Regeringens klimatbesked - Ett steg fram och tre steg tillbaka

Dela

- När världen och Sverige behöver ett tydligt klimatledarskap tar regeringen ett steg framåt och tre steg tillbaka. Det är oroväckande att regeringen inom loppet av två dagar publicerar förslag som är helt kontraproduktiva, där deras krisinsikt inför det klimatnödläge vi nu befinner oss i är obefintlig, säger Madeleine Jonsson (MP), ordförande för Västra Götalandsregionen nämnd för Miljö och regional utveckling.

Det finns välkomna satsningar i regeringens budget som är viktiga för den gröna omställningen i Västra Götaland. Att Tidöpartierna fortsätter den förra S-MP-regeringens satsning på klimatklivet är glädjande. Den aviserade satsningen på introduktionsstöd för att ställa om tunga fordon till el eller fossilfri drift är även den viktig, inte minst för att stödja och påskynda den omställning som den västsvenska industrin och transportbranschen redan påbörjat.

Samtidigt som regeringen påstår sig ställa om, lägger de ett förslag där bensin- och dieselpriserna sänks, vilket dessvärre riskerar att effekten av dessa satsningar helt att utraderas. Att satsa nära 7 miljarder kronor i budgeten på sänkta drivmedelsskatter med sänkt reduktionsplikt leder ovillkorligt till ökade fossila utsläpp.

-          Jag konstaterar att Västra Götaland får ytterst begränsad hjälp från regeringen att nå våra nationella såväl som regionala klimatmål. Vi behöver nu höja våra ambitioner och växla upp vårt klimatarbete för att kompensera bristande nationell klimatpolitik. En politik som utan att skämmas skjuter över ansvaret på framtida generationer, säger Madeleine Jonsson (MP)

RödGrön Ledning fortsätter ta ansvar för Västra Götalandsregionens klimatavtryck genom satsningar på ökad elektrifiering, påskynda utbyggnaden av vindkraft, att tillsammans med näringslivet ställa om industrin och ta ansvar, inte minst för våra barns framtid.   

-         Senast idag publicerade vi nyheten att regionen köpt in nya ellastbilar och går i täten för elektrifierade transporter. Det arbetet pågår hela tiden, och vi kan inte sluta göra vår del för att vi har en regering som inte tar ansvar, det är vårt löfte till Västra Götalandsregionens invånare, säger Madeleine Jonsson (MP).  

Nyckelord

Kontakter

Följ RödGrön Ledning i Västra Götaland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RödGrön Ledning i Västra Götaland

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum