Därför hotar angiveriförslaget den svenska demokratin
I helgen demonstrerade tusentals personer mot regeringens förslag om anmälningsplikt och i veckan kommer frågan att debatteras i riksdagen. Vi på Civil Rights Defenders är mycket kritiska till detta angiveriförslag. Det är ett förslag som i grunden förändrar vårt samhälles syn på människors lika värde där de grundläggande fri- och rättigheter som ska gälla alla, bara gäller några.
Trots massiv kritik från människorättsorganisationer, fackförbund och svenska EU-ledamöter som tydligt markerar att lagförslaget är “ett brott mot mänskliga rättigheter, barnrättskonventionen och EU:s stadgar om grundläggande rättigheter” (TT/Omni) väljer regeringen att gå vidare med förslaget. Våra experter och jurister på Civil Rights Defenders finns tillgängliga för att kommentera hur angiveriförslaget inskränker mänskliga rättigheter, och hur vår svenska demokrati riskerar att undermineras om förslaget implementeras.
Minskad tillit till svenska myndigheter
– I slutändan leder förslaget om anmälningsplikt till ett angiverisamhälle med minskad tillit till svenska myndigheter. Det är ett förslag som inte hör hemma i ett modernt demokratiskt samhälle. Att Sverige inte har som ambition att vara en rättsstat där alla är lika inför lagen är mycket oroväckande, John Stauffer, chefsjurist och biträdande exekutiv chef på Civil Rights Defenders.
Vi på Civil Rights Defenders ser att angiveriförslaget får långtgående konsekvenser för såväl enskilda som för hela samhället. Förslaget påverkar allvarligt människors tillit till svenska myndigheter. Barn kommer inte att våga gå i skolan, sjuka kommer inte att våga söka vård, och anställda kan komma att straffas om de vägrar att involveras i jakten på en redan väldigt utsatt grupp.
Ökad etnisk rasprofilering
Människor med migrationsbakgrund och personer som rasifieras kommer också att drabbas. Oavsett rätt att befinna sig i Sverige eller inte kommer personer att misstänkliggöras, profileras och kontrolleras på grund av sitt utseende eller var de uppfattas komma ifrån. Detta problem kvarstår även om vissa yrkesgrupper som lärare eller läkare undantas från anmälningsplikten.
– Om förslaget blir verklighet väntar ett samhälle där grundläggande mänskliga rättigheter kränks – ett angiverisamhälle där otillåten etnisk rasprofilering kommer att tillämpas i allt större utsträckning. Att göra undantag för vissa yrkesgrupper löser inte detta allvarliga problem”, John Stauffer, chefsjurist och biträdande exekutiv chef på Civil Rights Defenders.
Angiverilagar i auktoritära stater
Den svenska demokratin står inte opåverkad av den globala trenden av demokratisk nedmontering. Regeringens förslag som innebär att offentligt anställda blir skyldiga att anmäla personer utan tillstånd att vistas i Sverige ligger i linje med lagstiftning som vi känner igen från andra delar av världen där demokratin hotas. Det följer ett mönster av autokratisering, alltså motsatsen till demokratisering. Så sent som i våras försökte Ungern införa en liknande lagstiftning med fokus på att ange hbtqi-personer.
Vi kan kommentera
Vi på Civil Rights Defenders kan kommentera hur regeringens förslag om anmälningsplikt inskränker mänskliga rättigheter. Kontakta vår pressjour på +46 (0)76 576 27 62 eller press@crd.org för kommentar av våra experter.
Nyckelord
Bilder
Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.
Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.
Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.
Följ Civil Rights Defenders
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders
Nytt i Lundinrättegången – Ian Lundin ska höras – vi kan kommentera10.12.2024 10:52:48 CET | Pressmeddelande
I dag hörs den sista sydsudanesiska målsäganden i Lundinrättegången, efter sju månader av målsägandeförhör. I morgon tar den åtalade, Ian Lundin, plats i vittnesbåset. Civil Rights Defenders är på plats i tingsrätten varje dag och kan kommentera. – Å ena sidan har vi försvaret som förnekar allt, å andra sidan har vi precis hört ett trettiotal målsäganden som i detalj har beskrivit de attacker och det våld de genomlevt. Vad kommer Ian Lundin och Alexander Schneiter svara på det? säger Ebony Wade, jurist på Civil Rights Defenders.
Utredning av angiverilag presenteras idag – vi kan kommentera26.11.2024 08:29:42 CET | Pressmeddelande
Idag kl 10.00 tar migrationsminister Johan Forssell emot den utredning som bland annat väntas föreslå en plikt för offentligt anställda att ange papperslösa till Polisen och Migrationsverket, även kallad “angiverilag”.
Demonstrationer dygnet runt i Georgien – vi finns på plats och kan kommentera19.11.2024 13:40:16 CET | Pressmeddelande
Efter Georgiens ifrågasatta parlamentsval den 26 oktober har nu stora protester brutit ut i landet. I söndage blockerade demonstranter en av huvudstadens centrala gator och lovade att stanna där tills deras krav uppfylls. Protesterna har mötts med våld från polisen. Vår medarbetare, Moreta Bobokhidze, har bevakat demokrati- och människorättsfrågor i landet under lång tid. Hon finns på plats bland demonstranterna och kan kommentera läget i landet.
Paludan döms för hets mot folkgrupp – vi kan kommentera5.11.2024 12:51:52 CET | Pressmeddelande
Rasmus Paludan dömdes under förmiddagen för två fall av hets mot folkgrupp och ett fall av förolämpning till fyra månaders fängelse, bland annat för koranbränningar han utförde under 2022. Civil Rights Defenders var en av de som anmälde en av de händelser som låg till grund för åtalet, och kan kommentera domen.
De riskerar sina liv för mänskliga rättigheter – imorgon kommer de till Stockholm28.10.2024 11:29:17 CET | Pressmeddelande
Den 29–31 oktober kommer närmare 150 människorättsaktivister till Defenders’ Days i Stockholm. Bland dem finns anhöriga till personer som försvunnit och avrättats i Syrien, en venezuelansk människorättsaktivist som utsatts för regimens förtryck efter valet och en affärsjurist från Ukraina som sadlat om för att kartlägga krigsbrott. De har alla en sak gemensamt – de utför ett av världens viktigaste, och farligaste, arbeten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum