Kommunerna äger allt mindre del av hyresrätterna

Allmännyttorna i Kalmar län har mellan åren 2013 och 2022 minskat sin andel av länets hyresrätter med 0,6 procent. Det är en siffra som sticker ut i statistiken som lägre än snittet. År 2022 ägde allmännyttorna 15,86 procent av länets alla hyresrätter, år 2013 ägde de 16,43 procent. Minskningen kan jämföras med siffran för hela landet som är -1,5 procent. Anledningen är en kombination av att allmännyttorna byggt färre nya bostäder och att de har sålt lägenheter.
- Det är positivt att siffrorna för Kalmar län är lägre än i övriga landet. Sen låter 0,6 procent kanske lite, men det handlar ändå om ett stort antal lägenheter och en oroande trend. Allmännyttan är en kommuns viktigaste verktyg i bostadspolitiken. När kommunerna äger en mindre del av bostäderna innebär det också att de har mindre chans att påverka bostadsmarknaden. Det blir svårare att komma med åtgärder som ser till att det faktiskt finns bostäder för alla, säger Inger Borg.
Hyresgästföreningen uttrycker en oro över utvecklingen och menar att allmännyttan spelar en viktig roll i svensk bostadspolitik. Föreningen har därför kommit med tre förslag på åtgärder som man menar ska vända trenden och ge kommunerna större möjligheter att påverka.
- Inför förmånliga bygglån och investeringsstöd för att få i gång byggandet igen. När företagen ställer in eller skjuter upp byggstarter måste staten förse marknaden med förmånliga bygglån som ersätter det dyra egna kapitalet, mot att en lägre hyra sätts.
- Kommunal byggbonus. Stöd kommuner som planerar efter behovet genom en kommunal byggbonus. Det ger starka incitament att tillhandahålla mer mark, samtidigt som behovet av att sälja för att investera minskar.
- En ny förvärvslag, där alla försäljningar av bostadsfastigheter ska prövas av Länsstyrelsen utifrån kriterier om social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Detta i syfte att förhindra kortsiktiga och spekulativa aktörer från att köpa upp hyresfastigheter.
Här kan du läsa Hyresgästföreningens lägesrapport: https://www.hyresgastforeningen.se/bostadsfakta/rapporter/hyresgasternas-lagesrapport/
Nyckelord
Kontakter
Pressjour SydostHyresgästföreningen Sydost
Sydost omfattar Östergötlands-, Kalmar-, Blekinge-, Jönköpings- och Kronobergs län.
Bilder
Om
Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.
Följ Hyresgästföreningen Region Sydost
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Sydost
Ny rapport: så stor är bostadsbristen i Norrköping5.5.2025 08:07:34 CEST | Pressmeddelande
En ny rapport från Hyresgästföreningen visar att Norrköping har en stor bostadsbrist, 1 695 bostäder saknas och att Boverkets metoder för att beräkna behovet är ofta både krångliga och svåranvända för kommunerna när man planerar för nya bostäder. Enligt Hyresgästföreningens nya beräkningsmodell som presenteras i rapporten Räkna med bostadsbrist skulle det behöva byggas 874 bostäder varje år i kommunen för att få bort bostadsbristen.
Ny rapport: så stor är bostadsbristen i Jönköping5.5.2025 08:01:08 CEST | Pressmeddelande
En ny rapport från Hyresgästföreningen visar att Jönköping har en stor bostadsbrist, 2 323 bostäder saknas och att Boverkets metoder för att beräkna behovet är ofta både krångliga och svåranvända för kommunerna när man planerar för nya bostäder. Enligt Hyresgästföreningens nya beräkningsmodell som presenteras i rapporten Räkna med bostadsbrist skulle det behöva byggas 1 091 bostäder varje år i kommunen för att få bort bostadsbristen.
Färdiga hyror för Victoriahem1.4.2025 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hyresgästföreningen och Victoriahem i Markaryd har nu förhandlat färdigt om årets hyreshöjning. Den första april 2025 höjs hyrorna med fem procent. Hyresgästföreningen pekar på taxorna för sophantering i kommunen som en orsak till den höga nivån.
Så mycket höjdes hyrorna i Kalmar län21.3.2025 08:01:14 CET | Pressmeddelande
Efter två år av kraftiga hyreshöjningar börjar utvecklingen peka nedåt. Men nivåerna är fortfarande höga och hyresgästerna har fått ta ett stort ansvar för kostnadsökningarna i samhället. I Kalmar län har hyrorna höjts med i genomsnitt 5 procent under 2025, hyresvärdarnas krav på höjningar har i genomsnitt varit 10,3 procent. Hyresgästföreningen menar att det är dags att fastighetsbolaget tar ett större samhällsansvar och förväntar sig betydligt lägre hyreshöjningar nästa år.
Så mycket höjdes hyrorna i Kronoberg21.3.2025 08:00:21 CET | Pressmeddelande
Efter två år av kraftiga hyreshöjningar börjar utvecklingen peka nedåt. Men nivåerna är fortfarande höga och hyresgästerna har fått ta ett stort ansvar för kostnadsökningarna i samhället. I Kronoberg har hyrorna höjts med i genomsnitt 4,7 procent under 2025, hyresvärdarnas krav på höjningar har i genomsnitt varit 11,6 procent. Hyresgästföreningen menar att det är dags att fastighetsbolaget tar ett större samhällsansvar och förväntar sig betydligt lägre hyreshöjningar nästa år.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum