Erik Gandini tillbaka med existentiell dokumentär

Dela

Den svensk-italienska dokumentärfilmaren Erik Gandini är tillbaka med en ny dokumentär. Den 15 e september har “After Work” svensk biopremiär. Filmen tar med oss på en existentiell resa runt jorden och lämnar publiken att ifrågasätta sin egen relation till arbete och meningen med livet.

Foto: Fasad
Foto: Fasad

Den svenska välfärdsstaten och samhället bygger på att alla ska arbeta. Heltidsarbete  är norm och en stor del av livet kretsar kring vårt arbete. Med de senaste årens AI-boom blir det dock tydligt att många jobb inom de närmaste årtiondena kommer att försvinna och möjliggöra ett överskott av tid. Debatten om arbetstidsförkortning, en mer hälsosam relation till arbete och kanske till och med medborgarlön bubblar, inte minst hos dagens unga befolkning. 

Med en berättelse som sveper över världen skildrar “After Work" vår tids kontraster kopplat till arbetslivet. Genom vitt skilda livsöden och historier slungas vi in i ett existentiellt spänningsfält mellan det som är och vad som skulle kunna vara. För hur skulle du leva om du inte behövde arbeta?

Om "After Work"


"After Work", från 2023 är producerad av Fasad. Filmens producent är Jesper Kurlandsky som bland annat producerat Guldbaggenominerade “Blondie” (2012) och “Apan” (2009). Filmfotograf är den hyllade Fredrik Wenzel, som bland annat filmat Ruben Östlunds “Triangle of Sadness”, (2022), “The Square” (2017) som båda vann Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes. Wenzel vann en Guldbagge för bästa foto för “Turist” (2015). För musik och klippning står Johan Söderberg som satt en särskild prägel på filmens estetik. Han har bland annat klippt “The Swedish Theory of Love” (2015) och “Surplus” (2003). År 2009 tilldelades han en Guldbagge i kategorin Särskilda insatser. 

NonStop Entertainment distribuerar filmen. Filmen kommer att visas på biografer runt om i landet från den 15 e september.

null
Foto: Måns Månsson/Fasad

Regissören berättar


“Jag har en återkommande mardröm att jag på min dödsbädd inser att jag har jobbat för mycket, att jag kommer att slås av insikten att jag har prioriterat fel i livet. Arbete är för oss en idé lika självklar som luften vi andas och därför svår att ifrågasätta. Jag har alltid sett dokumentärfilmskapande som ett sätt att fånga, exponera och förstå min egen tid. Med “After Work” ville jag istället försöka fånga en verklighet som inte är helt där än. Jag ville utforska den närmsta framtiden med fokus på att diskutera den existentiella frågan ”Vad ska vi göra när vi inte behöver jobba?”. Filmen är tänkt att skapa tankar om hur saker skulle kunna vara. Jag är intresserad av möjligheterna för vad en arbetsfri tillvaro skulle kunna innebära. Kan vi befria oss från den nästan religiösa övertygelsen om att arbete är mittpunkten för vår existens? Eller kommer vi att fortsätta arbeta för arbetets skull?”

null
Foto: Fredrik Wenzel/Fasad

Om Erik Gandini


Erik Gandini är en italiensk-svensk filmregissör, producent och professor i dokumentärfilm vid Stockholms Konstnärliga Högskola. Han har producerat och regisserat åtskilliga internationellt hyllade dokumentärer inklusive “Surplus” som vann huvudpriset på IDFA 2003. Tillsammans med Tarik Saleh “Sacrificio” (2001) och “Gitmo” (2003). Hans Berlusconikritiska “Videocracy hade premiär 2009 på filmfestivalen i Venedig, valdes till Toronto IFF och IDFA och skapade en större kontrovers i Italien. 2015 hade “The Swedish Theory of Love” premiär på Stockholms filmfestival och följdes en framgångsrik internationell festivalturné. 2018 producerade han “Flotten” (The Raft) av Marcus Lindeen som bl.a vunnit Prix Europa och internationella huvudtävlingen på CPH:DOX. 

null

Press

Pressvisning arrangeras på biograf Grand i Stockholm, torsdagen den 7 e september  kl. 11.00. Anmäl dig gärna här.


Har du inte möjlighet att medverka på pressvisningen men är intresserad av att se filmen, samt för intervjuer, pressmaterial eller andra frågor, kontakta:

Klara Andersson Åsman, presskontakt
klar.anderssonasman@arenaopinion.se
073-7347001

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Arena Opinion

Arena Opinion är Arenagruppens pr- och kommunikationsbyrå.

Här kan du läsa mer om oss.

Följ Arenagruppen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arenagruppen

Statyer i bärsjalar sätter fokus på ojämställt föräldraskap19.11.2024 08:56:21 CET | Pressmeddelande

Idag på den internationella mansdagen har manliga statyer runt om i Sverige klätts med bärsjalar och bärselar – från Det svenska tungsinnet i Malmö till Standing Man i Umeå. De som satt upp bärsjalarna är helt vanliga pappor, men bakom initiativet står tankesmedjan Arena Idé med kampanjen #kvantitetstidspappan. Syftet? Att uppmärksamma det ojämställda föräldraskapet och att uppmana arbetsgivare att göra mer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye