Tullverket

Över 800 kilo narkotika beslagtogs i stor härva i Stockholmsområdet

Dela

Tullverket har avslöjat en omfattande narkotikahärva med kopplingar till flera platser i Stockholmsområdet och med förgreningar till flera länder. Idag åtalas åtta personer vid Attunda tingsrätt misstänkta för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling. Omständigheter i utredningen tyder på att brotten har begåtts inom ramen för den organisation som leds av den man som går under epitetet ”kurdiska räven”.

- Det är ett mycket omfattande utredningsarbete som nu lett hela vägen fram till åtal. Att nysta upp en sådan här stor härva är ett bidrag i kampen mot de kriminella nätverk som ligger bakom de senaste årens våldsvåg. Här har Tullverket en viktig roll att spela, säger Kristian Johansson, chef på Tullverkets kriminalenhet öst. 

Började med spaningsarbete

Tullverkets kriminalavdelning inledde spaningsarbetet sensommaren förra året. Tidigt i spaningen blev en viss lastbil intressant. Genom att följa lastbilens rörelser hamnade olika lokaler, lägenheter och personer i Tullverkets fokus. Under hösten 2022 genomfördes utredningsåtgärder som ledde till att totalt cirka 820 kilo narkotika sedan kunde tas i beslag i slutet av förra året. 

Beslag på flera platser i Stockholmsområdet

Beslagen gjordes i bland annat Danderyd, Kungsängen, Huddinge och Järna och bestod av 603 kilo cannabis, 196 kilo amfetamin, 18 kilo kokain och två kilo 3-CMC.  Dessutom beslagtogs över 50 000 narkotikaklassade tabletter, bland annat ecstasy (MDMA). Sammanlagt beräknas gatuvärdet på den beslagtagna narkotikan till över 130 miljoner kronor.

- Den organiserade brottsligheten tjänar enorma belopp på smuggling och försäljning av narkotika. I det här fallet handlar det om avancerad brottslighet där personer och företag från flera länder misstänks vara inblandade, säger Kristian Johansson.

Lönnutrymme i lastbil

Delar av narkotikan misstänks ha smugglats i lastbil från Spanien till Sverige via Öresundsbron. Lastbilen som använts för att smuggla narkotika har tagits i beslag. Vid undersökning av lastbilen upptäcktes att lastbilens ena tank var ombyggd till ett mycket avancerat lönnutrymme. I lönnutrymmet låg ca 200 kg cannabisharts.

Synnerligen grova brott

Idag väcker kammaråklagare Anna Stråth vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet åtal mot sju män och en kvinna vid Attunda tingsrätt. De misstänkta är födda mellan 1963 och 1997. Misstankarna gäller bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling, anstiftan till synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Bland de åtalade finns såväl anstiftare och organisatör, som kurirer och medhjälpare. Samtliga åtalade förnekar brott. 

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590 eller press@tullverket.se

Tipsa Tullverket om smuggling, ring: 90 114.

Nyckelord

Bilder

Amfetamin. Foto:Tullverket
Amfetamin. Foto:Tullverket
Ladda ned bild
Cannabisharts. Foto: Tullverket
Cannabisharts. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Cannabisharts. Foto: Tullverket
Cannabisharts. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Ecstasy (MDMA). Foto: Tullverket
Ecstasy (MDMA). Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Lastbil med lönnutrymme. Foto: Tullverket
Lastbil med lönnutrymme. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Bränsletank med lönnutrymme. Foto: Tullverket
Bränsletank med lönnutrymme. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Kristian Johansson, chef Tullverkets kriminalenhet öst. Fotograf: David Lagerlöf
Kristian Johansson, chef Tullverkets kriminalenhet öst. Fotograf: David Lagerlöf
Ladda ned bild

Om oss

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 300 anställda och leds av generaltulldirektör Charlotte Svensson. 

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Kriminellt nätverk avslöjat i norra Sverige2.11.2023 10:59:58 CET | Pressmeddelande

Tullverkets personal genomförde en kontroll vid tågstationen i Haparanda och stoppade en man som rest med tåget från Örebro. En av Tullverkets narkotikasökhundar visade intresse för mannen. Mannen berättade att han hade en försenad julklapp i sin ryggsäck. I julklappen fann tullinspektören två kilo amfetamin. Det var upprinnelsen till att ett kriminellt nätverk avslöjades i norra Sverige. I Tullverkets utredning framkommer att den som styr nätverket sitter fängslad i Indonesien utom räckhåll för svenska myndigheter. I dag åtalas fem personer i ärendet vid Haparanda tingsrätt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum