Dialog ska ge riktning för servicepunkter och lokal handel
Projektet ”Framtidens smarta servicepunkter” bjuder in medborgare, politiker, representanter från näringslivet och företagare till dialoger om vilken service som behövs för att möta framtidens utmaningar även utanför de större serviceorterna i Örnsköldsviks kommun.
I Örnsköldsviks kommun finns tio servicepunkter som ska ge service till boende utanför tätorterna. Servicepunkterna är platser att träffas på, få service och information på hemorten. Just nu pågår ett EU-projekt, ”Framtidens smarta servicepunkter”, som undersöker hur servicepunkterna ska utvecklas för att möta framtidens behov på bästa sätt. Syftet är att stärka bygdernas förutsättningar att fortsätta vara en plats att både leva och verka på. Projektet ska resultera i nya samverkansavtal mellan kommunen och servicepunkterna och även identifiera nya utvecklingsspår att jobba vidare med.
För att ta reda på vad som behövs bjuder projektet nu in till träffar/workshops för att skapa dialog med boende och verksamma på respektive ort. Första tillfället är i Hemling, och senare även i Sidensjö och Myckelgensjö. Kommunens projektledare, Camilla Asplund, berättar om bakgrunden till träffarna:
– Under det senaste året har jag träffat många företagare och människor som delar en drivkraft och ett engagemang för sina byar. Samtidigt finns en oro kring hur allt som sker i omvärlden kommer att påverka oss och flera funderar kring hur det kan slå mot våra lanthandlare. Våra ”Handla lokalt-träffar” är viktiga för att ge lanthandlarna en möjlighet att berätta om sina verksamheter och nuläge. Men också för att vi tillsammans ska ta fram idéer på hur vi kan utveckla kommunens servicepunkter. Vi hoppas så klart på god uppslutning så att vi kan skapa bra samtal och få en bra grund till det fortsatta projektet.
Servicepunkterna i respektive by står värd för träffarna. Alla kringboende är inbjudna för att i workshop-form diskutera lanthandelns betydelse samt möjligheter och behov som en smart och modern servicepunkt bör uppfylla. Vid träffarna medverkar även förtroendevalda från Örnsköldsviks kommun samt leverantörer inom detaljhandeln.
Nina Egnor på Hemlings Servicestation är en del av byns servicepunkt och en av tre medverkande lokala verksamheter på den första träffen tycker att det är ett bra initiativ.
– Behoven för servicepunkterna har förändrats mycket genom åren så projektet ligger helt rätt i tiden. Nu får vi chansen att diskutera våra utmaningar med dem som faktiskt nyttjar vår service och förhoppningsvis kan vi få med oss lite nya tankar och idéer.
Projektet ”Framtidens smarta servicepunkter” har beviljats medel från Tillväxtverket via landsbygdsprogrammet och Europeiska jordbruksfondens landsbygdsutveckling
Media hälsas välkomna att närvara vid dialogträffarna
13 september Hemling, Hemlingskolan, kl 18:30-20:30
28 september Sidensjö, Församlingshemmet, kl 18:30-20:30
9 oktober Myckelgensjö, Föreningshuset, kl 18:30-20:30
Nyckelord
Kontakter
Camilla Asplund, projektledare ”Framtidens smarta servicepunkter”, kommunledningsförvaltningen, 076-139 33 76
Örnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice. Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.
Följ Örnsköldsviks Kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun
”Livskraft” ska sprida kultur till kommunens vård- och omsorgsboenden19.12.2024 12:13:57 CET | Pressmeddelande
Kultur skapar hälsa. Nu ska de som bor på kommunens vård- och omsorgsboenden få ta del av fler kulturella upplevelser som skapar minnen, stimulerar tankar och känslor.
Nattvandrare får årets SOL-stipendium16.12.2024 13:30:00 CET | Pressmeddelande
Örnsköldsviks kommuns SOL-stipendium 2024 går till en person vars engagemang bidrar till en tryggare miljö för ungdomar.
Mångmiljonsatsning till Örnsköldsvik och Västernorrland12.12.2024 14:25:23 CET | Pressmeddelande
Örnsköldsviks kommun ska leda länsövergripande projekt för kompetensförsörjning i Västernorrland. Projektet "Kompetensmatchning och Inkludering (KomIn)" har beviljats 14 miljoner kronor i delfinansiering via Europeiska socialfonden.
Möt årets Solstipendiat11.12.2024 07:42:00 CET | Pressinbjudan
Måndag 16 december hälsas media välkomna att möta mottagaren/mottagarna av Örnsköldsviks kommuns Solstipendium 2024.
Örnsköldsvik – en av 48 städer som kraftsamlar för klimatet4.12.2024 07:32:00 CET | Pressmeddelande
48 av Sveriges 290 kommuner går nu samman för att möta klimatkrisen – Örnsköldsvik är en av dem. Tillsammans med Viable Cities och sex myndigheter kraftsamlar Örnsköldsviks kommun i satsningen Klimatneutrala städer 2030. Detta är samtidigt en del i en växande global mobilisering för klimatomställning i städer, där EU tar täten och svenska städer är föregångare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum