Missa inte "Förklara din forskning"!
I höstens säsong av "Förklara din forskning" diskuteras bland annat djurkompisar på järnåldern, hur munkar ska lyda och hur man kan göra en hel avhandling om ett enda litet skiljetecken. Programledare är Catta Neuding och Katarina O'Nils Franke. Tisdagar kl 21.00 på Axess TV!

I höstens säsong av "Förklara din forskning":
- Hur gör vikingadjur? med Renate Larssen, doktorand inom arkeologi vid University of Leicester.
- Hänger språket på tecknen? med Alexander Katourgi, doktorand i svenska vid Lunds universitet.
- Trädgårdens charm med Elin G. Håkansson, doktorand i konstvetenskap vid Stockholms universitet.
- Hur sann är litteraturen? med Axel Burénius, doktor i ryska.
- Lydnad framför allt? med Jörg Nies, doktorand vid det påvliga universitetet Gregoriana i Rom.
- Flickor i folkskolan med Agnes Hamberger, doktorand i utbildningssociologi vid Uppsala universitet.
Se det första avsnittet tisdag 19 september kl 21.00 på Axess TV eller redan nu via: https://youtu.be/hW6R0f-pEoE
Kontakter
Nicole Schulman
Axess TV
Bilder







Länkar
Följ Axess
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Axess
”Personer med stark mening i livet i medelåldern hade större sannolikhet att leva trettio år senare”16.6.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Med semestern kommer ett avbrott från vardagens hets och plötsligt finns tid att grubbla. I nya numret av Axess magasin tar vi oss an den eviga frågan: Vad är meningen med livet? Ett antal skribenter formulerar svar genom historien – från antiken till nutiden.
Den politiska skogen – vad bråkas det om egentligen?12.5.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Skogen lade grunden för Sveriges välstånd – idag är den en brännhet politisk fråga. Äganderätt står mot hotade arter, avverkning mot EU:s klimatmål. I grunden är frågan: vem har rätt till alla träd? Gunnar Wetterberg berättar om skogsnäringens historia, Edvard Hollertz tecknar skiljelinjerna i debatten, David Thurfjell skriver om svenskens kärlek till träd, Fredrik Sjöberg berättar om den politiska zoologiska aktivismen inifrån – och Stina Stoor gör slut med väninnan som är rädd för skog.
Axess väljer svensk litteraturkanon7.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Lukas Moodysson, Nathan Shachar, Carina Burman, Bengt Ohlsson, Josefin de Gregorio med flera väljer sina omistliga verk. Vilka böcker kommer att ingå i den svenska litteraturkanon? Efter sommaren får vi veta. Men än är det inte hugget i sten! Vi bad tio skribenter nominera: Torbjörn Elensky rekommenderar humor och en bibel, Carina Burman vill ha rejäl manlig fylla, Nathan Shachar nominerar en nationalskalds äventyr i Österland, Lars Lönnroth vill liva upp med komplotter och barnramsor, Vesna Prekopic vill läsa om de nödvändiga livsfrågorna, Lukas och Clara Moodyson väljer de som glömts bort, Johan Tralau lyfter fram muminpappans längtan, Anna Victoria Hallberg ställer Lars Norén på scenen, Bengt Ohlsson önskar sig en bok som är en vän för livet, och Josefin de Gregorio nominerar två ovärderliga millennieromaner.
Kommer Milei att lösa Argentinas kroniska kris?10.3.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Nytt nummer av Axess är ute nu. För ett sekel sedan hade Argentina en blomstrande ekonomi – sedan kördes landet i botten. President Javier Milei, ofta kallad högerpopulist, genomför med motorsågen i hand ett ekonomiskt stålbad, som efter ett år vid makten har gett påtagliga resultat. Mauricio Rojas skriver om Argentinas ekonomiska historia, Nathan Shachar berättar hur Buenos Aires klarade massinvandringen, Rutger Brattström skildrar libertarianen och excentrikern Milei och dennes krisrecept för landet: marknadsliberalism och kulturkrig, och Henrik Brandão Jönsson skriver om den argentinska malligheten.
Vem vågar säga ifrån?10.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Årets första nummer av Axess är ute nu! Årsdagen för Rysslands invasion av Ukraina närmar sig. Vi får följa med den pensionerade diplomaten Lars Peter Fredén på en unik cykeltur längs den ukrainska fronten. Vi gör även en etisk djupdykning i civilkurage – en egenskap som sätts på prov i en tid av gängkriminalitet och självupptagenhet. Adam Cwejman berättar om vittnen som skräms till tystnad, Lena Andersson ser civilkurage som ett sidospår, Germund Hesslow varnar för att anpasslighet frodas vid universiteten, Anna Victoria Hallberg undrar varför hon inte sa ifrån på bussen, och Per Bauhn undrar om det borde bli olagligt att vara feg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum