IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Satsning på bio-CCS otillräcklig

Dela

Regeringen meddelade igårkväll (18/9) att det i budgeten för 2024 avsätts 100 miljoner kronor för att minska industrins utsläpp. Mirakelmetoden stavas bio-CCS. IKEM - Innovations- och kemiindustrierna är kritiska till regeringens premierande av viss teknik.

Nils Hannerz, näringspolitisk chef IKEM
Nils Hannerz, näringspolitisk chef IKEM Fotograf: Bengt Säll

– Klimatet gör ingen skillnad på kolets ursprung, det borde inte regeringen heller göra. Satsningen måste breddas att också omfatta CCS från fossila utsläpp, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef på IKEM.

Vår industri släpper ut ca 5,3 miljoner ton koldioxid, en tredjedel av industrins totala utsläpp. Samtidigt är kolet kemiindustrins främsta råvara. 

– Beroendet av fossila kolkällor måste minska och kemiindustrins råvaruförsörjning måste säkras. Efterfrågan på kolatomer beräknas fördubblas under de närmsta 25 åren. Då duger inte en politik för enkom bio-CCS. Kolcirkeln måste slutas så att industrin kan återanvända alla kolatomer, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef på IKEM.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med kemi i vid bemärkelse, både som tillverkare, distributörer och som användare. Företagen är svenska och utlandsägda med en gemensam vision för hållbar tillväxt: att utveckla industriella lösningar till de globala samhällsutmaningarna. Våra 1250 medlemsföretag med 70 000 medarbetare är bland annat kemi- och plastindustrier, läkemedelstillverkare, raffinaderier eller biokemi- och bioteknikföretag, sten- tvätt-, metall- och återvinningsindustrierna.

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Konjunkturbarometern Q3: En orolig omvärld och förlorade konkurrensfördelar20.11.2023 09:34:38 CET | Pressmeddelande

För snart tre år sedan började IKEM:s branscher känna av tydliga kostnadsökningar. Företagen ligger tidigt i värdekedjan och märker därför förändringar före andra industrigrenar. I prognosen syns nu en vändpunkt och i tredje kvartalet noterar företagen en kostnadsdeflation. Oroligheterna i Mellanöstern riskerar dock medföra ökade råvaru- och energipriser. Att Sverige under en följd av år förlorat viktiga konkurrensfördelar är ytterligare ett orosmoln.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum