Arla

Oförändrat mjölkpris för Arlabönder i september

Dela

Priset som bönderna får betalt för sin mjölk inom Arla lämnas oförändrat för tredje månaden i rad, både för konventionell och ekologisk mjölk.

Arla gör inga ändringar av mjölkpriset i september. Foto: Arla
Arla gör inga ändringar av mjölkpriset i september. Foto: Fredrik Gustavsson, Arla Fredrik Gustavsson, Arla

För tredje månaden i rad är mjölkpriset till Arlabönderna oförändrat. Det innebär att det så kallade a contopriset i september ligger kvar på 428,7 öre per kilo för konventionell mjölk och 485,2 öre per kilo för ekologisk mjölk. 

Sommarens extremväder, stigande räntekostnader och en rekordsvag krona gör att den ekonomiska situationen ute på gårdarna är fortsatt tuff.

– Vi räknar med att inflationen kommer att fortsätta pressa hushållens köpkraft under åtminstone resten av året. Samtidigt hoppas och tror vi att vår senaste prissänkning till dagligvaruhandeln ska få fler konsumenter att välja våra produkter i mejerihyllan under hösten, vilket gynnar svenska mjölkbönder, säger Cecilia Kocken, vd för Arla Sverige.

Marknadsöversikt

Invägd mjölkråvara: De globala mjölkvolymerna fortsätter att öka. Men tillväxttakten har mattats av och i vissa områden ses nedgångar.

Ost: Ostpriserna i Europa står sig bra mot de globala marknaderna för mjölkpulver.

Mjölkpulver: Marknaderna för mjölkpulver går åt olika håll. Medan Nya Zeeland pressades hårt och sjönk vid de senaste mjölkauktionerna på Global Dairy Trade, GDT, är marknaderna i EU och USA mer stabila och priset på skummjölkspulver har till och med ökat lite grann de senaste veckorna.

Smör: EU-priserna för grädde har ökat och ligger nu mer i linje med priserna för smör. Men marknaden kännetecknas av låg aktivitet.

Fakta om Arlas mjölkpris

Arlas 8 500 mjölkbönder, varav 2 100 i Sverige, är både ägare av företaget och leverantörer av mjölken. Tillsammans har Arlabönderna beslutat att priset som de får betalt för mjölken ska vara gemensamt i kooperativets sju nordeuropeiska länder. På så vis är det möjligt att dela lika på både intäkter och kostnader. Priset baseras främst på protein- och fettinnehåll, samt den enskilda gårdens hållbarhetsarbete.

A contopriset ligger närmast det löpande priset som Arlabönderna får betalt under året. Det kommuniceras varje månad. Här finns en graf för att följa mjölkprisets utveckling över tid. Priset som konsumenter betalar för mjölk och andra mejeriprodukter bestäms av butikerna.

Om oss

Arla – böndernas eget mejeri 

Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Med visionen att skapa framtiden inom mejeri för att sprida hälsa och inspiration i världen, helt naturligt, är Arla i Sverige hem åt varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.

Följ Arla

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arla

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum