Polisförbundet

”Fler aktörer måste göra mer för att bryta våldsspiralen”

Dela

–  Uppsala har drabbats av fyra skjutningar den senaste veckan och oacceptabla gränser passeras gång på gång när anhöriga och barn mördas på flera orter i landet. För att bryta våldsspiralen och den organiserade brottsligheten måste fler aktörer göra mer, säger Katharina von Sydow, ordförande i Polisförbundet.

Foto: Stefan Tell
Foto: Stefan Tell

Polisen har gjort stora ansträngningar med många kommenderingar, samlat otaliga övertidstimmar och använder sig av nya framgångsrika arbetssätt för att mota gängkonflikterna. Det räcker inte, det behövs fler insatser för att öka tryggheten i samhället.

I början av sommaren krävde Polisförbundet en kriskommission för att mobilisera hela samhället, inklusive politikerna. Målet är att med gemensamma krafter stoppa våldsutvecklingen och i den kriskommissionen behöver alla relevanta aktörer ingå – kommuner, regioner, näringsliv, föreningsliv och civilsamhället.

– Jag är stolt över polisens arbete och engagemang, våra medlemmar sliter hårt varje dag. Men vi som samhälle måste resa oss tillsammans. En förändring är möjlig. Inga fler barn ska mördas, inga anhöriga bli rädda när det knackar på dörren och inga föräldrar bli oroliga när tonåringen inte svarar i mobilen. Det kräver en bredare mobilisering, säger Katharina von Sydow.

Förutom en kriskommission behöver Sverige även en kraftfull och ansvarsfull polispolitik. Polisförbundet kommer därför inom kort presentera ett program för att öka tryggheten och mota tillbaka brottsligheten.

Nyckelord

Kontakter

Följ Polisförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Polisförbundet

Kommentar till Polismyndighetens arbetsmiljöutredning26.5.2023 12:39:30 CEST | Pressmeddelande

Polisförbundets nationella huvudskyddsombud granskar den slutgiltiga rapporten och kommer därefter lämna en egen skriftlig redogörelse tillsammans med det andra nationella huvudskyddsombudet och Stockholms huvudskyddsombud. Det arbetet pågår nu och den inlagan kommer lämnas nästa vecka till Arbetsmiljöverket. Katharina von Sydow, Polisförbundets förbundsordförande, ger följande kommentar: ”Att vara polis är att vara i en utsatt situation, och att då känna att arbetsgivarens har ens rygg är grundläggande även när det stormar i media, när allmänintresset är stort och fel kan ha begåtts. Poliser ska vara trygga med att deras arbetsgivare sätter individen i centrum och tar sitt arbetsmiljöansvar. Nästa vecka kommer huvudskyddsombudens egna redogörelse. Det jag kan säga redan nu är att vi ser stora brister i Polismyndighetens hantering vid presskonferensen och att det inte gjordes en riskbedömning kring individärendet. Rapporten visar att myndigheten hade information om Vikstens slutsatser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum