Regeringen sviker arbetslinjen och riskerar framtida kompetensförsörjningen i regionen

Dela

Regeringens ”budgetsatsning” på folkhögskolor kommer att leda till neddragningar – blir ett svek mot studenter säger regionledningen. 

Igår annonserade regeringen en så kallad satsning på folkhögskolorna. Alla tillskott är ju såklart välkomna, att regeringen håller presskonferenser är inget som kommer märkas på regionens folkhögskolor eftersom kostnaderna ökar betydligt mer än det regeringen tillför. 

-    Vi hade sett fram mot en rejäl satsning från regeringen på utbildning och kompetensförsörjning. Viktiga  delar i att få fler i arbete och gå vidare till högre studier. Förra året fick vi akut kompensera för regeringens kortsiktiga politik och rädda ett antal utbildningar bland annat till undersköterska som är ett bristyrke, säger Madeleine Jonsson (MP), ordförande Miljö och Regionutvecklingsnämnden  

-    Vid ett snabbt överslag så skulle dagens förslag ge runt 4 miljoner till regionens folkhögskolor, men regeringen har tidigare dragit in runt 20 miljoner från VGRs folkhögskolor. Vi hade behövt få dessa pengar tillbaks. Till detta kommer ökade kostnader på grund av inflationen och höjda löner. Så i stället för att kunna satsa på att ge fler en utbildning och ett värdigt liv riskerar vi nu neddragningar, säger Mats Pilhem (V), ordförande för styrelsen för Folkhögskolorna. 


Fakta 
I Västragötalandsregionen finns det totalt 23 st folkhögskolor, av dessa driver regionen 6 st. På de folkhögskolor som regionen driver läser 66% av studenterna allmän kurs  och 33% särskild kurs.  

Kontakter

Följ RödGrön Ledning i Västra Götaland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RödGrön Ledning i Västra Götaland

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum