Jönköpings kommun

Gång- och cykelbro försenas – temporär passage anläggs

Dela

Under 2021 startade bygget av det nya bostadsområdet på Torps gård i Bankeryd. För området finns ett tecknat exploateringsavtal med en privat exploatör gällande exploatörens ansvar för projektering och utbyggnad av alla allmänna anläggningar såsom VA-ledningar och gator. I avtalet ingår även ansvar för byggandet av den nya gång- och cykelbron.

Syftet med gång- och cykelbron är att koppla ihop bostadsområdet med skolan och på så vis göra det säkrare för gång- och cykeltrafikanter.

– Gatorna och VA-ledningarna har byggts färdigt och slutbesiktigats i samverkan mellan kommunen och exploatören inom området. Tyvärr kunde kommunen inte godkänna handlingarna och det planerade utförandet av broanläggningen eftersom vissa krav inte var uppfyllda. Därför har exploatören inte kunnat påbörja bygget, säger Anna Wredenberg, verksamhetschef på mark och exploatering, Jönköpings kommun.

Dialogen mellan kommunen och exploatören gällande broanläggningen fortsätter och vi hoppas kunna komma överens om utförandet, så att processen kan gå vidare och byggnationen kan påbörjas.

– Det är så klart tråkigt men för oss är det viktigt att brobyggnationen uppfyller alla standarder som vi behöver förhålla oss till och att det blir ordentligt gjort, fortsätter Anna.

Provisorisk lösning

På grund av att den permanenta lösningen med gång- och cykelbron drar ut på tiden kommer Jönköpings kommun att anlägga en provisorisk lösning för ökad säkerhet. Kommunen kommer att utföra hastighetsdämpande åtgärder vid passagen över Kortebovägen. Dessutom kommer den upptrampade stigen som finns idag att grusas upp och anslutas till en trappa som leder ned till passagen.

Kommunen har också sedan tidigare asfalterat en anslutning till Torphagsvägen som leder ned till passagen. Den vägen finns också och kommer att vara tillgänglig samt snöröjas under vintertid.

– De provisoriska lösningarna är mycket viktiga för att öka säkerheten för gång- och cykeltrafikanter. De kommer att finnas kvar fram till att byggnationen av den nya gång- och cykelbron är klar. Vi gör det bästa av situationen och hoppas att den tillfälliga lösningen underlättar, avslutar Anna Wredenberg.

Tidplan

Arbetet med de provisoriska lösningarna börjar vecka 38–39 och beräknas vara klart senast höstlovet, vecka 44.

null

Nyckelord

Kontakter

Anna Wredenberg,
Verksamhetschef mark och exploatering
Tel: 036-10 52 15
E-post: anna.wredenberg@jonkoping.se

Jönköpings kommun

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra drygt 145 000 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum