Svenska Orienteringsförbundet

Svenska Orienteringsförbundet publicerar sin första hållbarhetsrapport

Dela

Svenska Orienteringsförbundet har kartlagt sin hållbarhetspåverkan ur perspektiven miljö, socialt och styrning. Utifrån analysen har förbundet lagt upp en tydlig plan för sitt hållbarhetsarbete. Syftet är att lägga resurserna där de gör störst nytta.

Idag, den 1 september 2023 publicerar Svensk Orientering sin första hållbarhetsrapport. Den speglar organisationens hållbarhetsarbete under räkenskapsåret och innefattar även helägda Svensk Orientering Events AB (tidigare O-Ringen AB).

Svensk Orientering har länge arbetat med hållbarhet på olika sätt. Det märks på olika sätt. Ett exempel är Föreningen Idrottens Kraft och analysföretaget Demoskops gemensamma analys Idrottens hållbarhetsbarometer. När svenskarna rankade sin upplevelse av hur hållbara olika idrotter är 2022 hamnade orientering på första plats. 

– Vi är förstås oerhört stolta över utmärkelsen, men det är viktigt att komma ihåg att den är ett mått på hur vår idrott upplevs. Hållbarhetsrapporten visar vad vi faktiskt har gjort under året och hur våra planer framåt ser ut, berättar Mette Brolinson, idrottschef på Svenska Orienteringsförbundet.

Svensk Orientering valde att genomföra en väsentlighetsanalys under 2022 för att kartlägga var den största påverkan sker och var de kan göra störst skillnad. Med hjälp av strategin, Kompassriktning 2030, en gedigen genomgång av hela värdekedjan samt dialoger med ett urval av intressenterna kunde Svensk Orientering definiera fem områden där de kommer att lägga särskilt fokus på under kommande år: klimatpåverkan från transporter, förutsättningar för elitsatsning, digitalisering, partnerskap, samt mångfald och inkludering. 

– Att arbeta med hållbarhet är en överlevnadsfråga för oss. Vi börjar redan nu se effekterna av klimatförändringarna, vilket på sikt kommer att driva en förändring av vår sport, berättar Maria Krafft Helgesson, Ordförande i Svenska Orienteringsförbundet. Men hållbarhet är mer än klimat och miljö; vårt hållbarhetsarbete består lika mycket av de sociala och ekonomiska aspekterna, fortsätter hon. Med våra drygt 88 000 medlemmar och 544 föreningar har vi stora möjligheter att verkligen bidra till omställningen till en mer hållbar värld, avslutar hon.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

O-Ringen Åre blev en fullträff för besöksnäringen6.12.2023 09:54:01 CET | Pressmeddelande

Sommarens O-Ringen, som genomfördes 22-28 juli 2023 i Åre, lockade hela 15 045 unika turister till regionen. Den del av turistomsättningen som omsattes i Åre beräknas vara ca 116,3 miljoner kronor medan ca 1,1 miljoner kronor hamnar i kringliggande kommuner. Den totala turistekonomiska omsättningen hamnar alltså på hela 117,4 miljoner kronor där de svenska turisterna står för ca 94, 6 miljoner av summan.

Tove Alexandersson framröstad som Årets orienterare – för tionde gången19.11.2023 10:10:00 CET | Pressmeddelande

2012 var första gången Tove Alexandersson röstades fram som Årets orienterare. I år tar hon hem titeln – för tionde gången. Det stod klart när orienteringssverige samlades under lördagskvällen i Jönköping för att summera det gångna året. Andra som prisades var bland annat Sara Hagström som årets sprinter och Hudiksvall som årets Hitta ut-projekt. Se alla pristagare i listan nedan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum