Byggnads

Byggnads sätter företag i blockad – hållit inne med löner och lurat utländska arbetare

Dela

Idag kl 13.00 sätter Byggnads företagen TS Plåt AB och TS Prefab AB i blockad. Företagen, som bygger ett äldreboende åt Helsingborgs stad, har under lång tid underlåtit sig betala lön till flera av fackförbundets medlemmar.

Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.
Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

 – Vårt uppdrag är att se till att våra medlemmar får ut sin lön, och då gör vi det som krävs. De här killarna visar stort mod som tar strid för det de har rätt till och då har de också hela Byggnads i ryggen, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

De två företagen har säte i Svalöv och har under lång tid satt i system att inte betala låga löner eller inga löner alls till sina anställda. Ett av företagen har även plötsligt sänkt lönen för en anställd utan någon förvarning. Totalt gäller blockaden sex medlemmar med lönefordringar på över 200 000 kr.

– Det här är ett typexempel på företag som satt i system att utnyttja utländska arbetstagare med svag ställning på svensk arbetsmarknad. Därigenom har man kunnat dumpa anbuden och på så sätt fått jobb som bekostas av våra skattepengar. Det visar på allt som är fel med byggbranschen och precis det vi som fackförbund vill bekämpa, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Företagen arbetar just nu som underentreprenörer vid byggnationen av ett äldreboende i Rydebäck utanför Helsingborg och det är arbetet där som nu stoppas. Byggnads bedömer att den här typen av indrivningsblockade kommer att bli allt vanligare framöver.

– Under de senaste 10–15 åren har fusket i byggbranschen blivit mer utbrett och professionellt organiserat.  Men vi förfinar hela tiden våra granskningar och lär få se mer av den här typen av aktioner i framtiden, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Fakta om Byggnads indrivningsblockad

Företagen TS Plåt AB (559263-3662) samt TS Prefab AB (559241-1374) med säte i Svalöv, sätts i blockad från och med klockan 13.00, 12 september 2023.

Företagen är verksamma vid KV Furilen 1, Färingsögatan 5 Rydebäck. Ett äldreboende som byggs på uppdrag åt Helsingborgs stad.

Nyckelord

Kontakter

Byggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum