Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

50 idrottare från hela landet får motta årets elitidrottsstipendium

Dela

50 idrottare från 40 olika idrotter ges Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Elitidrottsstipendium 2023–2024. På listan finns dubbla EM-guldmedaljören i beachvolleyboll, David Åhman, och Tove Enblom som vann brons i sommarens fotbolls-VM.

Elitidrottsstipendiater som i januari 2023 tar emot priset på Idrottsgalan. Foto: Bildbyrån
Elitidrottsstipendiater som i januari 2023 tar emot priset på Idrottsgalan. Foto: Bildbyrån Bildbyrån FRI att använda

–  Vi vet att möjligheterna att nå världsklass som elitidrottare skiljer sig mycket åt och att vägen till framgång är allt annat än spikrak. Forskningsstudien “Vägar till världstoppen” visar att många elitidrottare är i behov av en familj eller närstående som kan ge både ekonomiskt och socialt stöd eftersom det stödet saknas i delar av elitidrotten, såsom resurssvaga idrotter och paraidrott. Att då få ett tillskott ekonomiskt under studietiden ger en ökad trygghet, säger Liselotte Ohlson, chef elitidrott Riksidrottsförbundet.  

Utöver det ekonomiska stödet på 50 000 kronor vardera som stipendiet medför erbjuds även de aktiva stöd från avdelningen Elitidrottstöd på Riksidrottsförbundet inom bland annat idrottspsykologi och idrottsmedicin. Både det ekonomiska och det operativa stödet är ofta avgörande för elitidrottarens utveckling och prestation, men även för främjandet av psykisk hälsa och bättre förutsättningar till en hållbar idrottskarriär. 

Årets stipendiater utbildar sig på många olika områden. Det finns exempelvis de som studerar till fartygsbefäl (sjökapten), sjuksköterska, lärare, grafisk design, industriell ekonomi, biomedicin, fysioterapeut, läkare, jurist, ingenjör, idrottsvetenskap, socionom, psykolog, politik och internationella relationer. Sju av stipendiaterna studerar utomlands.  

– Svenska Spel är svensk idrotts största sponsor och talangutveckling ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Att kombinera en elitsatsning med studier kräver mycket vilja och vi är glada att kunna hjälpa stipendiaterna förverkliga sina drömmar. Det är extra roligt att se bredden av idrotter och utbildningar hos de aktiva som idag får ta emot Elitidrottsstipendiet, säger Nicklas Biverståhl, ansvarig sponsringsavtal Svenska Spel. 

Fakta om Elitidrottstipendium 2023–2024 

• Antal sökande var 353 idrottare från 53 olika specialidrottsförbund. 
• Av de sökande var 165 män (47 procent) och 188 kvinnor (53 procent). 
• 50 stipendier à 50 000 kronor delas ut. 
• Stipendiaterna är från 36 specialidrottsförbund och 40 olika idrotter. 
• 28 stipendiater är kvinnor (56 procent) och 22 är män (44 procent). 
• Samtliga stipendiater studerar på universitet/högskola, sju studerar utomlands. 

Listan med elitidrottsstipendiater 2023-2024 (länk)  

För mer information kontakta 

Liselotte Ohlson 
Avdelningschef Elitidrott Riksidrottsförbundet 
08-699 62 27 

Svenska Spels pressjour 
010-120 33 33 

Kontakter

Om RF/SISU

Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 73 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye