Svenska Seglarförbundet

Nu avgörs Allsvenskan Segling 2023

Dela

I helgen (15–17/9) avgörs fjärde och sista omgången av Allsvenskan i segling 2023 i Strängnäs. Något överraskande toppar Hjuvik tabellen inför finalseglingarna. Men deras sexpoängsledning är långt ifrån säker och bakom jagar i första hand fem starka klubbar. Det är upplagt för en tuff och spännande avslutning.

– Inför säsongen hoppades vi på att vara topp fem. Att vi nu ligga bra till för att vinna hela serien är verkligen en överraskning. Men nu vill vi såklart vinna, säger Mikael Johnsson från Hjuviks BK.

Tabellettan har alltså en ledning på sex poäng ner till Sotefjorden och Åmålsviken. Sedan är det bara ytterligare en poäng till Strängnäs, GKSS och KSSS. Och alla dessa klubbar är givetvis sugna på att snuva Hjuvik på guldet.

Normalt brukar Hjuvik genomföra säsongens alla deltävlingar med olika besättningar. Men nu väljer man att toppa laget och skickar Joe Burns som rorsman och Isabelle Bergqvist som taktiker, som var så framgångsrika på första deltävlingen i Saltsjöbaden, då de vann.

Åmålsviken, som vann Allsvenskan i fjol, kommer med rutinerade Tomas Skålén som bland andra har med sig sonen och den lovande E-jolleseglaren Gustav Skålén.

Sotefjorden skickar bland andra Marcus Westerlind som nästan alltid presterar bra i Allsvenskan. Från KSSS kommer Patrik Forsgren, som är en av Sveriges mest meriterade havskappseglare, medan GKSS också skickar en rutinerad besättning.

Arrangörsklubben Strängnäs är kanske den klubb som överraskat mest i årets Allsvenska och de vill säkert också blanda sig i toppstriden. Strängnäs har fördel av hemmaplan och känner vattnen väl. Det kan visa sig värdefullt då förhållandena i Mälaren alltid är svårbemästrade. Här finns det kluriga uppgrundningar, viss ström och ganska oförutsägbara vindriktningar.

­ – Vi har inför årets säsong inte gjort någon större satsning, mer än att pusselbitarna har fallit på plats. Vi är väldigt glada att det har gått så bra och hoppas på att fortsätta i samma spår även här hemma i Strängnäs, säger lagledaren Mattias Cederholm.

Efter helgens tävling återstår kvaltävlingen till Allsvenskan 2024 där de tre sista i årets tabell möter ett par utmanarklubbar. Dessa seglingar avgörs i Marstrand 14–15 oktober.

I bottenstriden är det tätt runt kvalstrecket. Ekerö, Skanör och Kaparen ligger inför sista deltävlingen under strecket medan Gamla Stan och Örnsköldsvik ligger precis ovanför.

Ö-vik, som återkommer som arrangör till en deltävling nästa år, har kniven på strupen. De vill så klart ha en plats i Allsvenskan när de själva arrangerar en tävling nästa år. De satsar därför med rutinerade Martin Rubing och Nina Korpisaari, som förra året lyfte tillbaka Ö-vik till Allsvenskan genom kvalet.

Allsvenskan 2023 efter tre av totalt fyra tävlingar

 1. Hjuvik BK                           10 poäng
 2. Sotefjorden/Hunnebo     16
 3. SS Åmålsviken                  16
 4. Strängnäs SS                    17
 5. GKSS                                   17
 6. KSSS                                   17
 7. Ekolns SK                           23
 8. Stenungsund SS               24
 9. Upsala SS                          30
 10. Ljungskile SS                     32
 11. Halmstad SS                     32
 12. Malmö SS                          36
 13. Oxelösunds SS                  37
 14. Gamla Stan YS                  39
 15. Örnsköldsvik SS                40

-----------------------------------------

 1. Ekerö BK                            42
 2. Skanör BK                          42
 3. SS Kaparen                        43

 

Bifogade bilder från förra omgången i Åmål får användas fritt, redaktionellt. Bilder från kommande helgs seglingar kommer att finnas tillgängliga här: https://www.danielstenholm.se/allsvenskan-2023/strangnas Fotograf: Daniel Stenholm

 

Seglingarna sänds live och kan följas på YouTube:

Fredag: https://youtube.com/live/lcsFwu7dlQk?feature=share

Lördag: https://youtube.com/live/66kWQvSvbQ0?feature=share

Söndag: https://youtube.com/live/mGBq0hHQL1k?feature=share

 

Måndag 18 september, med start kl. 21:30, sänder Sportkanalen/TV4 ett halvtimmes långt sammandrag av seglingarna i Strängnäs.

 

För mer information besök Allsvenskan - Svenska Seglarförbundet (svensksegling.se) eller kontakta tävlingsledaren Claes Lundin på Seglarförbundet 070-512 7854 eller claes@ssf.se

Kontakter

Svenska Seglarförbundet är tillsammans med en stor del av den övriga idrottsrörelsen i en fas av stark förändring. I idrottens strategi 2025 har vi tillsammans med andra förbund fattat ett gemensamt beslut om att vi ska verka för att alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet, med fokus på glädje och utveckling. I korthet innebär det att vi går från tydligt elitfokus till en vision om segling tillgänglig för alla, vilket betyder att vi vill att fler – med olika bakgrund och förutsättningar – ska upptäcka idrotten segling.

Vi jobbar brett via våra 100 000 medlemmar i 325 klubbar och ett 60-tal klassförbund som finns över hela Sverige för att stödja dem i deras verksamhet med allt från seglarskolor för alla åldrar, anläggningsfrågor, båtdelning, utbildning, träning, tävling, jämställdhet, inkludering och allt annat som tar oss mot vår vision och är i linje med vår strategi.

Vårt starka landslag SWE Sailing Team med 37 OS-medaljer har gjort oss till en av de mest framgångsrika sommaridrotterna på OS och våra seglare är viktiga förebilder och marknadsförare av vår idrott. Vårt nystartade Utvecklingslandslag ska inspirera fler till hållbar träning och utveckling för att på sikt fylla på med medaljkandidater.

Välkommen att följa vår spännande utveckling via våra pressmeddelanden, vår webb svensksegling.se, Linked In, Facebook och Instagram samt SWE Sailing Team på Facebook och Instagram!

Följ Svenska Seglarförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Seglarförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum