Örnsköldsviks Kommun

Kommuner i norr enas om strategi för stadsutveckling

Dela

Fem av de största städerna i de fyra nordligaste länen har tagit fram en gemensam strategi för hållbar stadsutveckling. Nu ska strategin bli verklighet med stöd från EU:s regionalfond.

Flygbild över delar av Örnsköldsviks stadskärna.
Örnsköldsvik har tillsammans med fyra andra städer i Norrland tagit fram en gemensam strategi med fokus på hållbar urban stadsutveckling.

Örnsköldsvik, Umeå, Luleå, Östersund och Sundsvalls kommuner har gemensamt tagit fram en strategi för hållbar stadsutveckling. De står alla inför likartade utmaningar där samverkan och gemensamma strategier kan stärka arbetet. 

– Vi är flera kommuner som befinner oss i en likartad situation med pågående samhällsomvandling som drivs av expanderade företag. Nu har vi en gemensam strategi där vi tillsammans tar oss an de möjligheter och utmaningar som finns framför oss, säger Peter Selemark, tillväxtchef Örnsköldsviks kommun.

Strategin fokuserar på insatser inom fyra områden där man bedömer att samverkan kan ge stor effekt: 

  1. Kompetensförsörjning och befolkningstillväxt
  2. Byggande, exploatering och finansiering.
  3. Sociala värden och civilsamhälle
  4. Mobilitet, infrastruktur och energi 


Inom de fyra insatsområdena föreslås en rad konkreta insatser, till exempel utvecklade utbildningsformer i samverkan med näringslivet för att matcha regionala behov, gemensamma insatser för ökat bostadsbyggande, gemensamt formulerade krav på hållbar upphandling och utveckling av öppna innovativa mötesplatser för civilsamhället.  

– Arbetsmarknaderna i våra fem kommuner är glödheta samtidigt som kompetensförsörjning och effektiva lösningar på klimatkrisen är frågor vi alla brottas med. Därför gläds jag åt detta gemensamma angreppsätt, säger Anna-Britta Åkerlind, kommunstyrelsens ordförande i Örnsköldsviks kommun.

Strategin bygger på en förstudie som Luleå, Umeå, Örnsköldsvik, Östersund och Sundsvalls kommuner gjorde under våren med finansiering av Tillväxtverket. I strategin konstateras att de fem kommunerna, som utgör tillväxtnoder i övrigt glest befolkade områden, har stor möjlighet att dra med sitt omland och bidra till hela norra Sveriges utveckling.

Strategin är nu godkänd hos Tillväxtverket som också givit klartecken för kommunerna att söka medel från Europeiska regionalfonden för att genomföra strategin. Sammanlagt förfogar Tillväxtverket över cirka 700 miljoner kronor avsatta för hållbar urban utveckling, vilket motsvarar åtta procent av Sveriges regionalfondsmedel. Insatserna ska genomföras inom ramen för geografiskt avgränsade strategier i städer, stadsregioner eller städer i nätverk.

Nyckelord

Kontakter

Susanne Thurén, projektledare för förstudien, Umeå kommun , 090-16 12 55, susanne.thuren@umea.se,
Lena Finne Jansson, chef enheten för strategisk hållbar utveckling, Örnsköldsviks kommun, 070-558 82 25

Länkar

Örnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice. Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye