Riksteatern

Riksteaterns teaterchef, Dritëro Kasapi, regisserar nyskrivet drama om klass och skuld

Dela

I nyskrivna Slaget berättas en historia om klass, sorg och skuld genom tre livsöden. Slaget är ett europeiskt samarbete skrivet av hyllade Anders Lustgarten och regisseras av Riksteaterns teaterchef Dritëro Kasapi. Premiär den 30 september i Årsta.  

I ett vardagsrum i en gammal industristad på dekis, utspelar sig Slaget, en familjehistoria om två bröder som gjort olika vägval i livet. Magnus, den äldre, stannade kvar och gick i pappans fotspår och Ben, den yngre, sökte lyckan i storstaden. Efter många år möts dem igen på pappans begravning. Klassklyftan som nu finns har skapat en avgrund mellan bröderna, konflikten är oundviklig och intrigerna hopar sig. 

– Vi ville gestalta ett samhälle som går isär, bristen på kollektivt ansvar och hur vi alla är en del av att upprätthålla ett orättvist system, säger Dritëro Kasapi, regissör. 

Slaget är en nyskriven pjäs av hyllade dramatikern Anders Lustgarten som tidigare har skrivit för Storbritanniens största teatrar. Lustgarten har en unik berättarröst som genom skarp samhällsanalys aldrig förenklar utan snarare öppnar upp svåra berättelser för publiken. Slaget lyfter spänning på olika plan; politiskt om livet på en liten ort kontra en större stad men även personliga relationer mellan två bröder och skuld som följd av livsval. Dritëro Kasapi, Riksteaterns teaterchef regisserade tidigare i år urpremiären av Slaget i London som hyllades av både kritiker och publik.  

– Genom att följa tre karaktärer som hanterar sina livsval och hur dessa påverkat dem själva och sina närmsta kan vi få en djupare förståelse över vår samtids utmaningar. Kanske erbjuds vi även en möjlighet att reflektera över egna val? säger Dritëro Kasapi. 

Ett samarbete mellan Riksteatern och Matthew Linley Creative Projects 

Medverkande 
Johannes Wanselow   
Hans Christian Thulin   
Rachel Ann Willer  

Konstnärligt team 
Nyskrivet drama av Anders Lustgarten   
Översättare: Anders Duus   
Regissör: Dritëro Kasapi   
Scenograf/Kostymdesigner: Hannah Sibai   
Dramaturg: Ninna Tersman samt Alexander Charlamov   
Ljusdesigner: Matthew Haskins 

Pressvisning 28 september i Hallunda 
Premiär 30 september i Årsta  

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Aejlies och Riksteatern söker urfolkskonstnärer till Jårrh! – ett globalt residens för koreografi och rörelse1.12.2023 08:43:22 CET | Pressmeddelande

För första gången utlyser Riksteatern i nära samarbete med det samiska kulturcentret Aejlies ett konstnärsresidens i Tärnaby, med fokus på koreografi och rörelse. Genom utlysningen hoppas arrangörerna nå urfolkskonstnärer på flera håll i världen. – Genom det här residenset vill vi fortsätta att utveckla Tärnaby till en knutpunkt, inte bara för de samiska kulturyttringarna, utan för alla urfolk. Ett sammanhang där olika kulturer kan speglas och korsbefruktas, säger Oskar Östergren Njajta, verksamhetschef på Aejlies.

Sverigepremiär för sista delen i Gudlejonbelönade Christiane Jatahys skräcktrilogi10.11.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Guldlejonbelönade regissören och dramatikern Christiane Jatahy är tillbaka på Riksteatern med den sista pjäsen i sin trilogi. Efter tystnaden är en pjäs om motstånd berättad genom historien om två systrar och deras far, en bondeledare och aktivist som gav sitt liv för rättvisan. En föreställning som för samman teaterscenen med filmduken och fiktionen med verkligheten. Sverigepremiär 17 november i Stockholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum