Sveriges Allmännytta

Hyresrättens markpris har ökat med 317 procent

Dela

Priset för att producera en hyresrätt har ökat med 132 procent på två decennier. Allra mest ökar markens pris, visar en ny rapport från Sveriges Allmännytta.

– Det är uppseendeväckande att priset för marken har stigit nästan tre gånger mer än byggpriset, säger Sofia Hansdotter, nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta.

Fotograf: Helene Ahlberg
Fotograf: Helene Ahlberg

I den nya marknadsrapporten analyseras statistik från SCB om prisutvecklingen i flerbostadshus under 21 år. Rapporten fokuserar på produktionspriset, som består av byggpris plus markpris.

– Byggpriset påverkas till stor del av hur byggmarknaden prissätter en byggentreprenad, medan markpriset påverkas både av värdet på själva marken och av kommunala avgifter, krav och processer, konstaterar Sofia Hansdotter.

Slutsatsen i rapporten är att det är markpriset som ökat snabbast. Hyresrättens markpris har under perioden stigit med 317 procent medan byggpriset ökat med 116 procent.

Markprisets andel växer

Markprisets andel av produktionspriset har ökat ända gradvis sedan mitten av 2000-talet. Markpriskurvan gjorde en dipp kring 2018, men har sedan dess stigit brant uppåt igen.

– Det accelererande markpriset är en betydande orsak till de galopperande produktionspriserna i byggandet. Och det höga markpriset gör ju i slutänden att det blir dyrare att bo, säger hon.

Utvecklingen av hyresrättens produktionspris jämförs i rapporten med bostadsrättens. För bostadsrätten syns samma trend men ännu starkare: för bostadsrätten har markpriset ökat med 370 procent under de jämförda åren, och byggpriset med 150 procent.

Fyra orsaker

Marknadsrapporten listar fyra huvudsakliga skäl till att markpriserna ökat så mycket:

  1. Högtryck på bostadsmarknaden
  2. Brist på byggbar mark
  3. Långa bygglovsprocesser
  4. Ökande anläggningskostnader

– I markpriset ingår arbetsprocesser hos både byggherrar och kommuner som kostar pengar och tid, till exempel ineffektiva lovprocesser och kommunala särkrav i form av exploateringskostnader för mark och vägar, säger Sofia Hansdotter.

Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta, oroas av utvecklingen med stigande mark- och byggpriser.

– Våra medlemsföretag tvingas nu sätta nu stopp för bygge efter bygge. Det finns helt enkelt inte möjlighet att ta ut hyror på de nivåer som skulle krävas. Och om företagen bygger ändå riskerar de att stå med tomma lägenheter, vilket blir väldigt kostsamt.

Sex åtgärder

I rapporten föreslås sex åtgärder som skulle kunna stimulera byggandet och sänka priset:

  1. En aktiv kommunal bostadspolitik
  2. Skapa byggbar mark till rimliga priser
  3. Avstå från kommunala särkrav
  4. Skapa flexibla detaljplaner
  5. Inför typgodkännande av standardiserade hus
  6. Undanta allmännyttan från LOU

I rapporten jämförs också byggpriser och markpriser för allmännyttiga respektive privata hyresvärdar. Här syns skillnader för vad allmännyttiga och privata bostadsföretag betalar för marken, men det varierar mellan de fyra kommunstorlekstyperna (storstäder, storstadsnära kommuner, större städer samt mindre städer och landsbygd).

Något tydligare är skillnaden för byggpriset, där statistiken visar att allmännyttan betalar uppåt 5 000 kronor mer per kvadratmeter i mindre städer och i storstäder.

–  Skillnaden skulle kunna tolkas som en konsekvens av att allmännyttan lyder under lagen om offentlig upphandling, som kan fördyra processen i både tid och pengar, säger Anders Nordstrand .

Läs mer om analysen och förslagen i rapporten, samt ett flertal jämförande statistiska diagram: 

https://www.sverigesallmannytta.se/ny-rapport-markpriset-har-okat-med-317-procent/

Kontakter

Bilder

Fotograf Helene Ahlberg
Fotograf Helene Ahlberg
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om oss

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Sveriges Allmännytta 75 år – kräver bättre villkor för bostadsmarknaden25.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

På årets mellanårskongress i Stockholm markerade Sveriges Allmännytta sitt 75-årsjubileum – en historia av samhällsbygge, innovation och ansvar. Men fokus låg inte bara på det som varit. Med skärpt ton lyfte kongressen behovet av politiska reformer som gör det möjligt för de allmännyttiga bostadsföretagen att ta ansvar i en tid då vi har en bostadsmarknad i obalans, höga kostnader och ökade krav på hållbarhet.

Vårbudgeten förstärker snedfördelning – stöd går främst till ägt boende15.4.2025 09:28:14 CEST | Pressmeddelande

Regeringen har lagt fram vårändringsbudgeten. Sverige står inför ett osäkert ekonomiskt läge till följd av det eskalerande handelskriget, särskilt efter att USA:s president Donald Trump infört omfattande tullar på varor från EU och övriga världen. Finansminister Elisabeth Svantesson konstaterade under morgonens pressträff att den svenska ekonomins återhämtning nu har brutits och att tillväxtprognosen för 2025 måste revideras ned. Hon betonade att Trumps agerande har skadat förtroendet för USA och att situationen är utan tidigare motstycke. Det leder till ökad ekonomisk osäkerhet som minskar företagens investeringar och hushållens konsumtion. Regeringen satsar 11,5 miljarder på åtgärder som bland annat ROT-avdrag och ett kapitaltillskott till Norrlandsfonden för att öka utlåningskapaciteten till bostäder i norra Sverige, men situationen beskrivs som mycket osäker.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye