september, Hallunda, Stockholm. Kontakta pressansvarig för pressbiljett. 
 
Medverkande 
Anna Hultin  
 
Konstnärligt team 
Av och med: Anna Hultin  
Regi: André Wickström  
Scenografi: Erik Salvesen  
Kostym: Kaisa Rautakoski  
Ljus: Mats Forss  
Ljud: Hanna Mikander  
Video: Theo af Enehielm  
Mask: Tiitta Stoor
Musik: Douglas Pashley  

Producent 

Ett gästspel från Svenska Teatern i Helsingfors 

Kontakter

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Aejlies och Riksteatern söker urfolkskonstnärer till Jårrh! – ett globalt residens för koreografi och rörelse1.12.2023 08:43:22 CET | Pressmeddelande

För första gången utlyser Riksteatern i nära samarbete med det samiska kulturcentret Aejlies ett konstnärsresidens i Tärnaby, med fokus på koreografi och rörelse. Genom utlysningen hoppas arrangörerna nå urfolkskonstnärer på flera håll i världen. – Genom det här residenset vill vi fortsätta att utveckla Tärnaby till en knutpunkt, inte bara för de samiska kulturyttringarna, utan för alla urfolk. Ett sammanhang där olika kulturer kan speglas och korsbefruktas, säger Oskar Östergren Njajta, verksamhetschef på Aejlies.

Sverigepremiär för sista delen i Gudlejonbelönade Christiane Jatahys skräcktrilogi10.11.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Guldlejonbelönade regissören och dramatikern Christiane Jatahy är tillbaka på Riksteatern med den sista pjäsen i sin trilogi. Efter tystnaden är en pjäs om motstånd berättad genom historien om två systrar och deras far, en bondeledare och aktivist som gav sitt liv för rättvisan. En föreställning som för samman teaterscenen med filmduken och fiktionen med verkligheten. Sverigepremiär 17 november i Stockholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum