Rymdstyrelsen

Marcus Wandt i intensiv träning

Dela

Sveriges nya astronaut Marcus Wandt genomför just nu en intensiv träningsperiod inför stundande rymduppdrag. 

Marcus Wandt i VR träning på astronautcentret i Köln.
Marcus Wandt i VR träning på astronautcentret i Köln. ESA/P. Sebirot

Marcus Wandt är 42 år gammal och är Sveriges nya astronaut. Född på Hammarö utanför Karlstad i Värmland och bosatt i Linköping med fru och barn. Han valdes i november 2022 ut bland över 22 500 sökande till en ny astronautgrupp om totalt 17. Han placerades i den så kallade reservgruppen i väntan på möjliga uppdrag och detta uppdrag närmar sig nu med stormsteg.

Marcus Wandt kommer att genomföra en rymdresa till den internationella rymdstationen. Färden planeras till ungefär två veckor och syftet är att genomföra nationell och internationell forskning i tyngdlöshet. Detta tillkännagavs i juni och redan innan dess påbörjades den intensiva träningen. Det mesta sker i Houston, USA, men specifik träning för olika delar av rymdstationen och för att träna på specifika moment sker även i Europa, Japan och Kanada. I slutet av augusti var Marcus exempelvis på plats på den europeiska rymdorganisationen ESA:s träningscenter för att bland annat träna för vistelse i den europeiska modulen Columbus på rymdstationen. 

Arbetsdagarna är långa. Studier 8-10 timmar, repetition, fysisk träning och övning inför prov. Marcus själv är också föremål för forskning och andra jobbar därför på honom. Sömnen ska mätas, metabolismen kartläggas och mycket annat. 

- Även fast vi haft människor konstant i rymden nu de senaste 20 åren [...] är det inte så många som varit i omloppsbana. Det gör att varje ny astronaut tillför mycket viktig data och det kommer vara en hel del olika experiment jag kommer vara inblandad i, säger Marcus Wandt i senaste avsnittet av podcasten Har vi åkt till Mars än? 

Rymdstyrelsen tillsammans med ESA förbereder sig också för den stundande resan. Dels allt det praktiska men mycket av arbetet handlar om att ta fram den forskning Marcus ska genomföra i tyngdlöshet. Det kommer handla om såväl internationella som nationella projekt som valts ut genom speciella utlysningar. Målet är att få maximal utväxling av tiden i rymden. 

Håll utkik här och i våra andra kanaler för uppdateringar om Marcus väg mot rymden. 

Det går bland annat att följa Marcus Wandts resa på Rymdstyrelsen.se samt hos ESA

Kontakter

Bilder

Marcus Wandt i blå ESA overall med svenska flaggan.
Marcus Wandt i blå ESA overall med svenska flaggan.
Ladda ned bild

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum