Frakturer orsakade av elsparkcykelolyckor utgör en belastning på akutsjukvården

Dela

Användandet av elsparkcykel som transportmedel har ökat kraftigt i popularitet de senaste åren. En studie från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet visar att drygt 1700 personer sökte vård för frakturer efter elsparcykelolyckor under perioden april 2019 till december 2022. En tredjedel av frakturerna krävde operation.

En studie från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet visar att drygt 1700 personer sökte vård för frakturer efter elsparcykelolyckor under perioden april 2019 till december 2022. En tredjedel av frakturerna krävde operation. Klart vanligast var frakturer som drabbade skulderblad, nyckelben, över- och underarm eller handens ben.
En studie från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet visar att drygt 1700 personer sökte vård för frakturer efter elsparcykelolyckor under perioden april 2019 till december 2022. En tredjedel av frakturerna krävde operation. Klart vanligast var frakturer som drabbade skulderblad, nyckelben, över- och underarm eller handens ben.

– Det är uppenbart att frakturer orsakade av elsparkcykelolyckor utgör en belastning på en redan ansträngd akutsjukvård i Sverige. En tredjedel av alla frakturer krävde operation och handledsfrakturer var den vanligaste operationskrävande skadan hos både barn och vuxna, säger Björn Hernefalk, överläkare i ortopedi vid Akademiska sjukhuset och en av forskarna bakom den nya studien.

Elsparkcyklarna förändrade stadsbilden i många svenska städer under 2019, men lanserades redan i augusti 2018 i Stockholm. Numera rapporterar media frekvent om olyckor och i Paris har beslut tagits om att förbjuda uthyrning av sådana cyklar.

Men trots att frakturer efter elsparkcykelolyckor blivit så vanliga anser forskarna att kunskapen är bristfällig kring omfattningen av de skador elsparkcyklarna orsakar. De efterlyser en ökad medvetenhet om farorna.

Den aktuella studien baseras på data från Svenska Frakturregistret. Under drygt 3,5 år (7 april 2019 till 30 december 2022) registrerades 1874 frakturer hos 1716 patienter i Sverige, varav 415 frakturer drabbade barn. Medelåldern för patienterna var 29 år och 70 procent var män. Skador på övre extremiteten, det vill säga frakturer som drabbade skulderblad, nyckelben, över- och underarm eller handens ben, var klart vanligast och utgjorde 77 procent av alla frakturer.

– I studien inkluderades endast frakturer som kräver ortopedisk behandling. Här ingår inte skador på bröstkorg och revben, skallskador, bukskador och sårskador vilket betyder att skadorna totalt sett är betydligt fler under den granskade perioden, säger Björn Hernefalk.

Resultaten av studien presenterades vid Svensk ortopedisk förenings årsmöte nyligen och tilldelades pris för bästa poster.

För mer information/intervju, kontakta i första hand:

Björn Hernefalk, överläkare i ortopedi, Akademiska sjukhuset;
076-496 38 75
bjorn.hernefalk@akademiska.se


Övriga forskare involverade i studien:

Anders Brüggemann, specialistläkare i ortopedi, Akademiska sjukhuset;

076-496 38 74
anders.bruggeman@akademiska.se

Olof Wolf, överläkare och docent i ortopedi, Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet;
olof.wolf@uu.se

Nyckelord

Bilder

Björn Hernefalk, överläkare i ortopedi vid Akademiska sjukhuset
Björn Hernefalk, överläkare i ortopedi vid Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

PET-scanning ger snabbare och mer träffsäker diagnos vid aggressiv bröstcancer1.10.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Närmare 15 procent av kvinnor med bröstcancer har en så kallad HER2-positiv variant. Den är mycket aggressiv om den inte behandlas med särskilda mediciner i kombination med cytostatika. En studie vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet visar att en ny metod för diagnostik, där patienten får en liten dos med små proteiner laddade med radioaktiva ämnen, ger snabbare och säkrare svar än traditionell biopsi. Detta uppmärksammas i samband med bröstcancerdagen 1 oktober.

Forskare: Autolog blodstamcellstransplantation är säker och bör användas oftare vid aktiv ms26.9.2023 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan 2010 har cytostatika och autolog blodstamcelltransplantation, där stamceller tas från patientens eget blod, använts som behandling av ms i Sverige. Dock har osäkerhet funnits om hur behandlingen fungerar över tid. En ny Uppsalastudie visar att behandlingen kan ges på ett säkert sätt inom vanlig sjukvård. Forskarna anser att den bör inkluderas som en standardbehandling vid aktiv ms.

Forskare efterlyser ökad sparsamhet vid strålbehandling av hjärntumörer hos barn21.9.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Barn som strålbehandlas för hjärntumör löper högre risk än vuxna att på sikt drabbas av nedsatta kognitiva funktioner. Det hänger samman med att barns hjärnor är känsligare för strålbehandling eftersom hjärnan inte är fullt utvecklad. Enligt en studie från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet skulle bieffekterna av strålbehandlingen kunna bli mindre om man ger lägre stråldos till riskorgan och strukturer som är viktiga för neurokognitiva nätverk såsom synnerven, hippocampus och lillhjärnan.

Akademiska bidrar till införande av ny pacemakerteknik i Polen12.9.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Under 35 år har Akademiska sjukhuset opererat in diafragmal pacemaker på över 40 patienter. Sjukhuset är ett av få centra i Europa med stor erfarenhet av denna behandlingsmetod. Sedan 2006 har, utöver patienter från Sverige, även patienter från Estland, Danmark, Norge, Polen, Ungern och England opererats med DP. Nu har ett samarbete inletts med neurokirurger vid Copernicussjukhuset i Gdansk för att införa operationstekniken i Polen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum