SVT:s Trädgårdstider fälls för inslag med hälsodrycker

Dela

Granskningsnämnden fäller inslag i programmet Trädgårdstider för osaklighet. I inslagen tillskrev programledaren örter och svampar olika hälsofrämjande effekter. Nämnden bedömer att SVT inte har visat grund för flera av de påstådda effekterna.

I programmet påstods det att olika svampar och örter är bra vid menstruationsproblem, huvudvärk och feber samt är lugnande, hormonbalanserande och uppiggande. Granskningsnämndens beslut slår fast att inslagen ensidigt fokuserade på positiva effekter av dryckerna och utöver information om att personer med nedsatt njurfunktion bör undvika sprängticka nämndes inga riskfaktorer eller biverkningar.

Nämnden bedömer att SVT inte har visat grund för flera av de påstådda effekterna och att SVT bör iaktta varsamhet när det kommer till uttalanden om växters hälsoeffekter och medicinska effekter som inte grundar sig på vetenskap och beprövad erfarenhet. Inslaget stred därför mot kravet på saklighet (23/01647).  

Saklighetskravet

Uppgifter som är av betydelse ska vara korrekta. Inslag får inte vara vilseledande, till exempel genom att betydelsefulla uppgifter utelämnas. Om programföretaget har gjort en rimlig kontroll före sändning och uppgifter senare visar sig vara felaktiga, så strider inte inslaget mot kravet på saklighet. En felaktig sakuppgift måste dock alltid rättas när det är befogat.

Övriga fällda ärenden

  • Inslag i SVT1 Klimathoppet gällande grafik i ett program om klimatomställning (23/01072)
  • Inslag i P3 Eftermiddag om adhd med kommentar om amfetamin (23/01443)

Friade ärenden

  • Inslag i SVT2 Aktuellt om missilattack mot bostadshus i Ukraina (23/00179)
  • Inslag i SVT1 IFS – invandrare för svenskar med ett skämt om fördomar om romska kvinnor (23/00925)
  • Inslag i SVT2 Aktuellt om motsättningar i Kosovo (23/01181)
  • Inslag i P1 Talkshow om ett tv-program (23/01491)
  • SVT Fråga doktorn, program om adhd (23/01552)

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas. Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Svensk tv-marknad: Utmaningar och trender24.11.2023 14:32:33 CET | Pressmeddelande

Tv-marknaden påverkas just nu starkt av att ekonomin försämras och att konjunkturen försvagas. Det visar rapporten Svensk tv-marknad 2023 som Myndigheten för press, radio och tv tagit fram och som beskriver den svenska tv- och streamingmarknaden. En marknad där konkurrensen är fortsatt mycket hög om abonnenter, rättigheter och annonsintäkter - vilket påverkar de stora svenska kommersiella tv-husen negativt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum