Kulturhuset Spira

Svärta, humor och tunga beats – Spira satsar på nyskriven musikal för unga

Dela

För första gången presenterar Kulturhuset Spira i Jönköping en musikal skapad specifikt för ung publik. Alla skriker, ingen hör är en vass och underhållande betraktelse av våra drömmar om det perfekta livet. Är det värt priset att alltid försöka räcka till? Eller går det att bryta sig loss från alla krav och förväntningar? Urpremiär 23 september.

Alexander Lycke, Kalle Malmberg, Simon Oscarsson,  Mattias Disman.
Alexander Lycke, Kalle Malmberg, Simon Oscarsson, Mattias Disman.

– Jag ville skriva en bombastisk och trashig musikalshow om ungdomar och vuxna, om generationsklyftor, relationer och tiden vi lever i. Ambitionen har varit att skapa en galen genreöverskridande skräckkomedimusikal, en beatbaserad Rocky Horror Show för 2020-talet. Jag hoppas att Alla skriker, ingen hör ska tala till alla åldrar på ett eller annat sätt, säger Rikard Bergqvist, manusförfattare och regissör.

Han har även varit med och skrivit musiken tillsammans med Mathias Venge som är kompositör och musikaliskt ansvarig. Duon har tidigare samarbetat i en rad produktioner, däribland Hair på Göta Lejon i Stockholm, Carmencita Rockefeller på Malmö Opera och Grymt! på Göteborgs-Operan.

Liveband på scen

På det musikaliska planet är det tunga basgångar och dubbiga beats som dominerar, i kombination med ett antal hårdare rocknummer. Musiken framförs dessutom live på scen av ett hederligt rockband med trummor, elbas, gitarr och keyboard.
– Även om det finns en berättelse att förhålla sig till har vi också velat att skriva riktigt bra låtar. Och bandet bidrar med extra energi och en organisk känsla på scen, samtidigt som det blir roligare att titta på, säger Mathias Venge.

Möter sina mörka alter egon

Alla skriker, ingen hör har urpremiär 23 september och spelas både som skolföreställning för länets högstadieelever och offentligt under hösten. Publiken får möta en helt vanlig familj som brottas med allt från prestationskrav och kroppsideal till städmani och ofullbordade rockstjärnedrömmar. De inre demonerna tar sig även fysisk form och dyker upp på scenen som familjemedlemmarnas mörka alter egon. I rollerna syns unga musikalartister tillsammans med etablerade namn som Alexander Lycke, samt Kalle Malmberg och Sanna Ingermaa Nilsson från Kulturhuset Spiras fasta ensemble.
– För oss är det viktigt att lyfta även svårare frågor som barn och unga ställs inför. Stress, oro och ångest över högt ställda ideal är en del av vardagen för många. Den här musikalen tar upp den problematiken på ett avdramatiserande och underhållande sätt. Samtidigt förmedlar den hopp och stöd till alla som kämpar sig igenom en tuff tid i livet säger Camilla Ekelöf, konstnärlig chef för Unga Spira som producerar scenkonst för barn och unga.

Erbjuds gratis till niondeklassare

Kulturhuset Spiras verksamhetschef Ulrika Josefsson beskriver Alla skriker, ingen hör som en spegling av samtiden och en stor satsning på scenkonst för unga. Produktionen ingår i Regionens så kallade barnkulturpeng, vilket innebär att en årskurs i hela länet – i det här fallet 4 500 niondeklassare – erbjuds gratis biljetter.
– För mig är det viktigt att alla barn får samma möjlighet att uppleva scenkonst och i det arbetet är skolan den mest demokratiska vägen.
Ulrika Josefsson poängterar också att vuxna är lika välkomna att se musikalen.
– Jag rekommenderar inte minst alla tonårsföräldrar att ta med sina barn på någon av de offentliga föreställningarna.

Läs mer om föreställningen här

För recensionsbiljetter, intervjuer med mera, kontakta Mats Fäldt, pressansvarig Kulturhuset Spira
0730-76 85 70
press@smot.se

ALLA SKRIKER, INGEN HÖR

MEDVERKANDE

Egon Kalle Malmberg
Klara Anna Thiam
Alvar Simon Oscarsson
Ena Sofia Wikström
Alter Alexander Lycke
Oklara Sanna Ingermaa Nilsson
Joker Mattias Disman
Hel Alma Bengtsson

BANDET

Kapellmästare, piano Philip Wareborn
Gitarr Philip Schrevelius
Trummor Pontus Karlsson
Bas Jakob Gerhardsson

KREATIVT TEAM

Manus, kompositör och regi Rikard Bergqvist
Kompositör och musikaliskt ansvarig Mathias Venge
Koreograf Camilla Ekelöf
Scenografi Mats Sahlström
Kostymdesign Johan Mansfeldt
Ljusdesign Marcus Nordenberg
Ljuddesign Mathias Venge & Sebastian Cederblad
Videodesign Johannes Ferm Winkler

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Alexander Lycke, Kalle Malmberg, Simon Oscarsson, Mattias Disman
Alexander Lycke, Kalle Malmberg, Simon Oscarsson, Mattias Disman
Ladda ned bild
Simon Oscarsson, Mattias Disman
Simon Oscarsson, Mattias Disman
Ladda ned bild
Sanna Ingermaa Nilsson, Anna Thiam
Sanna Ingermaa Nilsson, Anna Thiam
Ladda ned bild

Om oss

Kulturhuset Spira är hemmaplan för Smålands Musik & Teater och navet för professionell scenkonst i Jönköpings län. På våra scener och på turné erbjuder vi musik, teater, dans, opera och musikal för publik i alla åldrar. Välkommen att bli en upplevelse rikare.

Följ Kulturhuset Spira

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kulturhuset Spira

Nu presenterar vi scensäsongen 24–258.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Malena Ernman gör dubbla konserter med Jönköpings Sinfonietta, Samuel Fröler spelar änkeman i ett klassiskt småländskt kärleksdrama och Rickard Söderberg gör huvudrollen i en unik uppsättning av operan Carmen. Dessutom blir det nyskriven teater i surrealistisk köksmiljö, musikalisk komedi om gemenskapen mellan människa och hund samt mängder av andra spännande evenemang under den kommande scenkonstsäsongen på Kulturhuset Spira i Jönköping.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye