Upplands Väsby kommun

Mörk gång- och cykelbana får belysning

Dela

Gång- och cykelbanan utmed Frestavägen och Sandavägen i Upplands Väsby kommer att få gatubelysning. Åtgärden är en del av det fortsatta arbetet med att förbättra tryggheten för Väsbybor.

Del av cykelvägen , utmed Sandavägen (väg 872), som ska belysas. Även den anslutande gång- och cykelbanan utmed Frestavägen får gatubelysning.
Del av cykelvägen , utmed Sandavägen (väg 872), som ska belysas. Även den anslutande gång- och cykelbanan utmed Frestavägen får gatubelysning.

Beslutet togs vid måndagens kommunfullmäktige efter att en Väsbybo lämnat in ett förslag om gatubelysning utmed Frestavägen och Sandavägen.

Avsändaren har i sitt förslag påpekat att det är ”becksvart” längs gång- och cykelbanan under höst och vinter.  Han får medhåll av den politiska majoriteten som nu lägger till vägen i kommunens lista över prioriterade åtgärder i budgeten för 2023. Beslutet innebär att kommunen installerar gatubelysning på gångvägen vid Frestavägen och del av Sandavägen.

– Att åtgärda gång- och cykelvägar med belysning är viktigt ur en säkerhetsaspekt. Det är viktigt att folk vågar röra sig ute på gatorna. Ung som gammal ska känna sig trygg att röra sig i Väsby, oavsett vart de befinner sig, säger teknik- och fastighetsutskottets ordförande Roland Storm (VB).

Vid kommunfullmäktiges sammanträde på måndagen antogs även en ny belysningsstrategi där trygghetsperspektivet är centralt. Strategin innehåller bland annat riktlinjer för hur belysningsåtgärder ska planeras på bästas sätt för att öka trygghetsupplevelsen.

– Det grundläggande målet med strategin är att Väsby ska vara en plats med trygga och trivsamma utomhusmiljöer även när solen har gått ner. Vi vet av erfarenhet att trygghet och säkerhet försämras avsevärt när det saknas en välplanerad belysning. Belysningen av vår omgivning är en viktig del i arbetet med att skapa ett attraktivt Väsby, säger stadsarkitekt Lena Nordenlöw.

En medborgardialog med Väsbybor genomfördes under hösten 2022. Synpunkterna från denna har varit viktiga inspel i belysningsstrategin. Belysningsstrategin i sin helhet finns att läsa via länken nedan.

Kontakter

Bilder

Den rödmarkerade sträckan visar den del av cykelvägen som kommer att få belysning utmed Frestavägen och Sandavägen.
Den rödmarkerade sträckan visar den del av cykelvägen som kommer att få belysning utmed Frestavägen och Sandavägen.
Ladda ned bild

Länkar

Upplands Väsby kommun har idag över 50 000 invånare. Kommunen, som har ett strategiskt läge vid E4:an mellan Stockholm och Uppsala, med 7 minuter till Arlanda, genomgår sedan några år tillbaka en omfattande utveckling med kraftfulla satsningar på nya bostäder, kommunalt finansierad service och på att skapa goda förutsättningar för näringslivet.

Följ Upplands Väsby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands Väsby kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum