Rättegång om kopparstöld på järnväg inleds
Kopparstölder på järnvägen leder till mycket stora konsekvenser. Förutom att det är livsfarligt för de som utför stölden så slås hela järnvägssystemet ut och får stora konsekvenser för resenärer, godstransporter och för tågföretagen.
Idag, måndag den 18 september, inleds rättegång mot fyra personer som misstänks vara inblandade i en kopparstöld i juli på en järnvägssträcka på mellan två och tre kilometer mellan Säter och Gustafs i Dalarna.
Det är inte första gången som tjuvar klipper av jordkablar som är av koppar och stjäl dem. När det sker bryts elen och tågen stannar. Kopparstölder i landets järnvägsanläggning orsakar varje år stora samhällskostnader och påverkar tågens punktlighet negativt.
– Det känns bra att det här problemet med kopparstölder nu har gått så långt som till ett åtal. Förhoppningen är att det ska avskräcka och skapa förståelse för att det är livsfarligt. Brottet kan leda till fängelsestraff och stora ekonomiska ersättningar för skadad egendom och till drabbade resenärer och godstransportörer med flera när det blir tågstopp, säger Tomas Andersson på Trafikverket, som är nationell samordnare mot kopparstölder.
Livsfarligt
Tjuvarna som stjäl koppar på det här sättet tar stora risker. Allt längs spåren är jordat för att inte tåg och spår ska bli strömförande. Det har hänt att tjuvar har dött när de gjort det.
– Det är rent ut sagt livsfarligt. Klipper man av jordkablarna så kan hela anläggningen bli strömförande. Vi har haft flera incidenter med allvarliga skador. Jag tror inte de som stjäl kopparn förstår hur farligt det är, säger Tomas Andersson.
DNA- märkning och aluminium minskar stölderna
Trafikverket har de senaste åren arbetat aktivt för att förhindra stölder och sabotage längs de svenska järnvägarna. Dels DNA-märkning på koppar och dels så byts koppar ut till aluminium som är mindre stöldbegärligt. Utöver det så bevakas många platser längs järnvägen med kameror eller väktare.
– DNA-märkningen gör att Trafikverket, Polisen och Tullverket enkelt kan kontrollera en last med kopparskrot, säger Tomas Andersson.
– När vi rustar upp en järnvägssträcka eller bygger nytt spår så ersätter vi koppar med aluminium.
Trafikverket uppmanar också allmänheten att vara extra ögon och larma polis, men inte ingripa, när de ser något misstänksamt vid järnvägsanläggningen.
Kontakter
Tomas Anderson, nationell samordnare mot kopparstölder, Trafikverket, 010-124 16 38
Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30
Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.
Följ Trafikverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Trafikverket
Grönt ljus för 34,5 meter långa lastbilar – minskar utsläppen med 4–6 procent1.12.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Från den 1 december öppnar Trafikverket ett vägnät för 34,5 meter långa lastbilar vilket kommer att leda till effektivare transporter och minskad klimatpåverkan. Utsläppen väntas minska med mellan 4–6 procent från den tunga lastbilstrafiken. Långa lastbilar medför även att transportkostnaden minskar, vilket stärker näringslivets konkurrenskraft.
30 kulturarv har restaurerats längs vägarna20.11.2023 07:46:53 CET | Pressmeddelande
Längs dom statliga vägarna finns en kulturmiljö med hundraåriga skatter som har kultur- och väghistoriska värden. Nu har Trafikverket restaurerat och stärkt många av dessa runt om i Gävleborg och Dalarna.
E20 är nu färdigbyggd mellan Göteborg och Götene13.11.2023 10:59:37 CET | Pressmeddelande
Alla etapper i ombyggnationen av E20 till mötesfri väg är nu klara mellan Göteborg och Götene. Trafikverket har nu färdigställt ytterligare 60 kilometer mötesfri väg genom Västra Götaland.
Besvärligt väderläge i södra Norrland3.11.2023 14:35:33 CET | Pressmeddelande
SMHI har gått ut med en orange vädervarning i för stora delar av Gävleborg, Dalarna, Jämtland och Västernorrland. Snöfall som kan komma att övergå till regn gör att Trafikverket varnar för att störningar i trafiken.
Påminnelse pressinbjudan: Nystart för Västlänkens deletapp Haga30.10.2023 09:58:01 CET | Pressinbjudan
Västlänken är en av Sveriges största, nu pågående infrastrukturprojekt. Den 24 januari hävde Trafikverket kontraktet med den dåvarande entreprenören, för Västlänkens deletapp Haga.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum