Naturvetenskapliga utbildningar måste få del av höjda anslag

Dela

Naturvetarna välkomnar att regeringen nu flaggar upp för höjda ersättningsnivåer till lärosäten inom naturvetenskap, teknik och farmakologi. Men när fördelningen sker är det viktigt att de naturvetenskapliga inriktningarna inte glöms bort.

Regeringens besked att man höjer anslagen till lärosäten för studenter inom naturvetenskap, teknik och farmakologi är välkommet. Anslagen till naturvetenskapliga utbildningar har urholkats över lång tid, och studenterna efterfrågar mer lärarledda lektioner och kvalitativ labbtid.

Med tanke på inflationen innebär höjningen med 1,6 procent per helårsstudent dock att ersättningsnivån urholkas.

Det finns också en oklarhet kring vilka inriktningar som kommer att få del av den höjda ersättningen eftersom det är lärosätena själva som gör fördelningen mellan naturvetenskap, teknik och farmakologi.

- Nu hoppas vi att högskolorna fördelar dessa medel på ett klokt sätt då bristen på kunniga naturvetare är stor i Sverige, både i dag och framåt, säger Frida Lawenius, tf förbundsdirektör för Naturvetarna.

Naturvetarna har i en nyligen publicerad rapport studerat fem miljoner jobbannonser, och konstaterat att antalet STEM-relaterade arbetstillfällen ökat med 196 procent mellan 2014 och 2022 och att antalet jobbannonser som efterfrågar grön kompetens har ökat med nästan 150 procent under samma period. Antalet antagna till ämnen inom naturvetenskap på högskolan och universitet har ökat något över tid, men ökningen är långt ifrån tillräcklig för att möta efterfrågan.

- Naturvetenskaplig kompetens är avgörande för den gröna omställningen och därför är det nu av yttersta vikt att de naturvetenskapliga utbildningarna får sin del av den höjda ersättningen. Annars riskerar den kompetensbrist som redan finns att förvärras ytterligare under de kommande åren, säger Frida Lawenius.

Kontakter

Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har drygt 34 000 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum