Uppsala stift

Ny domprost i Uppsala

Dela

Uppsala stift har fått en ny domprost. Matilda Helg byter kusten i södra Östergötland mot Uppsala och ett arbete där många intressen tävlar om uppmärksamheten.

- Den här typen av tjänster dyker upp så sällan så jag kände att jag ville ta chansen säger Matilda som just har tillträtt som domprost i Uppsala.

- Det är en tjänst som verkligen fångar in hela spännvidden i Svenska kyrkan, allt ifrån 15 församlingskyrkor i Uppsala till kyrkomötets öppnande och gäster från hela världen.

Ny i staden

Knappt en vecka har gått och Matilda Helg är i en fas där hon ska lära känna en ny omgivning. Den här dagen ägnar hon åt Uppsala stift som även det blir en del av den nya vardagen. Som domprost är hon ledamot i domkapitel, ersättare i stiftsstyrelse och på biskopens uppdrag kommer hon att resa runt i hela Uppsala stift, det vill säga Hälsingland, Gästrikland och stora delar av Uppland, bland annat i samband med visitationer som även det är en del i arbetet.

Studenter ersätter sångsvanar

Med sig har hon erfarenheter som kyrkoherde i två församlingar i Linköpings stift och hon inledde sin prästgärning i Göteborg. När hon ska beskriva sin egen kyrkliga profil menar hon känner sig hemma i Svenska kyrkan och att hon väl förankrad i en Evangelisk-Luthersk tradition.

- Sen känner jag att har fostrats av kloka församlingsbor som har lärt mig saker som fått mig att växa.

Nu byter hon det relativa lugnet på landet till ett Uppsala som just nu fylls av tusentals nya studenter som börjar en termin.

- Tidigare har jag vaknat till sången av sångsvanar, nu blir det kanske studenterna som står för det.

Kontakter

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2021-12-31) 827 604 personer varav ca 50 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Marin Modéus och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. Från och med 1 januari 2022 omfattar Uppsala stift sammanlagt 121 församlingar. Flera församlingar kan samverka i ett pastorat. 95 av stiftets församlingar samverkar i 25 pastorat och 26 församlingar är självständiga enheter med egen ekonomi.

Läs mer om Uppsala stifts församlingar och pastorat på Uppsala stifts hemsida.

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum