Svenska kyrkan

Lutherska kyrkor från hela världen möts i Polen

Dela

Från onsdag i nästa vecka samlas 360 deltagare från 99 medlemskyrkor när Lutherska världsförbundet, LVF, håller sin trettonde generalförsamling i Kraków, Polen. Generalförsamlingen behandlar frågor som rör kyrkornas liv och engagemang i världen och beslutar om riktningen för det gemensamma arbetet under de kommande åren.

Generalförsamlingen hålls i Kraków, Polen. Foto: LWF/Albin Hillert.
Generalförsamlingen hålls i Kraków, Polen. Foto: LWF/Albin Hillert.

Lutherska världsförbundet samlas till generalförsamling under rubriken ”En kropp - en ande - ett hopp” (One Body, One Spirit, One Hope). Temat påminner om den enhet som finns mellan de lutherska kyrkorna, trots många olikheter, och den lutherska gemenskapens uppdrag att vara med och skapa försoning och fred i en splittrad värld. Det är hämtat från Efesierbrevet 4:3–4 ”Sträva efter att med friden som band bevara den andliga enheten: en enda kropp och en enda ande, liksom ni en gång kallades till ett och samma hopp”.

Generalförsamlingen har föregåtts av fyra regionala förmöten där lutherska kyrkor i olika delar av världen har formulerat budskap som är särskilt angelägna i deras sammanhang. Det europeiska förmötet lyfte betydelsen av att fördjupa en luthersk fredsteologi i ljuset av Rysslands angreppskrig på Ukraina. Delegaterna uttryckte också att skadan som mänskligheten tillfogar ekosystemet och som leder till klimatnödläget är ”synd mot Guds skapelse”. Förmötets budskap konstaterar en ”push-back” när det gäller mänskliga rättigheter och genusrättvisa. Inför generalförsamlingen kommer kvinnor, ungdomar och män att ha egna förmöten för att lyfta centrala frågor ur olika perspektiv.

— Vid sidan av formellt beslutsfattande och opinionsbildning är generalförsamlingen ett viktigt tillfälle att vårda och stärka de lutherska kyrkornas relationer och den gemensamma identiteten i en stor och vacker mångfald, säger Peter Lindvall, ekumenikchef i Svenska kyrkan.

— Det viktigaste som händer under veckan är att vi får komma tillsammans, be, fira gudstjänst, mötas i samtal och lyssna in varandras perspektiv, fortsätter Peter Lindvall.

Under generalförsamlingen ska delegater väljas till Lutherska världsförbundets styrelse. Under veckan antar generalförsamlingen också ett antal resolutioner som får bäring för medlemskyrkornas egna såväl som gemensamma arbete framöver. Det kommer även att formuleras ett antal offentliga uttalanden och ställningstaganden, bland annat troligen ett om judisk-kristna relationer. Delegaterna kommer även att besöka den närliggande minnesplatsen för förintelselägret Auschwitz-Birkenau.

Svenska kyrkans delegation
14 delegater kommer att representera Svenska kyrkan under generalförsamlingen. Delegaterna har utsetts av kyrkostyrelsen och kommer från olika sammanhang:
Ärkebiskop Martin Modéus, Uppsala
Mårten Bjöörn, Valbo
Eva Ekelund, Uppsala
Sabina Esp, Östersund
Johannes Fransson, Kristinehamn
Sara-Elvira Kuhmunen, Jokkmokk
Peter Lindvall, Linköping
Sofia Oreland, Uppsala
Veronica Pålsson, präst i utlandskyrkan Norge
Nicole Ridegård, Lund
Karin Sarja, Uppsala
Erik Sjöstrand, Uppsala
Emilie Weiderud, Enskede gård
Johannes Zeiler, Linköping

LVF och generalförsamlingen
Generalförsamlingen äger rum vart 6-7:e år. LVF (The Lutheran World Federation) bildades 1947 i Lund och består av 150 medlemskyrkor från 99 länder. Årets generalförsamling i Kraków pågår 13–19 september.

Intervju med ärkebiskopen
Ärkebiskop Martin Modéus är på plats som delegationsledare i Kraków och är tillgänglig för intervjuer. Han nås via sin pressekreterare Mikael Stjernberg: 018-16 94 19.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Photo: LWF/Albin Hillert
Photo: LWF/Albin Hillert
Ladda ned bild

Länkar

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Svenska kyrkan på COP28 för klimaträttvisa och framtidstro29.11.2023 14:34:25 CET | Pressmeddelande

Världens länder samlas i Dubai den 30 november för årets klimattoppmöte, COP28. Med på mötet finns bland andra biskop Marika Markovits, Linköpings stift. I år sker den första globala översynen för hur världens länder gemensamt bidragit till Parisavtalets mål. En annan viktig fråga handlar om klimatfinansiering, för anpassning och kompensation för förluster och skador, som är en fråga om klimaträttvisa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum