Arenagruppen

För att bekämpa inflationen krävs en ny ekonomisk politik

Dela

Kan vi få ned inflationen med andra verktyg än räntehöjningar? Det ska framstående ekonomer diskutera på en konferens i Stockholm den 21 september. Bland talarna finns nationalekonomen Isabella Weber som tagit den internationella debatten om inflationsbekämpning med storm. Hon kommer att prata om vinsternas roll i inflationen (”sellers’ inflation”) och de historiska erfarenheterna av prisregleringar.

Konferensen med titeln ”New Economic Order – The Future of Progressive Fiscal Policy” arrangeras av tankesmedjan Arena Idé i samarbete med den tyska tankesmedjan Dezernat Zukunft. 

Den mest uppmärksammade talaren på konferensen är nationalekonomen och professorn Isabella Weber (University of Massachusetts). Hon blev kallad ”truly stupid” av forskarkollegan Paul Krugman när hon, för bara några år sedan, påtalade företagens roll i inflationen. Idag ses hennes forskning som banbrytande, Krugman har bett om ursäkt och Isabella Weber har tillsatts som oberoende rådgivare till den tyska regeringen samt tagit fram förslag för att reglera gaspriset i Tyskland. 

Weber ser ett stort behov av nya verktyg för att tackla dagens ekonomiska utmaningar:

– Vi försöker äntligen att utveckla en stabiliseringspolitik som hanterar det som faktiskt händer i ekonomin – snarare än det som de gamla läroböckerna säger borde hända, sade professorn Isabella Weber i en intervju med The New Yorker i juni.

Elinor Odeberg, chefsekonom på tankesmedjan Arena Idé, ser att det även i Sverige finns ett stort behov av en uppdaterad ekonomisk politik.

 – Räntehöjningar kan inte vara den enda lösningen när det är företagens vinster som står för en stor del av inflationen. Höga räntor drabbar samhällsekonomin och vanligt folk hårt utan att för den delen komma åt orsakerna till prisökningarna. Konferensen är ett tillfälle att utbyta nya idéer för hur vi mer effektivt kan stoppa inflationen. Vi tar del av forskning och expertis från andra länder som kommit längre, säger Elinor Odeberg. 

Odeberg är ekonomhistoriker, författare till boken ”Dyrtider” om inflationsbekämpning i Sverige och initiativtagare till konferensen.

Konferensens talare och teman:

Isabella Weber, professor i nationalekonomi, University of Massachusetts
Tema: Inflationsbekämpning i en tid av parallellt pågående kriser, vinsternas roll och räntans betydelse 

Éric Monnet, ekonomhistoriker, Paris School of Economics
Tema: Demokratisering av centralbanker

Jorge Uxó, professor i ekonomi, Universidad de Castilla-La Mancha
Tema: Hur lyckades Spanien få ned sin inflation till Europas lägsta?

Elinor Odeberg, chefsekonom, Arena Idé
Philippa Sigl-Glöckner, vd för Dezernat Zukunft
Tema: Framtidens finanspolitik

Stefanie Stantcheva, professor i ekonomisk historia, Harvard University
Tema: Jämlikhet och hur samhället ser på inkomstklyftor

Orsetta Causa, ekonom, OECD
Tema: Hur har OECD-länderna hanterat inflationen och vilka har drabbats hårdast?

Karin Pettersson, kulturredaktör, Aftonbladet
Carl Johan von Seth, ekonomikommentator, Dagens Nyheter
Tema: Sverige och den internationella debatten om ekonomisk politik (panelsamtal)

Här hittar du hela programmet

New Economic Order – The Future of Progressive Fiscal Policy

Plats: Södra Teatern, Stockholm 
Datum och tid: 21 september 2023, kl. 9.30–16.00
Pris: Deltagandet är kostnadsfritt
Språk: Engelska
Arrangör: Arena Idé i samarbete med Dezernat Zukunft

Anmälan media: kristina.wicksellbukhari@arenagruppen.se 

Medieförfrågningar och anmälan:

Isabella Weber och Stefanie Stantcheva kommer att medverka på länk från USA, alla andra talare är på plats i Stockholm.

Om du är intresserad av att intervjua en av talarna, vänligen kontakta vår presskontakt.

Om du är journalist och vill delta i konferensen, vänligen anmäl dig till vår presskontakt.

Kontakter

Bilder

Länkar

Vad är Arena Idé?

Arena Idé är en progressiv och partipolitiskt obunden tankesmedja. Tankesmedjans fokus ligger på arbetsmarknaden, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Arena Idé ger ut rapporter och böcker, producerar poddar samt ordnar seminarier och samtal. Arena Idé genomför egna utredningar och analyser, men samarbetar också med forskare, utredare och andra skribenter. Arbetet finansieras av fackföreningsrörelsen. Arena Idé är en del av den ideella föreningen Arenagruppen.

Vad är Dezernat Zukunft?

Dezernat Zukunft är en tysk, partipolitiskt oberoende tankesmedja för finanspolitik som fokuserar på välstånd och demokrati. Dezernat Zukunft jobbar för att förklara, analysera och omdefiniera ekonomisk politik och penningpolitik. Det makroekonomiska institutet vill bidra till den offentliga debatten samt presentera nya idéer och lösningar för beslutsfattare, journalister och forskare.

Följ Arenagruppen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arenagruppen

Varför gör vi inte uppror? Ny film av Göran Hugo Olsson och Roxy Farhat ifrågasätter konsumtionssamhället2.11.2023 13:00:00 CET | Pressmeddelande

Klimatet havererar, demokratin nedmonteras och glappet mellan de fattiga och rika bara ökar. Varför gör inte fler uppror? Den frågan ställer dokumentärfilmaren Göran Hugo Olsson och konstnären Roxy Farhat i sin nya film "The Society of the Spectacle". En omskakande, vass och humoristisk dokumentär som belyser dagens passiviserade konsumtionssamhälle.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum