Stiftelsen Skansen

Dags för Höstmarknad på Skansen – en resa i tiden

Dela

Den 23-24 september är det dags för Skansens årliga Höstmarknad. Under helgen får gästerna färdas tillbaka till förra sekelskiftet och uppleva en marknad enligt tidens traditioner och seder. Det blir en festhelg med allt som en marknad vid tiden innebar: kamplekar, dans och musik, marknadsstånd och chans till romans.

Den 23-24 september är det dags för den årliga höstmarknaden på Skansen – en resa tillbaka till en marknad vid förra sekelskiftet.
Den 23-24 september är det dags för den årliga höstmarknaden på Skansen – en resa tillbaka till en marknad vid förra sekelskiftet.

Skansens Höstmarknad är en resa tillbaka i tiden då gästerna får uppleva åren runt förra sekelskiftet – en tid då marknadsdagarna var bland de viktigaste festdagarna i människors liv. Marknaden har anordnats av Skansens byalag sedan 1991. Då arrangerades den för att uppmärksamma Skansens hundraårsdag och med åren har marknaden blivit en viktig och uppskattad tradition.

– Vid starten av 1900-talet var höstmarknaden verkligen en av årets stora och viktiga fester, och så kommer det traditionsenligt bli på Skansens Höstmarknad även i år. Som besökare kan man förvänta sig en upplevelse som i möjligaste mån liknar en marknad för 120 år sedan, säger Berit Forsberg från Skansens byalag.

Utöver marknadsstånd med lokala matproducenter, hantverkare och knallar bjuder marknaden på tidsenliga lekar och aktiviteter för hela familjen: Krossa porslin, utmana en vän på knuffstocken eller hoppa i halmstacken. På marknaden finns också chans att mingla med torgmadamer och gubbar, och hos marknadsfotografen kan gästerna fotograferas i tidstypiska kläder. Under Höstmarknaden bjuder också kampsportsgruppen Telge Glíma på show när de visar upp ålderdomliga och stundtals våldsamma kamplekar, som dragkamp, brottning och kliva under pinn.  

– Att besöka Höstmarknaden är verkligen som att resa i tiden, det är något magiskt över det hela. Marknaden är otroligt uppskattad bland våra gäster, och här finns det att se, göra och handla för hela familjen, säger Matilda Klein, evenemangschef på Skansen.

Skansens Höstmarknad arrangeras under helgen 23-24 september och ingår i Skansens ordinarie entréavgift.

Om Höstmarknaden

Första gången Byalaget arrangerade Höstmarknad på Skansen var 1991, då som en gåva till Skansen som fyllde 100 år. Tanken var att den historiska höstmarknaden skulle bli en engångsföreteelse. Istället har Höstmarknaden firats sista helgen i september sedan dess. Undantaget är 2020–2021 då marknaden fick ställas in på grund av coronapandemin.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om Skansen

Mitt på den gröna ön Djurgården i Stockholm finns Skansen. En plats som levandegör upplevelser av natur och kultur – nu, då och i framtiden. Stiftelsen Skansen är världens äldsta friluftsmuseum, grundat 1891 av Artur Hazelius, och varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till oss.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Nu startar julen på Skansen – folkkära julmarknaden firar 120 år22.11.2023 13:00:00 CET | Pressmeddelande

På fredag, den 24 november, slås portarna upp till julen på Skansen. En magisk och traditionsfylld upplevelse för både gammal och ung. I år fyller den prisade julmarknaden 120 år – vilket firas med längre öppettider och nyheten mellandagsmarknad. Dessutom kan gäster färdas bakåt i tiden och uppleva hur högtiden firats förr, gå på julkonserter, träffa tomten och stöpa ljus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum