Niondeklassare deltar i yrkesmässa för att stärka sin kompetens

Dela

Måndag och tisdag 18–19 september får alla niondeklassare i kommunala skolor träffa ett 50-tal yrkespersoner i olika branscher på Nolia. Det blir ett unikt tillfälle att på en och samma yrkesmässa lära sig mer om olika yrken, testa arbetsuppgifter och få kunskap om karriärvägar.

– Eleverna ska få möjlighet att lära sig mer om olika yrken och få inspiration till målbilder och drömyrken. Arbetet inför, under och efter yrkesmässan tränar elevernas valkompetens och breddar kunskap om yrken och arbetsmarknad, säger Christopher Granberg, biträdande utbildningsdirektör.

Under dagen får drygt 1 200 elever möta flera olika yrkespersoner, ställa frågor och testa yrken inom bland annat blåljusverksamhet, vård, pedagogisk verksamhet, bygg, energi, restaurang, transport, it och media samt skog och industri.

– Samarbetet mellan skola och arbetsliv är viktigt för att motivera och vidga elevernas perspektiv på utbildning och arbete och att det vi lär oss i skolan och skolämnen har vi nytta av i arbetslivet, säger Karin Thysell, områdeschef årskurs 7–9.

Yrkesmässan är en av flera aktiviteter som ingår i skolans undervisning och är en del av skolans arbetssätt kring modern arbetslivsorientering.

Information

Yrkesmässan är inte öppen för allmänheten. Medier är välkomna att ta del av mässan tisdag 19 september kl. 08.15. På plats finns aktörer och företrädare från Umeå kommun.

Föranmäl närvaro till koordinatorer för mässan.

Kontakt koordinatorer för yrkesmässan

Anna Isaksson Asplund
processledare skola–arbetsliv
070-699 29 95
anna.asplund@umea.se

Rebecca Hedman Alfredsson
processledare skola–arbetsliv
073-087 04 26
rebecca.hedman.alfredsson@umea.se

Kontakt ansvariga chefer

Karin Thysell
områdeschef åk 7–9
070-624 41 05
karin.thysell@umea.se

Christopher Granberg
biträdande utbildningsdirektör
070-377 35 92
christopher.granberg@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye