15 år för ön Peberholm och havet omkring bron
Naturen på Peberholm har genomgått en intensiv utveckling under de 15 år som gått sedan Öresundsförbindelsen togs i drift. Åtskilliga arter av plantor och djur har tagit ön i besittning, av dem många sällsynta och hotade arter. Under de första åren kom många nya arter till hela tiden och det fanns gott om plats. Efterhand som växtligheten vuxit till sig, och största delen av ön har nu heltäckande vegetation, där buskvegetationen dominerar. Det berättar Hans Ohrt, miljökonsulent vid Øresundsbron:
- Kampen om utrymmet på Peberholm ökar. Några av de sällsynta arter, som kalkkrassing, grönfläckig vitfjäril och småtärnan, har försvunnit igen. Det är en naturlig följd av den ökade tillväxten och konkurrensen.
Några arter som klarat konkurrensen bra genom åren är klådris, grönfläckig padda och vitkindad gås. Artsantalet har nu stabiliserat sig på cirka 250-300 olika växtarter och cirka 25 fågelarter som häckar på ön.
- I år har vi funnit härmsångare och storspov för första gången. Förra året upptäckte vi 8 nya arter, säger Hans Ohrt.
Helt fritt får vegetationen dock inte bre ut sig. På några ställen är inte jordmånen god nog och på andra ställen ser helt enkelt bestånden av gäss till att vegetationen hålls nere och att det istället finns flera öppna gräsytor på ön.
Musslor och frisk havsbotten Peberholm ligger mitt i Öresund, och inför bygget av ön och förbindelsen fanns farhågor om hur havet skulle påverkas av bygget. Kjell Andersson, dykare och sedan bara några dagar pensionerad forskningsingenjör vid Lunds Tekniska Högskola, tillhörde motståndarna. Efterhand ändrade han åsikt.
- Bron var det första projektet i Öresund där stor vikt lades vid miljön i havet. Det hade varit naturligt att detta projekt hade varit mall för alla andra kommande projekt i vårt hav runt hela Sverige.
Öresund är ett komplicerat hav, menar han, med snabba omväxlingar av ström och strömriktning. Idag konstaterar han att havsmiljön kring bron är väldigt god.
- Man blir glad varje gång man dyker kring bropelarna och ser hur bra undervattenslivet mår. Otroliga mängder av musslor växer på bropelarna och likaså ett fantastiskt växt och djurliv och ibland finns det tusentals av småfisk runt pelarna, säger Kjell Andersson.
Pressbilder kan hämtas här:
Web-preview http://www.peterbrinch.com/co/150611-ob-peberholm/ Download http://www.peterbrinch.com/co/150611-ob-peberholm.zip
Bilderna är fria att använda för pressen och credit ska anges ”Foto: Peter Brinch/Øresundsbron”
De fyra allra sista bilderna är porträtt på experterna i ordningen: Bengt Örneberg, Lunds Ornitologiska Förening
Christian Ebbe Mortensen, tidigare amts(region)-biolog, som varit med och övervakat fågelhäckning på Peberholm sedan 2001.
Hans Ohrt, miljökonsult Øresundsbron
Kjell Andersson, dykare och pensionerad forskningsingenjör från Lunds Tekniska Högskola, expert på hav och havsmiljö, musselbeståndet på pylonerna och annat som gäller Öresund.
Kontakter
För ytterligare information, kontakta: Sanna Holmqvist, Øresundsbro Konsortiet, +46 706 76 09 76 Hans Ohrt, miljökonsulent, +45 40 55 03 88 Kjell Andersson, dykare och forskningsingenjör, 46 704 91 24 84
Om
Följ nyheter från bron på Twitter @oresundsbron (https://twitter.com/oresundsbron) och på LinkedIn (https://www.linkedin.com/company/%C3%B8resundsbron).
Øresundsbron (http://www.oresundsbron.com) är den fasta förbindelsen mellan Sverige och Danmark. Den är 16 kilometer lång och består av en bro, tunnel och den konstgjorda ön Peberholm. Øresundsbron ägs och drivs av Øresundsbro Konsortiet.
Följ Øresundsbron
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Øresundsbron
Nya siffror: Rekordnivå för integrationen över Öresund7.5.2025 12:14:58 CEST | Pressmeddelande
Öresundsintegrationen har kommit in i en ny tillväxtfas lagom till Øresundsbrons 25-årsjubileum. Sedan broinvigningen den 1 juli 2000 har integrationen i Öresundsregionen totalt sett stigit kraftigt med en del utmaningar längs vägen. Det visar jubileumsutgåvan av Øresundsindex, som mäter integrationen utifrån nio parametrar.
Sveriges och Danmarks utrikesministrar till Øresund Talks2.5.2025 11:38:51 CEST | Pressmeddelande
Utrikesministrarna från Sverige och Danmark deltar på Øresundsbrons konferens Øresund Talks 2025 – på Operan i Köpenhamn – med anledning av förbindelsens 25-årsjubileum.
Pendlingens framgång fortsätter över Øresundsbron29.4.2025 09:27:31 CEST | Pressmeddelande
Varje dygn gjordes 5 941 pendlarturer med bil över Øresundsbron under årets första kvartal – en ökning med 12,6 procent jämfört med samma period 2024. Øresundsbro Konsortiet redovisar ett resultat på 331 miljoner DKK före värdeförändring, vilket är 33 miljoner DKK mer än det första kvartalet förra året.
Sveriges och Danmarks kungapar möts på Øresundsbron10.4.2025 10:53:30 CEST | Pressmeddelande
Øresundsbrons 25-årsjubileum markeras den 1 juli tillsammans med D.D. M.M. Konungen och Drottningen av Sverige och D.D. M.M. Konungen och Drottningen av Danmark.
Byte av jättefog påverkar vägtrafiken och framtidssäkrar bron28.2.2025 12:53:56 CET | Pressmeddelande
150 miljoner passager sliter på Øresundsbron. Nu är det dags att byta ut en nästan 25 meter lång expansionsfog. Øresundsbrons vägtrafik begränsas när fogen byts i perioden mellan den 9 mars och 9 juni.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum