Sveriges Museer

”Ett steg i rätt riktning” – Sveriges Museer om regeringens pressträff

Dela

Idag hölls en pressträff med kulturminister Parisa Liljestrand och finansmarknadsminister Niklas Wykman om kulturfastigheterna i Statens fastighetsverks bestånd. Detta med bakgrund av den senaste tidens händelser då Naturhistoriska riksmuseet stängt på grund av takras, och Nationalmuseum flaggat för att de kan tvingas minska sina öppettider ytterligare.

Inga restriktioner Ola Kjelbye

På pressträffen tillkännagavs att en översyn av hyresmodellerna kommer att ske, och att man tittar på att ta fram en tredje hyresmodell vid sidan av marknadshyra och kostnadshyra. På ett kortsiktigt plan kommer man att göra ett antal åtgärder kopplade till det intäktsbortfall som Naturhistoriska riksmuseet har haft på grund av stängningen. Regeringen återkommer inom kort med besked angående detta.   

– Beskedet är vagare än vad vi på Sveriges Museer hade hoppats på. Läget för museerna är fortfarande osäkert, men vi ser att intentionerna från regeringen är goda, säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare Sveriges Museer, och fortsätter:

– Det här är ett steg i rätt riktning för att lösa det akuta läget med skenande hyreskostnader och bristande underhåll. Nu är det dags att lägga grunden för en långsiktigt hållbar kulturpolitik för hela landet som bättre värnar vårt kulturarv för nuvarande och kommande generationer.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Sveriges Museer bildades 2004. Vi tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Med drygt 240 medlemmar representerar vi stora delar av Museisverige.

Följ Sveriges Museer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Museer

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye