Renoveringsbehovet av idrottsanläggningar växer
Både idrottsföreningar och kommuner upplever renoveringsbehovet av idrottsanläggningar som en stor utmaning inför framtiden. Behoven växer för varje dag som går men genom att renovera och bygga om på rätt sätt så kan fler målgrupper attraheras och fler barn och ungdomar idrotta.
Med många idrottsplatser byggda på 60- och 70-talet så är renoveringsbehovet stort över hela landet. Behoven finns både i städerna och på landsbygden, inom traditionella idrottshallar, i utomhusmiljöer och klubbstugor. I Riksidrottsförbundets anläggningsenkät från 2022 svarade knappt hälften av idrottsföreningarna att det finns ett stort renoveringsbehov på den plats där de idrottar. Riksidrottsförbundets kommunundersökning visar därtill att kommunerna ser renoveringsbehov som den största utmaningen för den långsiktiga planeringen av idrottsytor.
– Investeringarna som gjordes för 50–60 år sedan har haft en avgörande betydelse för idrottsrörelsens utveckling. Men nu har många passerat bäst-före-datumet för länge sen. Ekvationen är enkel – utan en plats att vara på, stannar idrotten. Här behöver politikerna inse att krafttag måste till och det skyndsamt. Kommunerna bär ett stort ansvar men även staten måste kliva in. Ett sätt att göra det är att skapa och skjuta till medel till en anläggningsfond som kan vara ett stöd och premiera nytänkande gällande idrottsanläggningar, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande Riksidrottsförbundet.
Vilka behov av renovering som finns ser olika ut, det kan handla om läckande tak, avstängda toaletter och duschutrymmen eller ventilation som inte fungerar. Dessutom ökar risken för olyckor och skador när platsen eller anläggningen är sliten. Förutom att upprätthålla att anläggningen kan användas och är säker, kan renovering och ombyggnation vara startskottet till att tänka nytt.
– Genom att föra in fler värden vid renovering, som exempelvis mer inbjudande och öppna platser, sociala ytor och tillgänglighet så kan fler målgrupper nås och i förlängningen göra så att fler barn och ungdomar kommer i rörelse. Ibland kan det vara små justeringar som gör stor skillnad. Att renovera och bygga om kan också bidra till att skapa trygghet. Genom belysning och mötesplatser på utsidan så kan mer liv och rörelse skapas i området, säger Jonnie Nordensky, Projektledare Plats för idrott, Riksidrottsförbundet.
Förutom kommunala idrottsanläggningar finns också föreningsägda idrottshallar och platser. Utifrån ett folkhälsoperspektiv så är båda viktiga och de föreningsägda anläggningarna kan bidra till att minska trycket i de kommunala. I Halland har idrottsrörelsen tillsammans med fackman gjort en kartläggning vad gäller renoveringsbehov av föreningsägda platser. Resultatet visar att 2 av 3 anläggningar är i behov av större åtgärder och vissa klassas redan som rivningsobjekt.
Renoveringsbehov (föreningsägda platser i Halland) |
Andel anläggningar |
Inga/mindre/måttliga åtgärder |
34 % |
Större åtgärder/renovering |
67 % |
Fyra tips för att möta renoveringsbehovet
Kommunal nivå
-
Gör en behovskartläggning i kommunen
-
Både för kommunägda och föreningsägda platser
-
Var tydlig med prioriteringar och för en dialog med föreningslivet
-
Idrottsrörelsen och kommunen kan tillsammans synliggöra var behoven är som störst
-
Se renoveringen som möjlighet att skapa nya värden på platsen
-
Kan vara en chans att få till sociala ytor och locka nya målgrupper
Nationell nivå
-
En nationell anläggningsfond kan fungera som en katalysator för nya innovativa anläggningar
Bedömning (hela eller delar av anläggningen) |
Antal anläggningar |
MINDRE BEHOV AV ÅTGÄRDER |
5 % |
BEHOV AV ÅTGÄRDER |
29 % |
STORT/AKUT BEHOV AV ÅTGÄRDER |
49 % |
RENOVERINGSOBJEKT |
11 % |
RIVNINGSOBJEKT |
6 % |
Citat från enkät
"Våra lokaler är i stort renoveringsbehov och vi har inte kraft eller pengar att driva frågan själva. Då vi äger marken kompicerar det till det extra. Jag känner mig väldigt ensam som ordförande och vet inte var jag ska vända mig. Har börjat dialog med kommunen men det går väldigt segt och jag är rädd att den dialogen inte leder någonstans. Vi skriver just nu på en ansökan till fritidsnämnden där vi också har underlag från miljö och hälsa som gjort utredning och ser flera risker i våra lokaler."
"Sociala ytor är inte relevant pga. att vi inte har sådana ytor idag."
"Golvet i lokalen är i behov av renovering dels på grund av isoleringen och dels eftersom en del av golvet har sedan några år tillbaka börjat ""falla""... svårt att förklara men helt enkelt är det en fallande nivåskillnad på golvet i en del av lokalen som skulle behöva ses över. Jag kontaktade kommunen som var på plats och menade på att det är inget akut och för ""dyrt"" att åtgärda för dem. Men det känns ibland inte så tryggt att se detta när man ska lyfta tunga vikter. Rampen upp till entrén är i renoveringsbehov då trät är illa därhän. Ska kolla med kommunen om detta går att åtgärda för dem eller om det blir för dyrt och därför något vi måste stå för."
"Ingen tillgänglighet för att komma ut på isen. Vi har byggt en läktarsektion för rullstolar. Omklädning och duschar är inte anpassade för personer med funktionsnedsättning.
Stort renoveringsbehov över lag. Allt är mer eller mindre eftersatt pga ansträngd ekonomi."
"Vi skulle klara oss som det är nu så därför är inte behovet akut, men vi har inget rinnande vatten. Så det skulle vara en önskvärd renovering så café och toalett skulle fungera optimalt."
"Det är svårt för en förening som äger sin anläggning att få pengar över för renovering. Det finns bidrag att ansöka om men det är ganska omfattande jobb att bara göra ansökan. För en stor förening på en högre nivå seriemässigt går det kanske att ha anställda som sköter sådant här men i vår förening ska ideellt engagerade personer ta tag i mkt för att få det att gå runt."
"Under pandemin har mkt pengar sparats genom att låta bli att renovera, men det leder nu till att vi har stort behov av renovering. Värmepump, panel på utsidan, kök som används vid läger, möbler som används i gemensamma utrymmen o.s.v."
"Stort renoveringsbehov avseende omklädning, dusch och toaletter. Vi använder även tält för omklädning. Behov av bryggplats för att på ett bra sätt kunna ta hand om personer med funktionsnedsättning. Vi har dock personer i klubben som har funktionsnedsättning där vi försöker anpassa så bra som möjligt."
"Bristen på omklädningsrum och duschmöjligheter begränsar möjligheten till att utveckla både pojk- och framförallt flickhockeyn."
"Elinstallationen och uppvärmningen behöver ses över.
Tillgänglighet och parkering fungerar utmärkt."
"Renovering aktivitetsytor: mindre omfattande effektivisering, så som ta bort befintlig förvaringslösning och istället få ny lösning anpassad till lokalen. Ny effektiviserad förvaringslösning för bla. träningsutrustning, musikanläggning och övriga redskap till träningen samt för personliga tillbehör, som allt idag slukar plats som vi istället vill erbjuda för träning.
Det skulle bidra till en ökad träningsyta/plats för fler deltagare och en ökad säkerhet då lösningen vi har idag tar mycket stor plats från träningsytan och är i vägen."
"Renovering sociala ytor: Måla om. Ny "receptionsdel" som anpassas för befintliga ytan avsedd för det sociala, för att just skapa mer yta och plats för fler medlemmar och tillgodo se de behov som efterfrågas."
"Förbättra dagens "kökslösning" (läs kyl/micro/handfat) som idag tyvärr är på fel plats i lokalen och som därför tar upp massvis av onödig yta som vi istället vill erbjuda våra medlemmar att ha tillgång till för att umgås/äta/bara vara på. Vi vill effektivisera hela lösningen vi idag har som reception/"köksdel"/förvaring/sopsortering/social plats, det skulle bidra till en väsentlig ökad trivsel, gemenskap och mycket mer plats för befintliga samt för fler medlemmar."
"Renovera omklädningsrum/dusch/toalett: Mindre renovering här också, fräscha upp: måla om. Bättre lösning för avskildhet i duscharna än dagens stänger för draperi, som halvt sitter uppe. Riktigt dåligt skick! Addera städskåp och förvaring för mer yta här. Ur hälso- och trivselperspektiv skulle dessa åtgärder öka kvalitén på lokalen enormt."
För mer information kontakta
Jonnie Nordensky
Projektledare plats för idrott
08-699 62 14
Nyckelord
Kontakter
Anna SetzmanPressansvarig, Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
Pressjour: 08-699 61 90
Bilder
Om RF/SISU
Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 73 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.
Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Välkommet besked i arbetet mot matchfixning12.12.2024 14:56:26 CET | Pressmeddelande
Riksidrottsförbundet välkomnar regeringens beslut att underteckna och ratificera den internationella Macolinkonventionen. Det visar att Sverige vill vara en del av det internationella arbetet mot matchfixning.
Oroande med allt dyrare idrott för barn och ungdomar11.12.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Kostnaden för ett barns eller ungdoms huvudidrott har ökat med 68 procent sen 2009. Föräldrar uppger att de betalar i genomsnitt 9 400 kronor per år visar en av två forskningsrapporter som Riksidrottsförbundet presenterar idag. – Vi vill ha en idrott som är öppen för alla. Det är oroväckande att idrottens kostnader ökar i jämförelse med kostnadsutvecklingen i samhället i stort. Vi behöver ta det på största allvar och göra det vi kan för att hålla nere kostnaderna, säger Anna Iwarsson.
Inget krav på laddstolpar för ideella föreningar6.12.2024 13:22:31 CET | Pressmeddelande
Idag tog regeringen ett viktigt beslut för föreningslivet runt om i Sverige – att undanta ideella fastighetsägare från krav på att bygga laddstolpar. Beslutet är en lättnad för många föreningar som annars hade riskerat höga kostnader i de nya regelverken.
Chefsbyte inom länets idrott4.12.2024 18:13:06 CET | Pressmeddelande
Charlotta Stenhem som är nuvarande Distriktsidrottschef på RF-SISU Örebro län går vidare och blir ny chef för Folkbildning och utbildning på RF-SISU riks. Tillförordnad Distriktsidrottschef för RF-SISU Örebro län blir Kristin Pleick, som kombinerar uppdraget med sin tjänst som Distriktsidrottschef i Västmanlands län.
Välkommen att bevaka SM-veckan vinter i Borås!3.12.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 5 – 9 februari är det äntligen dags för SM-veckan vinter igen. Den här gången är det Borås som står som värd för idrottsfesten. Välkommen att bevaka SM-veckan!
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum