Teknikföretagen

Teknikföretagen och Tekniska Museet initierar flerårigt, nationellt samarbete

Dela

Regeringen har nyligen tagit beslut om ett helhetsgrepp inom utbildningspolitiken för att stärka ingenjörslandet Sverige. Teknikföretagen och Stiftelsen Tekniska museet ser vikten av att börja tidigt och initierar därför ett flerårigt samarbete för att få fler unga att se en framtid inom teknikområdet.

Foto: Johanna Åkerberg Kassel, Bredda Bilden, Teknikföretagen
Foto: Johanna Åkerberg Kassel, Bredda Bilden, Teknikföretagen

Sverige är ett ingenjörsland men bristen på just ingenjörer är ett hinder som riskerar att stoppa den gröna omställningen. I somras aviserade regeringen en omläggning av utbildningspolitiken med större fokus på STEM – Science Technology, Engineering, Mathematics. En nationell strategi ska tas fram.

– För att Sveriges kompetensförsörjning ska lösas krävs det att alla aktörer drar sitt strå till stacken. Självklart vill Teknikföretagen och Tekniska museet bidra till att fler väljer STEM-utbildningar och därför initierar vi ett flerårigt nationellt samarbete, berättar Julia Valentin, kommunikationschef på Teknikföretagen.

Vi står inför stora utmaningar kring klimat, hållbarhet, inkludering och kompetensförsörjning. Detta behöver mötas med nya idéer, nya innovationer och nya generationer av problemlösare. Men frågorna vi står inför är svåra att överblicka och förstå, och det är svårt att se sig själv som en del lösningen.

– Genom att göra unga delaktiga i problemlösning kring sin egen framtid vill vi tillsammans förändra bilden av vad teknik är och göra teknikämnet till skolans roligaste ämne, Peter Skogh, museidirektör Tekniska museet.

Med världsledande teknik kan stora datamängder visualiseras och bli mer lättbegripliga och komplexa samband blir tydliga. Nya Wisdome Stockholm är ett av verktygen och förhoppningsvis kan nätverket av domer användas som lärresurs i hela Sverige tillsammans med andra verktyg.  Utveckling av samarbetet pågår och redan under nästa läsår hoppas vi rulla ut satsningen till skolor i hela landet. Klart är att det kommer att bli tillgängligt för många och det kommer att innehålla massor av spännande teknik. Håll utkik!

Kontakter

Bilder

Julia Valentin, kommuniationschef, Teknikföretagen
Julia Valentin, kommuniationschef, Teknikföretagen
Ladda ned bild
Peter Skogh, museidirektör Tekniska museet
Peter Skogh, museidirektör Tekniska museet
Ladda ned bild

Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.

Följ Teknikföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen

Beprövad praktikmodell ska snabba på vägen till jobb för utrikesfödda med gymnasiekompetens12.12.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Behovet av kompetens är stort inom industrin. Samtidigt är cirka 35 000 utrikesfödda med gymnasiekompetens i Sverige arbetslösa. En pilot ska nu utvärdera om Jobbsprångets beprövade praktikmodell kan snabba på vägen till jobb även för denna målgrupp. Ansökan till programmet öppnar inom kort och den första praktikperioden startar i mars 2024. Projektet genomförs i samarbete mellan Jobbsprånget, Teknikföretagen och IF Metall.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye