Frakturer orsakade av elsparkcykelolyckor utgör en belastning på akutsjukvården

Dela

Användandet av elsparkcykel som transportmedel har ökat kraftigt i popularitet de senaste åren. En studie från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet visar att drygt 1700 personer sökte vård för frakturer efter elsparcykelolyckor under perioden april 2019 till december 2022. En tredjedel av frakturerna krävde operation.

En studie från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet visar att drygt 1700 personer sökte vård för frakturer efter elsparcykelolyckor under perioden april 2019 till december 2022. En tredjedel av frakturerna krävde operation. Klart vanligast var frakturer som drabbade skulderblad, nyckelben, över- och underarm eller handens ben.
En studie från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet visar att drygt 1700 personer sökte vård för frakturer efter elsparcykelolyckor under perioden april 2019 till december 2022. En tredjedel av frakturerna krävde operation. Klart vanligast var frakturer som drabbade skulderblad, nyckelben, över- och underarm eller handens ben.

– Det är uppenbart att frakturer orsakade av elsparkcykelolyckor utgör en belastning på en redan ansträngd akutsjukvård i Sverige. En tredjedel av alla frakturer krävde operation och handledsfrakturer var den vanligaste operationskrävande skadan hos både barn och vuxna, säger Björn Hernefalk, överläkare i ortopedi vid Akademiska sjukhuset och en av forskarna bakom den nya studien.

Elsparkcyklarna förändrade stadsbilden i många svenska städer under 2019, men lanserades redan i augusti 2018 i Stockholm. Numera rapporterar media frekvent om olyckor och i Paris har beslut tagits om att förbjuda uthyrning av sådana cyklar.

Men trots att frakturer efter elsparkcykelolyckor blivit så vanliga anser forskarna att kunskapen är bristfällig kring omfattningen av de skador elsparkcyklarna orsakar. De efterlyser en ökad medvetenhet om farorna.

Den aktuella studien baseras på data från Svenska Frakturregistret. Under drygt 3,5 år (7 april 2019 till 30 december 2022) registrerades 1874 frakturer hos 1716 patienter i Sverige, varav 415 frakturer drabbade barn. Medelåldern för patienterna var 29 år och 70 procent var män. Skador på övre extremiteten, det vill säga frakturer som drabbade skulderblad, nyckelben, över- och underarm eller handens ben, var klart vanligast och utgjorde 77 procent av alla frakturer.

– I studien inkluderades endast frakturer som kräver ortopedisk behandling. Här ingår inte skador på bröstkorg och revben, skallskador, bukskador och sårskador vilket betyder att skadorna totalt sett är betydligt fler under den granskade perioden, säger Björn Hernefalk.

Resultaten av studien presenterades vid Svensk ortopedisk förenings årsmöte nyligen och tilldelades pris för bästa poster.

För mer information/intervju, kontakta i första hand:

Björn Hernefalk, överläkare i ortopedi, Akademiska sjukhuset;
076-496 38 75
bjorn.hernefalk@akademiska.se


Övriga forskare involverade i studien:

Anders Brüggemann, specialistläkare i ortopedi, Akademiska sjukhuset;

076-496 38 74
anders.bruggeman@akademiska.se

Olof Wolf, överläkare och docent i ortopedi, Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet;
olof.wolf@uu.se

Nyckelord

Bilder

Björn Hernefalk, överläkare i ortopedi vid Akademiska sjukhuset
Björn Hernefalk, överläkare i ortopedi vid Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Nu prövas genmodifierade ö-celler som behandling av typ 1-diabetes17.11.2023 15:00:00 CET | Pressmeddelande

För första gången ska patienter med typ 1-diabetes erbjudas transplantation med genmodifierade, hypoimmuna insulinproducerande celler från Langerhanska öar. Cellerna har modifierats så att de inte ska upptäckas av immunförsvaret. Behandlingen sker inom ramen för en klinisk studie på Akademiska sjukhuset och har tidigare visat sig mycket framgångsrik i prekliniska studier. Förhoppningen är att patienter med typ 1-diabetes på sikt ska kunna botas från sjukdomen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum