BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris och MSB ger ut samlad information till barn och unga om gängvåld

Dela

Barn påverkas på olika sätt av gängvåld och skjutningar.
För att möta den oro som unga kan känna kring detta har Lilla Krisinfo i samarbete med Bris och flera myndigheter samlat information och svar på frågor om gängkriminalitet.
– Barn har rätt till information om viktiga saker som händer i deras omvärld, särskilt när det är något skrämmande, säger Anna Toss, redaktör och projektledare på Lilla Krisinfo.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ett av Lilla Krisinfos uppdrag är att informera barn om såna händelser och kriser i samhället som kan påverka deras liv och vardag på olika sätt. De pågående gängkrigen bedöms vara en sån händelse, inte minst eftersom det ofta rör sig om unga människor, till och med barn, som både utsätter andra och utsätts för det gängrelaterade våldet.

– Vi har sett att många barn oroar sig för gängvåldet och undrar hur det kan drabba dom själva eller människor dom känner, så vi skrev till olika berörda myndigheter och bad om hjälp att beskriva läget för barn och unga, säger Anna Toss, redaktör och projektledare på Lilla Krisinfo.

På Lilla Krisinfo, som är en del av MSB, kan barn och unga ta del av information om gängkriminalitet från bland andra Polisen, Socialstyrelsen och Stockholm stad. Myndigheterna besvarar frågor om varför det finns gängkriminalitet, varför så många unga dras in i gängen och vad myndigheterna gör för att få bukt med våldet.

– Vi hoppas att det ska få barn att förstå bättre varför det händer, vad dom själva kan göra för att inte dras in i gängens problem och vem dom kan prata med om dom känner sig oroliga, säger Anna Toss.

En av de andra aktörerna bakom insatsen är Bris (Barnens rätt i samhället). Till Bris vänder sig barn för att få stöd i sin situation, en del barn har även frågor om det som händer i samhället.

– Barn berörs på olika sätt av det våld som sker i offentliga miljöer. Barnet kan ha hört att vuxna pratar om det, men också sett eller hört något själv. Det kan ha varit något som hänt på skolgården eller där man bor. Det kan också handla om att barnet har ett syskon som har blivit skadat eller att barnet själv har blivit kontaktad av äldre kriminella. Det kan helt enkelt finnas olika skäl till att barnet har behov av att förstå det som händer, dessutom är information en rättighet som barnet har, säger Marie Angsell, sakkunnig socionom på Bris.

Om Lilla Krisinfo

Lilla Krisinfo är en del av Krisinformation.se och drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Syftet med Lilla Krisinfo är att nå barn som kan läsa med information i samhällskriser, hjälpa barn att bli bättre förberedda för kris och på sikt att själva vara en resurs i kris.

Nyckelord

Kontakter

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Kriget i Israel och Palestina måste upphöra9.12.2023 15:52:24 CET | Nyheter

Vapenvilan i Gaza och Israel har brutits och våldet har återupptagits. Bris som en av Sveriges största barnrättsorganisationer följer utvecklingen i regionen och hur det påverkar barn. Det som nu sker är extremt. Varje dag nås vi av nya rapporter om barn som dödas, kidnappats och traumatiseras. Det måste upphöra och få ett slut. Bris tar avstånd från alla former av våld som drabbar barn. Sveriges regering måste agera och använda allt sitt inflytande för att uppnå en långsiktig vapenvila.

För dem som redan lever med en utsatthet i hemmet är julen extra svår­ – Bris stödlinje 116 111 stöttar barn dygnet runt under hela jullovet7.12.2023 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Snart bär det av mot jul, skolorna stänger och barnen får sitt jullov. För många barn innebär det en härlig tid där familjen samlas och umgås. För barn som befinner sig i utsatta situationer, med föräldrar som dricker för mycket, har det knapert ekonomiskt eller som själva mår dåligt, kan julen upplevas som en påfrestning. Bris stödlinje 116 111 har öppet dygnet runt under hela lovet där kuratorer finns här för alla barn som behöver någon att prata med.

Bris kommunundersökning 2023 - vilket utrymme ges barnen?20.11.2023 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Sveriges kommuner har sedan år 2020, en skyldighet enligt lag att barnkonventionen ska gälla i den egna verksamheten, så att barns behov och rättigheter ska tillgodoses. Hälften av kommunerna uppger att de saknar en strategi för att implementera barnkonventionen i kommunens alla verksamheter och endast 2 av10 kommuner uppger att de gör en barnkonsekvensanalys av budgeten. Det visar Bris återkommande kommunundersökning Vilket utrymme ges barnen?

Ett viktigt signalvärde: Hovrättens prövning måste tas om – Bris välkomnar beslutet17.11.2023 12:57:00 CET | Pressmeddelande

Högsta domstolen har meddelat beslut om att hovrätten har begått ett grovt rättegångsfel i det uppmärksammade målet om våldtäkt mot barn ( Hovrätten för Västra Sverige, mål B 6074-22). De menar att hovrätten har brustit i sin skyldighet att se till att målet hanteras på ett rättssäkert sätt när de inte har utrett om flera alternativa brott hade kunnat vara aktuella.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum