Lunds stift, Svenska kyrkan

Lunds stift utbildar medarbetare i Första hjälpen till psykisk hälsa

Dela

Klimatångest, kriget i Ukraina och lågkonjuktur. Relationsproblem, livskriser och känslor av utanförskap. Det finns många orsaker till psykisk ohälsa. Nu erbjuder Lunds stift tillsammans med Universitetskyrkan utbildning i "Första hjälpen till psykisk hälsa". Utbildningen ger deltagaren redskap till att kunna stötta den som mår dåligt tills hen får professionell hjälp. 

Vad kan man göra när man märker att någon mår dåligt?
Vad kan man göra när man märker att någon mår dåligt? Kristin Lidell/Ikon

Kunskaper i hjärt- och lungräddning har bidragit till att många i Sverige har goda kunskaper i att rädda liv. Kunskapsnivån är dock låg överlag när det gäller stöd vid psykisk ohälsa. "Första hjälpen till psykisk hälsa" är ett utbildningsprogram som har snarlika mål som en fysisk första hjälpen-utbildning har.

Programmet Mental Health First Aid Training, MHFA, (på svenska Första hjälpen till psykisk hälsa) är ett vetenskapligt utvärderat och internationellt första hjälpen-program vid olika psykiska tillstånd. Målet är att rädda liv genom ökade kunskaper om psykiska sjukdomar och självmord. Flera av Universitetskyrkans medarbetare i Lunds stift är utbildade instruktörer i MHFA och utbildar kontinuerligt personal vid universitetet. Den 10 och 12 oktober erbjuds medarbetare i stiftets församlingar samma program.

Verktyg till omsorg
Helena Hagert är stiftsadjunkt för själavård och legitimerad psykoterapeut. Till vardags arbetar hon vid själavårdscentrum i Lund där hon tar emot församlingsmedarbetare för samtal och handledning. Hagert är initiativtagare till att "Första hjälpen till psykisk hälsa" genomförs i Lunds stift den 10 och 12 oktober.

– Syftet med kursen är att du som medmänniska skall kunna känna igen när någon mår dåligt och ha redskap som gör att du kan stötta personen och vägleda till rätt hjälp. Till denna kursomgång erbjuder vi 20 platser och kursen är fulltecknad. Deltagarna kommer från olika församlingar i stiftet och arbetar främst som församlingspedagoger, diakoner och präster. Det gemensamma är att de möter många människor i sina uppdrag. Jag hoppas att kursen kan stärka dem i att möta andra med öppenhet, omsorg och klokhet.

För mer information, kontakta: 
Helena Hagert, stiftsadjunkt för själavård.

Läs mer om utbildningsprogrammet på Karolinska Institutets webb:  MHFA - Första hjälpen till psykisk hälsa | Karolinska Institutet

Svenska kyrkan erbjuder Jourhavande präst som en samhällstjänst under den tid på dygnet när många andra verksamheter är stängda. Under 2022 togs 93 714 kontakter med tjänsten. Läs mer om Jourhavande präst på Svenska kyrkans webb: Jourhavande präst - Svenska kyrkan

Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har tillsammans med 24 andra myndigheter överlämnat ett förslag för en ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention till regeringen. På Folkhälsomyndighetens webb kan du läsa mer om vad förslaget innebär och hur arbetet har gått till. 

Kontakter

Bilder

Vad kan man göra när man märker att någon mår dåligt?
Vad kan man göra när man märker att någon mår dåligt?
Ladda ned bild
Helena Hagert är stiftsadjunkt för själavård vid Lunds stift.
Helena Hagert är stiftsadjunkt för själavård vid Lunds stift.
Ladda ned bild

Om oss

Lunds stift är ett av Svenska kyrkans tretton stift. Biskop sedan 2014 är Johan Tyrberg. I stiftet, som omfattar Skåne och Blekinge, finns 148 församlingar och mer än 500 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Stiftsstyrelsen och egendomsnämnden är de verkställande organen. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Lunds stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lunds stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye