Region Örebro län

Beslut om omedelbara åtstramningar i hälso- och sjukvården

Dela

Kurvan för kostnader inom hälso- och sjukvården i Region Örebro län fortsätter att peka brant uppåt och kraftiga åtgärder vidtas nu för att bromsa utvecklingen. På fredagen fattade hälso- och sjukvårdsledningen beslut om omedelbart generellt stopp på flera områden, bland annat anställningsstopp och stopp för hyrpersonal.

Beslutet innebär att hälso- och sjukvården inför ett generellt anställningsstopp för alla yrkeskategorier.

- Syftet med anställningsstoppet är att vi snabbt måste bromsa den negativa utvecklingen. Vi måste ta ansvar för de kostnader som finns idag och inte lägga över problemet på kommande generationer, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson.

Det finns tre generella undantag från anställningsstoppet. Det gäller anställningar som leder till minskade kostnader för hyrpersonal, anställning av sjuksköterskor till vårdavdelningar samt för läkare till allmäntjänstgöring eller specialistutbildning; så kallade AT-läkare, BT-läkare och ST-läkare.

Beslut om undantag fattas av områdeschef eller hälso-och sjukvårdsdirektör.

Stopp på hyrpersonal och utbildningar

Samtidigt införs ett generellt stopp för att anlita hyrpersonal, där enda undantaget är om patientsäkerheten är hotad. Inköp och utbildningar som inte är direkt verksamhetskritiska stoppas. Samma sak gäller konferenser och resor. Nyinvesteringar kommer att pausas eller skjutas på framtiden.

Fortsatt arbete med förändrat vårdutbud

För en vecka sedan informerades hälso- och sjukvårdsförvaltningens medarbetare om det förslag på strukturförändringar som just nu bearbetas inom förvaltningen. Förslaget går sedan vidare för politiskt beslut den 19 oktober.

Resultatet blir att vårdutbudet kommer att ändras. Visa delar av vårdutbudet kommer att flytta från en ort till en annan, medan andra delar av vårdutbudet kommer att avvecklas. Målet är att spara 414 miljoner kronor i kommande års budget. Trots dagens beslut om ett generellt anställningsstopp fortsätter arbetet med strukturförändringar.

- Anställningsstopp införs för att stoppa kostnadsflödet redan under 2023. Men det är fortfarande nödvändigt att vi ser över och ändrar vårdutbudet för att vi ska få en hållbar verksamhet och ekonomi i balans på lång sikt, avslutar Jonas Claesson.

Då hälso-och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson befinner sig på annan ort under fredagen finns bara möjlighet till intervjuer på telefon mellan 13:15 och 14:15.

Media som önskar kommentarer ombeds kontakta presskommunikatör Åsa Svennebäck (se nedan) som samordnar intervjuerna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Örebro län
Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Örebro län
Ladda ned bild

Dokument

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Ny analysrapport: Skydds- och riskfaktorers samband med ungdomars hälsa22.2.2024 08:59:00 CET | Pressmeddelande

En ny analysrapport visar hur skyddsfaktorer kopplade till trygghet och relationer med kompisar, föräldrar och andra vuxna har ett starkt positivt samband med hälsan. Starka riskfaktorer är bland annat att känna sig ensam eller stressad samt att ha sämre ekonomiska förutsättningar. Analysrapporten har tagits fram med undersökningen Liv & hälsa ung bland elever i årskurs 7, 9 och år 2 på gymnasiet i Örebro län som underlag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye