Vuelie.no

Bárut med nytt album: Min árbi - Our Heritage

Dela

rut (samiska för våg) gör musik där gamla musiktraditioner möts! Nordisk och samisk folkmusik framförs i ett modernt ljudlandskap där intensiva grooves blandas med jojk, vokala riff och bockhorn! Bárut är obevekligt inkluderande och tycker att alla kulturyttringar kan tala med varandra; Med bockhorn, kuduhorn och didgeridoo i front gör Bárut anspråk på nordens häftigaste blåsrekke! Detta är urmusik med nerv!

Den 8.september 2023 släpper Bárut sitt andra album "Min Arbi - Our Heritage", 12 år efter debutalbumet "Balggis". Det är verkligen en kort tid! Jojk beskrivs ofta som en av Europas äldsta vokaltraditioner. Då tar du den tid du behöver för att göra en release.

Bandet tilldelades Spellemannpriset för "Balggis" i öppen klass 2012. Jojkaren Inga Juuso frontade bandet på albumet, men gick bort i augusti 2014. Bárut har fått tillstånd av hennes ättlingar att använda inspelningar av Inga, och hon medverkar på tre låtar.

Kajsa Balto är gästjojkare på albumets titellåt, "Min Arbi", och gör en utmärkt duett med Inga. Hildegunn Øiseth är känd för sitt personliga uttryck på hornet från den norska getabocken. Hon spelar också trumpet, duduk och kuduhorn (från en afrikansk antilop) som hedras med låten "Kudukauk". Audun Eriksen är mest känd för sina färdigheter på didgeridoo. Han bygger också egna blåsinstrument allt från digeridoo i ädelträ till flöjter av vattenledningar från den lokala VVS-butiken i Brekstad! Basisten Svein Schulzt har spelat med Mari Boine i många år och producerat ett stort antal albumsläpp. Slagverkaren och kompositören Martin Smidt har har en bakgrund från band som Dadafon och Trilobite och har 15 albumsläpp med egna ensembler, förutom många frilansuppdrag. Bandets ledare Asbjørn Berson (jojk, sång och gitarr) har, förutom Bárut, varit engagerad i olika ensembler inom jazz och världsmusik, och turnerat under flera år för Kulturtanken/Rikskonsertene.

Albumet är producerat av Frode Fjellheim. Han har varit en nyckelaktör i spridningen och vitaliseringen av det samiska kulturarvet genom sitt eget arbete som tonsättare och i nära samarbete med samiska konstnärer. 2013 exponerades hela världen för den samiska musiktraditionen och Fjellheims musik i Disneyfilmen Frozen.

Länkar till albumet:

iTunes

Tidal

Spotify

Kontakter

Följ Vuelie.no

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vuelie.no

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye