Arla kampanjar för fler hemsläp
En ny undersökning från Arla visar att restauranggäster hellre tar med sig sina matrester hem från krogen än någon de nyss träffat under en utekväll. Samtidigt upplever många att det är krångligt eller pinsamt att fråga om att ta med maten. Nu vill Arla få fler att släpa med sig maten hem för att äta resten sen.
– Det måste bli enklare att fixa hemsläp, säger Catarina Molin Österlund på Arla.

Svenska restauranger kastar omkring 70 000 ton mat varje år*, ett resursslöseri som orsakar både stor klimatpåverkan och onödiga kostnader. För att hjälpa branschen att minska sitt matsvinn lanserar Arla nu kampanjen ”Hemsläp” och erbjuder alla restauranger som deltar i initiativet gratis foodie bags som gästerna kan ta med matresterna hem i.
– Jag tror att många restauranger kan bli bättre på att uppmuntra sina gäster att ta med sig den mat de inte orkar äta upp hem. En bit kött, en halv portion pasta carbonara eller en skål med potatis är mat som förtjänar en andra chans dagen efter. Och vi är rätt säkra på att det är ett hemsläp som ingen kommer att ångra, säger Catarina Molin Österlund, marknadschef för Foodservice på Arla.
Tre av fyra svenskar anser att matsvinn är ett stort problem för klimatet. Trots det slängs ungefär 33 kilo mat per person i Sverige varje år**. Men det finns en vilja att minska matsvinnet, i alla fall under ett restaurangbesök.
I Arlas senaste undersökning om matsvinn uppger de flesta (83 procent) att de skulle kunna tänka sig att ta med mat som blir över när de äter på restaurang och att de skulle göra det oftare om restaurangen uppmuntrade till det (81 procent).
– Det finns en stor vilja att ta med sina matrester hem. Men många tycker att det är pinsamt eller helt enkelt inte värt det. Därför lanserar vi nu kampanjen ”Hemsläp” – ett initiativ som är bra för plånboken, planeten och morgondagens måltidsplanering, säger Catarina Molin Österlund.
Kampanjen startar på fredag 22 september och riktar sig både mot restaurangbranschen och mot konsumenter på Facebook och Instagram.
Undersökningen i korthet
- 76% anser att matsvinn är ett stort problem för klimatet
- 83% kan tänka sig att ta med mat som blir över på restaurangen
- Därför kan man tänka sig att ta med maten:
- 55% vill inte slänga mat
- 32% smidigt att få med sig en matlåda
- 11% vill minska påverkan på klimatet/miljön
- Därför kan man inte tänka sig att ta med maten:
- 47% känns inte värt
- 24% det är pinsamt/skäms över att be om en låda att ta med
- 12% vet inte om restaurangen erbjuder den möjligheten
- 63% har tagit med sig mat som blivit över på restaurangen
- 40% tycker inte att restauranger gör det enkelt för gästen att ta med överbliven mat hem
- 81% skulle oftare ta med sig mat hem om restaurangerna uppmuntrade till det
- 34% kan tänka sig att gå hem med någon man träffat ute på krogen samma kväll
- 40% har någon gång gått hem med någon som de träffat ute på krogen samma kväll
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Arla. Den bygger på 1 063 intervjuer med den svenska allmänheten. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 15 – 18 augusti 2023.
Fler matsvinnsinitiativ från Arla
- 2018: Märkningen “Ofta bra efter” lanseras av Arla för att markera att mejeriprodukter har betydligt längre hållbarhet än vad bäst före-datumet anger. Konsumenter uppmuntras att titta, lukta och smaka för att avgöra om en produkt går bra att äta eller inte.
- 2020: Receptgeneratorn Töm din kyl presenteras på Arla.se för att hjälpa konsumenter laga mat med vad de har hemma i kylskåpet.
- 2021: Arla Deals öppnar. En digital outlet där mejeriprodukter med kortare datum säljs för ett rabatterat pris till butiker och restauranger.
- 2022: Arla ingår i samarbete med Matmissionen och börjar donera mejeriprodukter med bland annat kort datum till dem för att sälja till rabatterade produkter till människor med låga inkomster.
- 2030: Halverat matsvinnet sedan 2015, i enlighet med FN:s globala hållbarhetsmål. På gårdsnivå handlar det om god djuromsorg och hygien för att all mjölk ska kunna levereras till mejerierna. På mejerierna optimeras systemen för att få ut så mycket produkter som möjligt per kilo invägd mjölk. Minskar svinn i produktionen, bland annat genom produktutveckling. När spill inte går att undvika används det främst till djurfoder eller biogasproduktion.
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90Bilder
Länkar
Om oss
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Med visionen att skapa framtiden inom mejeri för att sprida hälsa och inspiration i världen, helt naturligt, är Arla i Sverige hem åt varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Han tar över rodret för Arla Jönköping8.12.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag tillträder Johan Barkinge som ny chef för Arlas mejeri i Jönköping. Han tar därmed över ledarskapet för en av Europas mest moderna anläggningar.
Ny undersökning: fyra av tio högstadieelever går till skolan utan frukost8.12.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Många elever går till skolan utan frukost – bland högstadietjejer är det nästan varannan. Det visar Arlas återkommande rapport Frukostbarometern 2025, som tyder på att morgonmålet är en bortprioriterad vana i många familjer. Samtidigt minskar antalet kommuner som erbjuder skolfrukost, enligt Livsmedelsverkets senaste kartläggning. – Frukost i skolan kan ge stora vinster för både enskilda individer och samhället i stort, säger Elin Boll, disputerad hälso- och nutritionsexpert på Arla.
Arla på Di Debatt: Satsa på gratis frukost i skolan5.12.2025 11:36:22 CET | Pressmeddelande
Arla lyfter i dag behovet av en nationell satsning på skolfrukost på Dagens industris debattsida. Gratis frukost i landets skolor är en enkel men kraftfull reform som kan bidra till bättre hälsa, ökad jämlikhet och starkare skolresultat, skriver Sverigechefen Cecilia Kocken. Artikeln återges i sin helhet nedan.
Miljonsatsning i Falkenberg för att möta cottage cheese-boomen2.12.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Bondeägda Arla satsar nästan 70 miljoner kronor (6 miljoner euro) i mejeriet i Falkenberg för att tillgodose konsumenternas ökande aptit på KESO® cottage cheese. Investeringen stärker svensk matproduktion och bidrar till ökad livsmedelsberedskap, samtidigt som den ger Europas största cottage cheese-anläggning möjlighet att fortsätta växa.
Mjölkpriset till bönderna sänks i december28.11.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Arla justerar mjölkpriset till bönderna nedåt i december, till följd av snabbt ökande mjölkvolymer globalt och pressade råvarupriser. Ersättningen för ekologisk mjölk ligger kvar på samma nivå.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum

